Mali princ praznuje 80. rojstni dan

Največkrat prevedena knjiga na svetu Mali princ praznuje 80. jubilej.

6.4.2023 ob 12:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Mali princ praznuje 80. rojstni dan

Leta 1943 je izpod peresa francoskega pisatelja Antoina de Saint-Exupéryja prišla knjiga Mali princ. Kmalu po izidu je postala svetovna, največkrat prevedena uspešnica, ki danes, 6. aprila, praznuje 80. rojstni dan.

Knjiga, ki jo je avtor napisal za otroke, je zaradi v njej zapisanih modrih misli kmalu presegla ciljno publiko in po njej vedno znova radi posežejo tudi odrasli širom zemeljske oble.

Prevedena je bila v kar 300 jezikov, leta 1964 smo njen prevod po zaslugi Ivana Minattija dobili tudi Slovenci, kot stota knjiga je pod njegovim tedanjim urednikovanjem izšla v kultni zbirki Sinji galeb.

Gre za doslej eno najbolj prodajanih knjig na svetu, saj je bila prodana v več kot 200 milijonih izvodov.

Bistvo je očem nevidno, kdor hoče videti, mora gledati s srcem.

Mladinska knjiga je med bralce poslala več kot 160.000 izvodov dela, katerega sporočila glavnega junaka, ki je prišel med ljudi, da bi jim odprl oči za lepoto okrog njih, ki je ne vidijo, saj jih slepijo njihove strasti in napake, so aktualna ne glede na čas in prostor, v katerem živimo.

Tako kot morda iz knjige najbolj znana misel: "Bistvo je očem nevidno, kdor hoče videti, mora gledati s srcem."

Knjiga Mali princ, ki ni samo največkrat prevedena, temveč tudi med najbolj branimi knjigami na svetu, načenja teme, kot so življenje in smrt, lepota, ljubezen, prijateljstvo, zvestoba in odgovornost. Odpira vprašanja, s katerimi se srečamo že kot otroci in odgovore nanje iščemo vse življenje: Zakaj živimo? Zakaj umremo? Kaj se zgodi z nami po smrti?

"Danes je Mali princ z dvaintridesetimi ponatisi v skupni nakladi preko 160.000 ena najuspešnejših prevedenih knjig Založbe Mladinska knjiga. In čeprav so se v zadnjih letih, ko so potekle pravice, Minattijevemu prevodu pridružili še novi prevodi v slovenščino (in celo prevod v narečno prekmurščino), ostaja njegov prevod še vedno enako priljubljen kot nekoč. Kar ni presenečenje.

Tako lirične zgodbe ne more prevesti kar vsakdo. Ivan Minatti je premogel tankočutnost in senzibilnost, zato je njegov prevod Malega princa klasičen v najboljšem smislu te besede," je ob častitljivem jubileju dela povedal Andrej Ilca, vodja uredništva leposlovje pri Mladinski knjigi.

Mali princ je skozi zgodovino  večkrat zaživel tudi v raznih animiranih filmih, televizijskih serijah, gledaliških predstavah, lutkovnih igrah, muzikalih, po knjigi je nastala opereta ter celo računalniške igrice.

Minatti je moral urednike prepričevati o dragocenosti knjige

V sporočilu založbe ob praznovanju jubileja so zapisali še zanimivo anekdoto, ki pravi, da se je Ivan Minatti pri svojem delu v Mladinski knjigi srečeval z različnimi ovirami in se je moral za svoje uredniške odločitve tudi boriti. Kdo bi mislil, da se je moral v šestdesetih letih zelo boriti tudi za izdajo Malega princa, ki je ena največjih uspešnic in najbolje prodajanih knjig Mladinske knjige.

V intervjuju (Naglas, 2004) je Tončki Stanonik dejal: »Ko sem Malega princa dobil v roke, me je vsega prevzel. Vedel sem, kakšno dragocenost držim v rokah, in sem se bal, da bi mi jo ugrabila kaka druga založba. A tu se je zataknilo že pri glavnem uredniku. Zdela se mu je preveč idealistična, poduhovljena, skratka nesocialistična. Trudil sem se dopovedati, koliko ponatisov je že doživela v svetu, celo v Sovjetski zvezi so jo do takrat ponatisnili že štirikrat. Po nekaj letih se mi je posrečilo, da sem ga spravil na program. Ko je izšel, ni 'šel'. Takrat je celo leto padalo po meni s strani knjigarnarjev. Potem se je nenadoma odprlo. Kamor si se obrnil, povsod Mali princ: v lutkovnih igrah, radijskih igrah, ponatisi …«

Preberite še: Desa Muck: Zato zdaj gledam samo še sodnico Judy

Morda vas zanima tudi: Saša Kveder, mama odvisnika: Nazadnje si sam s svojim trpljenjem


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)