Kako spisati življenjepis, ki ne bo pristal na napačnem kupu?

Kaj delodajalci najprej opazijo na razgovoru in kakšni življenjepisi gredo naravnost na kup neprimernih kandidatov?

6.10.2016 ob 7:05

razgovor.jpg

V ljubljanskem Cankarjevem domu je potekal že tradicionalni Karierni sejem MojeDelo, kjer so zaposlitvene priložnosti ponujala številna podjetja, potekala pa so tudi predavanja in delavnice, ki bodo iskalcem zaposlitve v pomoč pri grajenju kariere. Z delodajalci, ki so polni nasvetov za kandidate, je poklepetala tudi Mična.

Življenjepis naj bo kratek, jedrnat in predvsem slovnično pravilen

Ob prijavi na delovno mesto navadno priložite življenjepis – CV in spremno pismo, v katerem dodatno obrazložite, zakaj ste primerni za točno to delovno mesto. Fino je, če vaš življenjepis izstopa iz kupa prispelih – a ne zaradi negativnih lastnosti.

Delodajalci na okrogli mizi sejma so si enotni, da jih najbolj jezijo površno spisani življenjepisi, ki so polni zatipkov, vsebinskih in slovničnih napak ter pobeglih vejic. Ker jih morajo kadrovniki prebrati kar nekaj, so jim najljubši enostranski, a nikakor ne skopi in suhoparni. Na vrh umestite za to delo najpomembnejše vrline in uporabite osebno noto iz katere bo razpoznaven tudi vaš značaj. "Ko si nekaj želiš delati, boš to delal dobro", pravijo delodajalci, ki si želijo, da bi kandidati že v CV-ju pokazali željo po točno razpisanem delu.

govorci_micna.jpg

Na fotografiji: Zoran Savin, Larisa Grizilo, Anja Kokol, Tina Drolc, Jurij Snoj in Mojca Komljanac Skalar

V zadnjih letih so priljubljeni nekoliko bolj estetsko in vizualno izpopolnjeni CV-ji – lahko jih ustvarite v kakšnem oblikovalskem programu na računalniku ali pa najdete primere na spletu, mu dodate nekaj (nevtralnih) barv in celo svojo fotografijo. A pazljivo, naj si vas delodajalec ne zapomni po slabi fotografiji!

KAKŠNA FOTOGRAFIJA JE PRIMERNA ZA CV?

  • V CV lahko vključite portretno, doprsno in formalno fotografijo
  • Fotografija iz študentskega žura ali sončenja na Hvaru NI primerna
  • Skrbno izberite oblačila, ki naj bodo v nevtralnih barvah in zakrijte ramena
  • Make-up naj bo čim bolj nevtralen, nevpadljiv in posloven
  • Pokončna drža in iskren nasmeh nikoli ne škodita!

 

Na razgovor za službo kot na zmenek: z enako energijo in enako urejeni

Na okrogli mizi na Kariernem sejmu so svoje izkušnje z razgovori iz prve roke delili tudi delodajalci. "Na razgovor na službo moraš priti enako pripravljen, kot da bi prišel na zmenek – z enako energijo in enako urejen," je povedal Zoran Savin, direktor podjetja Styria digital marketplaces, ki upravlja s portalom MojeDelo.com. V obeh primerih je namreč izjemno pomembno, da veste, s kom in o kom govorite, da veste, kaj hočete in da vam je jasno, zakaj bi kdo hotel vas.

shutterstock_142486603.jpg

Poleg tega, da se še pred razgovorom dobro pozanimate o podjetju, v katerem se potegujete za delovno mesto, pa je po mnenju delodajalcev tudi zelo pomembna vaša energija. "V prvih 90 sekundah začutimo, ali je energija kandidata prava, ali ne," je povedal Savin.

Da ima prava energija res veliko moč, se strinja tudi Larisa Grizilo, direktorica kadrovske službe v Si.mobilu. "Najbolj opazimo pozitivne in samozavestne ljudi, ki pridejo z neko vizijo, a gledajo tudi izven okvirjev. Pomembno je tudi, da jim timsko delo ne povzroča težav, a so hkrati tudi samostojni. Lahko bi rekli, da bolj kot na neke kompetence, gledamo na osebne karakteristike," je povedala Grizilova. Pri mladih iskalcih zaposlitve namreč težko govorimo o kupu izkušenj in znanj, zato njihova želja po učenju in pozitivna naravnanost toliko več štejejo.

 

NAGOVOR DELODAJALCA V ŠTIRIH KORAKIH

  1. Kaj so moje ključne lastnosti, znanja, veščine in izkušnje, ki so relevantne za to delovno mesto?
  2. Kaj lahko ponudim? Katere probleme podjetja lahko pomagam rešiti?
  3. V čem sem najboljši? Zakaj jaz in ne nekdo drug?
  4. Ostanite pozitivni, nasmejani, vljudni in optimistični

Avtor: Maja Fister
Foto: IMDb,  Klavdija Žitnik, Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)