Kaj se zgodi, če preredko perete modrček (in kaj ga izdaja, da mora takoj v pranje)

Poglejte, kaj jasno nakazuje, da je treba modrček nemudoma oprati.

31.12.2021 ob 5:10 | Foto: Shirona Gasukujira/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj se zgodi, če preredko perete modrček (in kaj ga izdaja, da mora takoj v pranje)

Dejstvo je, da modrčkov ne peremo tako pogosto kot ostalo spodnje perilo. V bistvu se velikokrat poraja vprašanje, ali bi ga morda lahko oblekli še enkrat, ali je nastopil čas za pranje. Ter tudi, kaj se zgodi, če nosimo umazan modrček ... Takole na te in na še nekatere dileme odgovarja Brightside.

Kaj se zgodi, če modrčka ne peremo dovolj pogosto?

Ne samo, da se navzame neprijetnega vonja, v tkaninah se nakopičijo bakterije in plesnive spore, ki obožujejo topla in vlažna mesta, pridruži se jim še druga umazanija, ki nastane kot posledica ostankov odmrlih celic kože, znojnih ostankov ter kožne maščobe.

Skratka, zadeva je vse prej kot čista in prijetna, v modrčku nakopičena nesnaga pa povzroča draženje kože in povišuje tveganje za mozolje ter zamašene pore. Predsvem pri osebah z občutljivo poltjo.

Vsemu temu se je mogoče izogniti z rednim pranjem tega kosa spodnjega perila in s pravilno osebno higieno.

Kako pogosto prati modrček

Osnovno pravilo se glasi; po dveh do treh nošenjih. Dlje vsekakor ne gre čakati. Je pa seveda potreba po pranju povezana tudi s količino znojenja, z vonjem modrčka in z morebitno vidno umazanijo na njem. Na temnih se lahko zaradi kopičenja mineralnih soli iz znoja pojavijo bele lise, ki nakazujejo, da mora modrček takoj v pranje.

Pri belih  se to kaže v obliki rumenih madežev, ki so včasih tudi posledica uporabe losjonov ali dezodorantov. Ne glede na razlog zanje predstavljajo jasno opozorilo, da je modrček preveč umazan, da bi ga še nosili.

Najboljši način pranja

  • Dejstvo je, da je modrčke najbolje prati na roke. Zlasti to velja za podložene in tiste s kostjo.
  • V kolikor jih boste vendarle prali v stroju, pred tem zapnite njihove sponke, jih položitev vrečko za pranje občutljivega perila in izberite program, ki ne poškoduje tkanin.
  • Vedno uporabljate detergent za pranje občutljivega perila.
  • Kot rečeno, je modrčke bolje prati na roke. Tudi pri tem bodite pozorni na temperaturo vode: medtem ko je za bombažne primerna mlačna do topla, svilene vedno perite v hladni.
  • Preden modrček položite v vodo, poravnajte njegove košarice. Nekaj časa ga namakajte (približno pol ure bo povsem dovolj), nato pa nežno očistite naramnice in košarice ter jih temeljito splaknite pod hladno do mlačno vodo.
  • Modrčkov ne ožemajte, temveč odvečno vodo popivnajte z brisačo in jih posušite na ravni površini.
  • Nikoli jih ne sušite v sušilnem stroju, med pranjem v pralnem, izklopite ožemanje.

Dobro je vedeti

Kadar se s pranjem ne morete znebiti neprijetnega vonja modrčka, uporabite trik z alkoholnim kisom: poškropite ga z mešanico vode in alkoholnega kisa v razmerju 1:1, nato pa splaknite in posušite.

Preberite še: Zakaj moraš zvečer odvreči modrček

Morda vas zanima tudi: Za zdrave prsi: v modrček skuto ali krompir


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)