Načini, da presežete neenakopravnost spolov

Ne glede na spol, služba je lahko vaša.

1.9.2016 ob 1:30

razgovor_shutterstock_146271647.jpg

Čeprav vse več podjetij podpira in zagovarja načela mešanih kadrov, celo izrazito moški poklici si v svoje vrste želijo predstavnice ženskega spola, pa se v praksi še vedno prepogosto zgodi, da imajo moški na razgovorih prednost. Ženske so še vedno na intervjujih tarča diskriminatornih vprašanj, ki preveč posegajo v njihovo zasebnost.

Kako se spopasti s stereotipi in dokazati, da si kljub tako imenovanemu 'nežnejšemu' spolu, zaslužite želeno delovno mesto?

Poudarite samozavest

Razgovori so vedno neprijetni, a če boste kazale svojo tremo, bodo iskalci zaposlitve še bolj prepričani o šibkosti spola. Najboljši način pri spopadanju z živčnostjo je, da smo pripravljeni. To pomeni, da moramo pred razgovorom narediti manjšo raziskavo o podjetju, se pripraviti, kaj bomo povedali in svoje besede vaditi doma in na glas. Vedite, da če odidete na razgovor, ne da bi se nanj pripravljali vsaj eno uro, niste pripravljeni.

Razorožite sogovornika

V prvih nekaj minutah razgovora povejte ali naredite nekaj, s čimer boste pokazale, da ste se pripravljale. Lahko poveste dejstvo o podjetju, ki ste ga izvedele med pripravami, lahko se dotaknete teme, za katero veste, da je sogovorniku blizu. Na primer, če igra golf in vi prav tako, usmerite pogovor na ta šport. Pohvalite delo, ki ga opravljajo. Če na primer proizvajajo določene izdelke, ki so vam všeč, to seveda povejte.

Pokažite svoje znanje

Ko odgovarjate na vprašanja, natančno opišite svoje izkušnje in preteklo delo. Povejte, kaj vse ste že delali, kaj znate in česa ste se do zdaj naučili.

Bodite pameten poslušalec

Poslušajte vse, kar bodo na razgovoru govorili, prikimavajte in spodbujajte, da povedo še kaj več. Naj imajo na nasprotni strani več besed, a pri tem bodite osredotočeni, da boste povedali vse, kar ste si zadali.

Bodite hvaležni, a ne preveč

Nikar ne pokažite, da nujno potrebujete to službo. Zagotovo boste v prednosti, če si bodo oni želeli vas in vas skušali prepričati, da pridete v njihovo podjetje.

Avtorica: Da. M. 
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)