Je uspavati otroka v naročju dobro ali slabo (odgovarja pediatrinja)

V tem, da otrok do določene starosti zaspi v naročju, ni nič slabega.

30.12.2019 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Je uspavati otroka v naročju dobro ali slabo (odgovarja pediatrinja)

Eno od opozoril, ki ga večina staršev sliši tedaj, ko svoje otroke uspavajo v naročju se glasi, naj tega ne počnejo, sicer se bodo malčki na to tako navadili, da drugače ne bodo mogli zaspati. A v zgodnjem obdobju življenja ni v uspavanju v naročju nič slabega.

"Dojenček do četrtega meseca starosti naj zaspi tako, kot mu najbolj odgovarja. Četudi oči zapre v naročju in ga potem, ko zaspi, položite v posteljico, ni s tem nič narobe," je za Smart parenting povedala Satya Narisety, profesorica na oddelku pediatrije na univerzi Rutgers.

"Po treh, štirih mesecih ima otrok že bolje izoblikovane spalne navade in je sposoben večji del noči prespati. Tedaj je na starših da presodijo, ali je uspavanje v naročju še potrebno. Vsak otrok je drugačen," dodaja profesorica in opozarja, da se je uspavanja v naročju dobro otresti do tedaj, ko začne otrok hoditi.

Umiri naj se sam

"Za razvoj otroka je pomembno, da se lahko umiri in zaspi sam. To, da se sredi noči zbudi in brez posredovanja staršev zaspi nazaj,  je pomembna veščina, ki jo sčasoma zagotovo osvoji vsak," je še dodala.

Osvajanje spalnih navad in spodbujanje otroka k redni spalni rutini vključuje tudi polaganje malčka v posteljo budnega in ga pustiti, da zaspi sam.

Rutina je obvezna

Narisetyjeva, ki je mama tudi sama, sicer zagovarja Ferberovo metodo uspavanja. Ta narekuje, da otroka, ki se zbudi sredi noči in joče, starši nekajkrat sicer pomirijo, a ga pri tem ne dvigajo z ležišča.

Za dober spanec otroka je pomembna večerna rutina. Za njeno vzpostavljanje primerna večerna dejanja so večerja, kopel, pravljica in spanec.

"Res je sicer, da obstajajo izjeme, a pravilo, ki ga zagovarjam je, da bi otrok do vstopa v jasli oziroma do tedaj, ko na torti vpihne prvo svečko, moral biti sposoben zaspati sam."

Preberite še: Prehrana otrok: Sladkarije puščajo resne posledice na vidu, laseh, srcu

Morda vas zanima tudi: Osem švedskih vzgojnih prijemov, ki jih je vredno posnemati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)