Kako naj se otresem zaskrbljenosti (in zaživim bolj mirno in srečno življenje)

Kadar ste živčni in zaskrbljeni, preizkusite te tri odlične nasvete.

3.7.2022 ob 8:17 | Foto: Unsplash | Avtor: D. L.

Kako naj se otresem zaskrbljenosti (in zaživim bolj mirno in srečno življenje)

Skozi življenje se soočamo z različnimi skrbmi, sčasoma pa ugotovimo, da so bile mnoge nepotrebne. Skrbi nas za stvari, ki se še niso zgodile, pa tudi za tiste iz preteklosti – skrbi nas tudi tisto, česar ni mogoče spremeniti. 

Anksioznost prinaša občutke nemira, razdražljivosti, tesnobe, ogroža veselje do življenja in preprečuje osebnostni razvoj.

Vpliva lahko celo na naše zdravje, saj smo zaradi pretirane zaskrbljenosti utrujeni in čutimo pomanjkanje energije. Kronične skrbi povzročajo nespečnost, izgubo apetita, glavobole, na dolgi rok pa lahko vodijo celo v depresijo. 

Zaskrbljenost je pogosto povezana z mislimi, ki se podijo po naši glavi. Včasih nam sicer zaskrbljenost lahko koristi – da preverimo, če smo zaklenili stanovanje ali če smo pravočasno plačali dohodnino, v mnogih primerih pa nam lahko zakomplicira življenje, kot se je to zgodilo Nini.

»Vzgoja, ki sem je bila deležna, je temeljila na strahu. Mojo mamo je vedno nekaj skrbelo in v otroštvu sem velikokrat slišala, da moram paziti, da se ne polijem, da ne padem ali poškodujem. Z leti je bilo skrbi vedno več in nikoli nisem podvomila vanje.

Zdelo se mi je, da je strah nujno potreben, zaskrbljenost pa naraven del odraščanja, zato sem strahove in skrbi ponotranjila. Skrbelo me je ogromno stvari – če bom imela v šoli dobre ocene, če bom imela dovolj prijateljic, če bo moja mlajša sestra bolj pridna in ne bo povzročala težav najinim staršem, če bom pravočasno vrnila knjige v knjižnico, …

Pozneje je moja zaskrbljenost prevzela oblast nad mojim življenjem in spreminjati sem se začela v živčno razvalino. Imela sem težave s spanjem, saj zvečer nisem zmogla ukrotiti svojih misli, spopadala sem se z depresijo in dolgo nisem zmogla najti čustvenega ravnovesja in miru.

Ko nisem več vedela, kako naprej, sem poiskala strokovno pomoč, zato obiskujem psihoterapevta, prav tako redno meditiram, izvajam jogo in skušam čim več časa preživeti v naravi. Vse to mi pomaga, da mojega življenja ne obvladujejo le skrbi, ampak da znam vse pogosteje pogledati z distanco na svoje strahove in težave.«

Če imate tudi vi težave zaradi pretirane zaskrbljenosti, vam svetujemo tri tehnike za pomoč pri reševanju zaskrbljenosti:

1. Na vsako zahtevno situacijo skušajte pogledati kot na priložnost za rast.

Zavedajte se, da skrbi ne bodo rešile ničesar, ampak bodo stvari le še dodatno zapletle. Spomnite se na nekatere težave iz vaše preteklosti – večina se vam zdi danes smešnih, kajne?

Neka študija je pokazala, da je 85 odstotkov skrbi neutemeljenih – da se torej 85 odstotkov tistega, kar ljudi skrbi, ne uresniči. Ko se pojavi izziv, namesto, da postanete takoj zaskrbljeni, pomislite, kaj se lahko naučite iz te situacije.

2. Spremenite tok negativnih misli v pozitivne.

Takoj, ko vas skrbi »napadejo« in se predate negativnim mislim, zaprite oči, globoko vdihnite, počasi štejte od 5 do 1, nato pa si nenadoma zamislite nekaj lepega in pozitivnega.

Ko se osredotočite na dobre stvari, boste spoznali, da je v življenju veliko več svetlega in lepega, kot se vam zdi na prvi pogled. Skušajte se osredotočiti na to, kar počnete v sedanjosti – in ne na tisto, kar se je že zgodilo ali na tisto, česar se bojite v prihodnosti. 

3. Omejite izpostavljenost negativnim vplivom.

Pazite, katere informacije prejemate, izogibajte se negativnim novicam, toksičnim ljudem, energetskim vampirjem, negativnim odnosom ... To lahko povzroči frustracije, skrbi in živčnost.

Obkrožite se s pozitivnimi ljudmi, preberite nekaj lepih misli v knjigi, poslušajte svojo najljubšo glasbo, oglejte si zabaven film, plešite ... Obstaja veliko načinov, kako v sebi prebuditi pozitivno plat. Prav tako vam lahko pomaga, če zaskrbljenost skušate sprejeti kot del vašega življenja. 

Prirejeno po Sensa Srbija

Preberite še: Na tem delu sveta živijo najbolj zdravi in srečni ljudje (dočakali naj bi celo 140 let!)

Morda vas zanima tudi: Odlični načini za krajšanje časa na dolgih poteh in v prometnih zastojih (Poletje 2022)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)