7 znakov, da je čas, da postavite meje svoji družini

Postavljanje meja v odnosih je veščina, ki se jo lahko naučimo, zato ne obupajte, če vam ne uspe takoj.

18.6.2022 ob 5:09 | Foto: GettyImages | Avtor: D. L.

7 znakov, da je čas, da postavite meje svoji družini

Nekatere družine spoštujejo meje med družinskimi člani. Toda druge družine ne morejo razumeti, da obstajajo meje, ki jih je treba upoštevati. Zaradi tega potrebujejo nekaj nežnih, a trdnih meja. Kako pa sploh vemo, da moramo s svojo družino postaviti nekaj osnovnih pravil?

Zakaj potrebujemo meje v odnosih?

Meje so ključnega pomena za občutek osebne identitete. Ne glede na to, ali ste v službi ali v šoli, se zavedate, zakaj obstajajo meje pri drugih ljudeh. Toda družina je lahko bolj zapletena. Enostavno je prezreti znake, ki kažejo na to, da morate z njimi postaviti nekaj meja.

Tukaj je seznam sedmih znakov, ki lahko kažejo, da je čas za vzpostavljanje meja v družini. Ne pozabite, da je postavljanje meja v odnosih veščina, ki se jo lahko naučimo, zato ne obupajte, če vam ne uspe takoj vzpostaviti trdne meje.

 1. Pogosti nenapovedani obiski

Če se vaša sestra nenapovedano ustavi pri vaši hiši vsak dan v tednu, je čas, da ji postavite mejo. Pogosti, nenapovedani obiski motijo ​​​​vaše družinsko življenje. Morda boste morali spremeniti svoje načrte, če se pojavi ob napačnem času. Morda je vaša sestra osamljena in išče vašo podporo, vendar tega ni izrazila.

Rešitev:

Študije kažejo, da so razmerja med brati in sestrami pogosto najdaljša družinska zveza, ki jo bo imela oseba. Dober odnos z bratom ali sestro je bistven za vaše dobro počutje.

Priporočljivo je, da vprašate svojo sestro, zakaj tako pogosto prihaja k vam na obisk. Ključno je, da vam je jasno, da ji morate postaviti mejo, vendar ostanite prijazni do nje. Če ste prijazni, a odločni, bo vaša sestra čutila, da vam je mar zanjo, obenem pa ji pomagajte razumeti vaše meje.

 1. Nezaželeni nasveti o vašem življenju, partnerju ali službi

Družinski člani se pogosto počutijo, kot da vam pomagajo, kadar vam dajejo nezaželene nasvete. Njihovi nasveti glede vašega dela ali vašega partnerja se lahko zdijo zelo vsiljivi. Težko jih je prenašati, zato se boste morda začeli jeziti na svoje družinske člane, če pustite, da to počnejo. Jeza je škodljiva za vaš um in telo. Ne dovolite, da bi njihovi komentarji vdirali v vaše osebno življenje. Najbolje bi bilo, če bi spregovorili in jim jasno povedali, da tega ne boste več prenašali.

Rešitev:

Nihče drug ne bo namesto vas postavljal meja. To je nekaj, kar morate storiti sami. Torej, ko vaša mama reče nekaj grdega o vašem partnerju, morate spregovoriti in ji reči, naj preneha. Če nadaljuje, morate reči trdno in mirno: »Mama, vem, da te skrbi zame, vendar mi ni všeč, kako govoriš o Tinetu. Če boš še naprej tako govorila, bom morala oditi."

Medtem ko priznavate njeno skrb za vas, postavljate tudi mejo in ji poveste, da grdo govori o nekom, ki vam veliko pomeni.

 1. Podajanje mnenja o tem, kako vzgajate svoje otroke

Biti starš je, kakor da imate tarčo na hrbtu. Zdi se, da je ljudem zelo udobno dajati nezaželene starševske nasvete. Morda vas tašča grdo pogleda, ko ne dovolite svoji hčerki, da poje pet piškotov ali pa vas prizadene komentar vaše sestre o tem, kako stroga je vaša rutina pred spanjem v primerjavi z njeno, saj vztrajate pri tem, da gre otrok ob 20. uri spat. Na neki točki se boste naveličali nezaželenih mnenj in se boste v bližini ljudi, ki pametujejo o vzgoji vašega otroka, počutili kot najslabša mama na svetu.

