To se zgodi, če ne nosite modrčka

To, da odvržete modrček, prinaša nekaj pozitivnih in nekaj negativnih posledic.

10.4.2022 ob 5:52 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

To se zgodi, če ne nosite modrčka

Po dolgem dnevu ni nič prijetnejšega kot je občutek, ki vas prevzame, ko slečete modrček in osvobodite svoje dojke, ki so bile vsaj 12 ur ujete vanj. Občutek je tako dober, da se po tihem ali na glas sprašujete, kaj bi bilo, če modrčka sploh ne bi več nosili.

Obstajajo plusi in minusi takšne odločitve. Nekaj obojih niza portal Pure Wow.

Vaše dojke bodo čvrstejše

Splošno razširjeno je prepričanje, da se ženskam, ki ne nosijo modrčka, dojke povesijo prej v primerjavi z onimi, ki prisegajo nanj.

Da to ne drži, je pokazala 15-letna francoska raziskava, katere rezultate so objavili v časopisu Medical News Today. Ti so v bistvu pričali, da so imele ženske, ki modrčka niso nosile, praviloma čvrstejše dojke, njihove bradavičke pa so bile višje v primerjavi z ženskami, ki so vsak dan nosile ta kos spodnjega perila.

Čeprav bo na to temo treba opraviti še nekaj raziskav, je avtor omenjene, Jean-Denis Rouillon z univerze Besancon povedal, da z vsakodnevnim nošenjem modrčka mišice, ki skrbijo za pokončnost dojk, izgubijo svojo moč, posledično se prsi hitreje povesijo.

Rouillon ob tem opozarja, da ne nošenje modrčka nima na vse enakega učinka, a pri vseh ženskah, ki jih je proučeval s svojo skupino strokovnjakov, je bila opazna boljša lega dojk pri tistih, ki ga niso nosile.

Mozolji na hrbtu bodo manj problematični

"Več kot polovica oseb, ki ima težave z aknami na obrazu, se z njimi sooča tudi na drugih delih telesa, hrbet ni izjema," je povedala Caroline Robinson, dermatologinja iz Chicaga.

"Akne na obrazu, ramenih in hrbtih so posledica kombinacije različnih dejavnikov: izločanja kožne maščobe, delovanja bakteriji, zamašenih por.

Akne na hrbtu velikokrat poslabša izdatno znojenje in drgnjenje oblačil. Kadar 12 ur na dan nosite modrček, sta oba dejavnika izrazitejša, akne zato bolj verjetne. Če boste odvrgli modrček, boste torej znižali tveganje zanje."

Morda vas bo bolel hrbet

Ne glede na to, kako veliko je vaše oprsje, dojke so vedno težke. In brez prave podpore se lahko v hrbtu zaradi njih pojavi bolečina.

Zato, zlasti pri ženskah z velikim oprsjem, prava podpora dojk in s tem izvzeta bolečina v hrbtu odtehtata svobodo, ki jo prinaša ne nošenje modrčka.

Drža se bo morda izboljšala

Veliko žensk žal ne nosi modrčka prave velikosti. Ta zlasti, kadar je premajhen, pripelje do nepravilne drže in s tem do bolečih ramen, hrbta in vratu.

Bolečine potem, ko modrček odvržejo ali si priskrbijo takšnega, ki jim po velikosti povsem odgovarja, izginejo.

Med menstruacijo bodo dojke lahko bolj boleče

Napete in boleče dojke so en od spremljevalcev menstruacije. Zakaj? Ker se v drugem delu ciklusa povečata količini estrogena in progesterona, pod vplivom obeh se dojke nekoliko povečajo, mlečni kanali zatečejo prsi pa so bolj boleče.

Bolečina bo, če med menstruacijo ne boste nosili modrčka, zaradi prostega gibanja dojk lahko izrazitejša.

Je torej biti brez modrčka zdravo?

Zadeva je takšna: odločitev, nositi vsak dan modrček ali ne, je povsem vaša. Tako razlogi, ki govorijo modrčku v prid kot oni, ki so proti, so pogojeni z značilnostmi dojk, ki so povsem individualne narave, zato pravega ali napačnega odgovora na to vprašanje ni.

Lahko nekaj dni poskusite, kako je biti brez modrčka in če vam zadeva odgovarja, pri tem vztrajajte, če vam ne, se vrnite na stari način. Če se brez modrčka počutite svobodni, ga pustite doma, če se vam zdi, da ste brez njega kot bi bili goli, ga pač nosite.

Vsaka ženska je zgodba zase in vsaka se ima pravico odločiti za način oblačenja, ki njej osebno najbolj odgovarja.

Preberite še: Če se vam dogaja to, potem nosite premajhen modrček (in kako najti idealno velikost)

Morda vas zanima tudi: Zakaj moraš zvečer odvreči modrček


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)