Kdaj je čas za terapevta

V življenju je več prelomnic, na katerih lahko pravo smer pomaga poiskati dober terapevt.

13.3.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kdaj je čas za terapevta

Vsak se v življenju kdaj znajde na točki, ko ne ve več, kako naprej. Tedaj je več kot dobrodošel nasvet prijateljev, izkušenejših ali strokovno podkovanih. Natančneje, dobrega terapevta. Kdaj bi morali resno razmisliti o tem, da bi ga obiskali? 

Ob izgubi ljubljenje osebe ali ob razhodu

Na žalost ta izkušnja ni tuja nikomur. Sleherni posameznik na določeni točki nekoga izgubi, se je od nekoga primoran posloviti ali ga nekdo zapusti. Občutki, ki se ob tem pojavijo, imajo skupno ime: žalovanje.

Žalovanje je praviloma dolgo, ob njem se poraja nešteto čustev, vprašanj, dilem in strahov, ki jih je lažje dojemati, predelovati in ozaveščati ob vodenju terapevta.

Tudi tedaj, ko se po razhodu pojavljajo krivda, jeza, bes in samoobtoževanje je njegova pomoč dobrodošla. Res je, da ne bodo izginili čez noč, a ob strokovnih nasvetih ne bodo vodili v obnašanja, ki bi vse skupaj le še poslabšala.

 

Ob soočanju s travmo

Kadar nekdo doživi travmatično izkušnjo (v obliki življenjske grožnje ali izkušnje, ki ogroža njegovo mentalno zdravje) je terapija dobrodošla predvsem z vidika prepoznavanja in obvladovanja posledic, ki jih travmatični dogodek prinaša.

Kadar bi radi izboljšali odnos do sebe

Mnogi posamezniki, ki sicer nimajo mentalnih težav, trpijo zaradi nizke samopodobe, nizke samozavesti, manjvrednostnega kompleksa in podobnih občutkov, zaradi katerih se ne morejo imeti tako radi, kot si zaslužijo in so prestrogi do sebe.

Občutki največkrat izvirajo iz vzgoje, iz materialnega statusa ali videza. Ključno pri tem je, da terapevt lahko pomaga prepoznati vzroke zanje, jih ozavestiti, predelati in pustiti za seboj oziroma tiste, ki jih je mogoče, spremeniti, z vsem tem pa odpre vrata do lepšega življenja.

Kadar bi radi izboljšali zakon ali razmerje

Ne glede na to, kako pereče so težave, ki se porajajo v odnosu med dvema, dober terapevt jih vedno lahko pomaga omiliti ali celo odpraviti, poiskati vzroke zanje in preprečiti, da bi se vedno znova pojavljale. A le, v kolikor sta pri procesu pripravljena sodelovati oba partnerja.

Ko izgubite zanimanje za stvari, ki so vas nekoč veselile

Če nenadoma opažate, da vas stvari, ki so vas nekoč veselile, ne zanimajo več, da ne najdete v njih nobenega smisla, da ste se ujeli v začarani krog črnih misli in se umikate iz družbe, obiščite terapevta.

Vse to so lahko znaki depresije, ki jo je s primernim vodenjem mogoče premagati, nikakor pa se ne sme dopustiti, da bi se razrasla čez vse meje.

Če se pogosto počutite slabo, ne najdete pa za to vzroka

Tesnoba in napetost sta odziva telesa na stres in kadar je ta stalno prisoten, se odraža s fizičnimi simptomi: znojenje, vrtoglavice, glavoboli, razdražen želodec, stalna utrujenost ali na drugi strani nespečnost.

V tem primeru obiščite terapevta, ki bo pomagal priti do korenin težav, bo izluščil razloge zanje in svetoval, kako jih odpraviti ter si s tem zagotoviti boljše fizično in duševno zdravje.

Preberite še: Z zalezovanjem mi je vzel dve leti življenja (osebna izkušnja)

Morda vas zanima tudi: To je 9 najpogostejših težav novopečenih staršev


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)