»Hvala za nasvet, vendar bom vztrajala pri tem, kar počnem.«

Rešitev:

Sorodnikom, za katere veste, da se resnično trudijo biti v pomoč, lahko rečete: »Hvala za nasvet, vendar bom vztrajala pri tem, kar počnem.« Tako bodo prejeli sporočilo, naj se nehajo vmešavati.

Do družinskih članov, kot je vaša sestra, ki uporablja sarkazem, pa morate biti bolj neposredni. Povejte ji, da njeni sarkastični komentarji jasno kažejo na to, da se ne strinja z vašo rutino pred spanjem, vendar je za vas to pomembno, saj menite, da je to najboljše za vašega otroka.

Vaši otroci morajo videti, kako rešujete nesoglasja z družinskimi člani. Učite jih, kako se prilagoditi mnenjem različnih ljudi, ne da bi se razjezili. Prav tako je koristno, da vaši otroci razumejo, da se družinski člani ne smejo vmešavati v življenja drug drugega.

 1. Kupovanje stvari, ki jih ne želite, ne da bi vas vprašali

Ali imate sorodnike, ki nenehno kupujejo stvari za vas ali vaše otroke? Nekateri sorodniki so izjemno radodarni in obdarovanje je njihov način izražanja ljubezni. Toda morda ne boste cenili tega, da vaša teta pošlje pet plišastih živali v 30 dneh vašemu enoletnemu otroku. Verjetno je čas, da ji postavite trdno mejo.

Rešitev:

Povejte svoji teti, da cenite njeno velikodušnost, vendar darila prejemate le ob posebnih priložnostih, torej za božič ali rojstni dan, ker ne želite razvajati svojih otrok. Če želi kupiti nekaj za vaše otroke, lahko darila obdrži v svoji hiši. Prosite jo, naj daril ne prinaša v vaš dom.

Če še naprej poklanja nezaželena darila, je najboljši način, da jo od tega odvrnete, naslednja pripomba: »Kako lepa igrača. Jutri jo bom podarila svoji sosedi. Prepričana sem, da bo njena hčerkica zelo vesela, pri nas pa žal nimamo več prostora za nove igrače.« Če bo slišala, da njena darila nameravate dati nekomu drugemu, bo hitro prenehala s svojim nepremišljenim nakupovanjem za vašega otroka.

 1. Komentarji o vaši prehrani ali telesu

Družine včasih prestopijo mejo, ki se nanaša na komentarje o prehrani, hujšanju in pridobivanju telesne teže. Vsak ima nasvet o tem, kako naj izgledaš, koliko vadbe potrebuješ ali katero dieto potrebuješ, če želiš shujšati za pet kilogramov. Če ste se pred kratkim zredili, je boleče, ko vaši sorodniki komentirajo, da imate baročno postavo. Veste, da želite shujšati, vendar se vam zdi nesramno, ko vam povedo, da bi morali manj jesti. Težko je ostati brezbrižen ob takšnih pripombah. Najbolje bi bilo, če bi družinskim članom rekli, naj tega ne počnejo.

Rešitev:

Dejstvo, da vaši sorodniki brez zadržkov izražajo svoja mnenja, razkriva njihovo nesramnost do vas. Takšni sorodniki morda niso tako prijazni kot ste mislili, da so. Niste jim dolžni pojasnjevati ničesar glede vaše telesne teže. Postavite jim mejo tako, da ne odgovorite na njihov nesramen komentar. Lahko pa jim rečete: »To se vas ne tiče.« S tem bi jih morali utišati. Če bodo vztrajali pri svojem, pa se umaknite iz pogovora.

 1. Postavljanje vsiljivih vprašanj o vašem osebnem življenju

Dobronamerni družinski člani včasih postavljajo preveč vprašanj o vaših prijateljih, zmenkih ali vašem partnerju. Morda ste jim povedali nekaj o svojem partnerju, zdaj pa hočejo izvedeti še več podrobnosti iz vašega razmerja. Na tej točki spoznate, da je čas, da postavite nekatere stroge meje glede svojega osebnega življenja z družino.

Rešitev:

Ko vaši sorodniki postavljajo vprašanja o vašem osebnem življenju, odgovorite: »Hvala za vprašanje, vendar tega ne želim komentirati.« Če iščejo še več informacij o vaši zvezi, nadaljujte z istim komentarjem, nato pa spremenite temo.

