Kako že na prvem razgovoru narediti odličen vtis

Pet nasvetov za dober vtis na prvem razgovoru v iskanju službe.

4.8.2016 ob 11:45

razgovor_shutterstock_243031489.jpg

Po končanem študiju je čas za iskanje službe, kar seveda vključuje številne razgovore z morebitnimi bodočimi delodajalci. Razgovori niso najbolj enostavni, sploh za tiste, ki si službo iščejo prvič. Zato se je na njih potrebno dobro pripraviti, saj bomo le tako pokazali svojo najboljšo plat. Ne dovolite si, da vas pokoplje trema, ki lahko povsem izniči odličen življenjepis.

Bodite točni

Logično, kajne? A presenečeni bi bili, če bi vedeli, koliko kandidatov meni, da je celo dobro, če nekoliko zamudijo. Ali pa pridejo zadnjo minuto, povsem zadihani in rdeči v obraz. Najbolje je, da na razgovor pridete pet ali deset minut prej, na recepciji popijete kozarec vode in še enkrat premislite, kaj želite izpostaviti. Če boste na razgovor zamujali, je zelo malo verjetno, da bi v službo prihajali točno. Torej je razplet razgovora že jasen …

Pozanimajte se o podjetju

Ne mislite, da bo najlepša obleka dovolj za dober vtis. Preverite, kje imate razgovor, s čim se v podjetju ukvarjajo, kakšne so zadolžitve zaposlenih, kakšni so njihovi načrti za prihodnost. Mnogi kandidati namreč mislijo, da bodo na razgovorih le povedali, kaj so študirali, izpostavili svoje dosežke in karierne cilje. Ne bo šlo tako zlahka. Spraševali vas bodo predvsem, kaj lahko sami doprinesete v podjetje. Odgovor pa bo enostaven, le če poznate njihovo delo.

Ne bodite panični

Poskusite biti čim bolj umirjeni in sproščeni. Če opazite, da govorite prehitro in preveč, se umirite. Zavedajte se, da oseba na drugi strani mize ve, da niste v enostavnem položaju in od vas ne pričakuje popolne mirnosti. Tudi zavedanje tega vam bo pomagalo. Brez zadrege tudi prosite za utemeljitev vprašanja, če ste ga preslišali ali ga ne razumete.

Bodite pozitivni, a nikakor ne agresivni

Prisiljena pozitivnost lahko hitro deluje povsem nasprotno. Pretirano mahanje z rokami prav tako ni priporočljivo. Seveda se ne pogreznite v stol, a malce zadržanosti bo dobrodošlo. Sploh, če sodite med tiste, ki radi naredijo močan prvi vtis.

Odgovarjajte na vprašanja

Na razgovorih ni časa za izogibanje. Na vsa vprašanja odgovorite samozavestno in suvereno.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)