Takšni starši vzgajajo radovedne in znanja željne otroke

Obstaja osem ključnih starševskih vlog, ki so nepogrešljive za vzgojo uspešnega otroka.

29.8.2019 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Takšni starši vzgajajo radovedne in znanja željne otroke

Enotnega recepta za vzgojo ni, prav zato je to ena najzahtevnejših življenskih nalog. Nobenega dvoma pa ni, da se vsak starš nemalokrat vpraša, kako poskrbeti, da bo zvedav malček zrastel v uspešnega odraslega.

Odgovor na to vprašanje ponuja profesor z univerze Harvard, avtor knjige The Formula: Unlocking the Secrets to Raising Highly Successful Children (Formula: razkrita skrivnost, kako vzgojiti uspešnega otroka), Ronald Ferguson.

Kot je pojasnil za Harvard Gazette, njegovo delo temelji na dolgoletnem proučevanju uspešnih študentov oziroma njihovih staršev in načina vzgoje, ki so mu sledili. Skupaj s soavtorico Tasho Robertson sta pod drobnogled vzela različne načine vzgajanja in ugotovila, da morajo starši pri vzgoji uspešnega otroka igrati osem ključnih starševskih vlog.

Seveda sta jih tudi nanizala.

Partner v zgodnjem učenju

Vloga, ki jo morajo straši odigrati še preden otrok vstopi v šolo. Ferguson je prepričan, da je ta najpomembnejša, kajti kot je povedal, so najuspešnejši študentje v njegovi raziskavi znali brati in pisati preden so sedli v šolske klopi.

Inženir letalstva

Vloga, v kateri starši spremljajo dejavnike iz okolja, ki vplivajo na otroka, ga varujejo pred nevarnostjo in skrbijo, da dobi vse, kar potrebuje za uspešen razvoj ter ukrepajo, kadar mu to ni dano. 

Ne gre za tako imenovane helikopterske starše, ki otroku ne zagotavljajo prostora za grajenje samostojnih vezi in odnosov ter mu vsiljujejo lastne interese, temveč za starše, ki mu na nevsiljiv način omogočajo razvoj v smer samostojnega posameznika.

Z zgledom in delovanjem odgovoren starš na otroka prenaša norme in vrednote

Tisti, ki popravlja

Dobri starši vedno poskrbijo, da razvoja otroka ne bi oviralo kakršnokoli pomanjkanje in so v prid naraščaja pripravljeni premagati vsako oviro ter podirati zidove, s čimer mu med drugim pokažejo, da je z močno voljo mogoče doseči vse.

Tisti, ki odkriva

Starš, ki odkriva, otroku omogoča spoznavanje sveta z obiskovanjem muzejev, knjižnic, prireditev, predstav. Vse z namenom, da bi malček razširil obzorja in spoznal čim več plati življenja.

Filozof

Vloga, s pomočjo katere po prepričanju profesorja starši otroku pomagajo odkriti smisel življenja tako, da mu zastavljajo globoka vprašanja in nudijo odgovore nanje ter nikoli ne podcenjujejo otrokove sposobnosti razumevanja bistva življenja, temveč ga spoštujejo in skušajo razumeti.

Model

Klasična starševska vloga, v kateri z zgledom in delovanjem odgovoren starš na otroka prenaša norme in vrednote. Kajti zgled je najmočnejši dejavnik pri osvajanju osnovnih življenjskih smernic.

Preberite še: 10 besed, ki jih starši nikoli ne bi smeli reči svojemu otroku

Spodbudnik

Vloga, v kateri starši otroka naučijo, kako ostati zvest sebi in hkrati spoštovati druge tudi tedaj, ko se je primoran boriti za svoja stališča, ki odstopajo od prepričanj večine ali nadrejenih.

Navigacijski glas

To je glas, ki v otrokovi glavi zveni potem, ko odide od doma. Glas, ki mlademu človeku pomaga v novih življenjskih situacijah in temelji na spoštovanju avtoritet v življenju in ne na strahu pred njimi.

V zaključku profesor navaja, da je najmočnejši dejavnik uspešne vzgoje motivacija očeta in mame, da bi bila najboljša starša. To je motivacija, katere vir so najpogosteje osebne izkušnje.

Morda je to nekaj, kar so doživeli sami in nočejo, da bi tudi njihovi otroci. Lahko gre za pozitivne izkušnje, ki bi jih želeli zagotoviti svojemu mladežu, za osvajanje vrednot, ki so njim pomagali na poti do cilja. Vsak starš mora imeti vizijo, kakšen naj bi njegov otrok postal, ta vizija je tista, ki ga vodi ter navdihuje.

A ne glede na to, kakšna motivacija vodi starše, ključno je, da ji sledijo in da dobro odigrajo osem ključnih vzgojnih vlog. Nobena od njih ni vselej lahka, a vse so za to, da bi otrok zrastel v uspešnega odraslega, po mnenju Furgesona nepogrešljive.

Povzeto po portalu Miss7

Priporočamo tudi: Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane nekaj denarja in pa Barviti dom britanske idralke in manekenke Poppy Delevingne

Preberite še: Marko Juhant o fotografiranju otrok: Dajemo jim občutek lažne pomembnosti

Morda vas zanima tudi: 11 lekciji o ljubezni, ki jih morala vsaka mama prenesti na svojo hči

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)