»Hvala za vprašanje, vendar tega ne želim komentirati.«
 1. Brskanje po vaši hiši

Obstajajo družinski člani, ki pridejo v vašo hišo in začnejo pregledovati vaš celoten dom, ob tem pa se požvižgajo na vašo zasebnost. To vedenje je žaljivo in ga ne bi smeli tolerirati. Tudi, če to počne tvoja ljubka babica. Morate ji reči, naj neha.

Rešitev:

Ko prvič zalotite družinskega člana, ki brska po vaših predalih, recite nekaj takega, kot je: »Oh, gotovo si izgubljena. Naj ti pokažem, kje je dnevna soba.« Če to stori še enkrat, morate njeno vedenje nagovoriti z nekaj takega: »Babica, spet sem te ujela, ko brskaš po mojih stvareh. Prosim, nehaj. Če ne, ne moreš več priti k meni na obisk.«

Zakaj je z družino tako težko postaviti trdne meje?

Obstaja veliko razlogov, zakaj se izogibate temu, da bi postavili meje svoji družini. Tukaj je nekaj izmed njih:

- Radi imate svojo družino in vas skrbi, da bo postavljanje meja uničilo vaše odnose z njimi: Enostavno je domnevati, da bo postavljanje meja škodilo vašemu odnosu z družinskim članom, vendar je ravno nasprotno. Tudi če jim meja ni všeč, bodo spoštovali, da se znate postaviti zase.

- Otroci se ne upirajo starejšim družinskim članom v vaši družini: Morda je bilo to res, ko ste bili majhni, zdaj pa ste odrasli. V redu je, da se ne strinjate s starejšim sorodnikom, dokler ste spoštljivi. Če postanejo besni in jezni na vas, je povsem v redu, če jim rečete, naj prenehajo ali pa zaključite pogovor.

- Še nikdar niste postavili meje v družini: Vaš družinski član bo morda presenečen, ker vas nikoli prej ni motilo, da se je vmešaval v vaše življenje. Morate mu razložiti, da vas je to motilo, a ste se jim bali povedati, ker ga niste hoteli prizadeti. To bi lahko odprlo pogovor o vašem odnosu.

- Življenjske razmere situacijo otežujejo: Če živite s starši, je težko postaviti meje. Ne domnevajte, da lahko živite z nadležnimi stvarmi, ki jih govorijo. Sčasoma boste postali jezni in boste izbruhnili. Vaši starši bodo morda presenečeni nad vašo reakcijo, ker so mislili, da je vse v redu. Pogovorite se z njimi, ko se boste pomirili in jim spoštljivo postavite mejo.

Ali bi lahko postavljanje trdnih meja izboljšalo vaše družinske odnose?

Ni enostavno postavljati meja s svojo družino, vendar na koncu lahko te okrepijo vaše družinske odnose. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj so meje lahko koristne.

Ni enostavno postavljati meja s svojo družino, vendar na koncu lahko okrepijo vaše družinske odnose. 
 1. Meje rišejo jasno črto, tako da se družinski člani počutijo udobno, saj vedo, kaj se od njih pričakuje.
 2. Ko svojim mlajšim družinskim članom postaviš meje, jih navdihneš, da se tudi oni postavijo zase na prijazen, a odločen način.
 3. Postavljanje zdravih meja kaže na spoštovanje vaše družine in sebe.
 4. Vaša družina bo razumela, da želite odprt, pošten odnos z njimi.
 5. Namesto da bi se počutili užaljene ali se izogibali sorodnikom, se počutite udobno v njihovi bližini.
 6. Zdrave meje krepijo družinske odnose.

Vzpostavljanje osebnih meja je pomembno za družino

Druženje z družino je lahko zelo zabavno. Na žalost družinska srečanja včasih vključujejo trače, nezaželene nasvete o vašem osebnem življenju ali nekoristne komentarje o vaših otrocih. Na neki točki veste, da je čas, da določite trdne meje z družinskim članom. To je težko narediti, vendar je pomembno zaradi odnosa s to osebo in za vas.

Naredite drzen korak in povejte družinskemu članu, naj preneha govoriti ali delati tisto, kar vas prizadene. Bodite prijazni, a odločni. Postavljanje meja je vredno trdega dela in prinaša dobre rezultate za vas in za vašo družino.

Prirejeno po powerofpositivity.com

Preberite še: Tina Maze: »Pomislila sem, da lahko kar umrem, saj sem naredila že vse«

Morda vas zanima tudi: Tašča iz nočne more res obstaja (resnične izpovedi žensk)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)