Ideja za izlet: V najlepšo vasico v slovenski Istri

Z značilno arhitekturo, izletniškimi točkami in prelepimi razgledi naj Koštabona očara tudi vas.

6.6.2020 ob 5:50 | Foto: Mateja Florjančič

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Šavrinski griči premorejo mnogim nepoznane in skrite zaklade. En takšnih je vasica Koštabona, ki je od Kopra oddaljena dobrih 12 kilometrov in si zaradi naravnih, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti zasluži pozornost vseh, ki bi radi bolje spoznali zaledje naše obale.

Cesta do nje vodi od Kopra proti mejnemu prehodu Dragonja in se nekaj kilometrov od razgledne točke ob glavni prometni žili proti Hrvaški odcepi levo. Strmo se vzpenja skozi Šmarje, Puče in po ostrih ovinkih pripelje na vrh griča, na katerem se nad zgornjo dolino reke Dragonje razprostira Koštabona, za katero urbanisti pravijo, da je ena najlepših strnjeno pozidanih vasi v obliki pravilne elipse.

Na začetku vasi obiskovalce pozdravi cerkev svetega Kozme in Damjana. Mogočna stavba izjemno ravnih liniji je bila zgrajena okoli leta  1446 na mestu, kjer v antiki stal tempelj Bone, rimske boginje plodnosti, kar zgovorno priča  o dolgi zgodovini naselja. Ob njej je vsem na ogled stara štirna, informativna tabla z okoliškimi znamenitostmi in spomenik padlim v drugi svetovni vojni.

Sprehod po vasi odkrije, da sta v njej še dve cerkvici: na koncu vasi ob pokopališču stoji cerkev svetega Andreja, v sredini pa cerkvica blaženega Elija. Ob sakralnih objektih je nemogoče spregledati v značilni arhitekturi iz lokalnega kamna zgrajenih hiš, strogih oblik z majhnimi okni in plitkimi napušči, ozkih ulic in mediteranskega rastja na skrbno urejenih vrtovih, sadovnjakih, oljčnih nasadih in vinogradih.

Na pročeljih hiš je velikokrat opaziti lične tablice s priimki lastnikov. Nedvomno izstopata dva: Viler in Baruca. Prav iz Koštabone izhajata dve odlični pevki, ki na naši glasbeni sceni puščata močan pečat:  Elda Viler in Lara Baruca.

Res je, da že sama vasica s svojimi značilnostmi očara, ob tem pa ponuja nemalo izhodišč za pohode v vse smeri. Ena od njih levo mimo stare šole vodi do vodnih virov in naprej vse do reke Dragonje, kjer je veliko tolmunov za prijetno osvežitev. Ta v poletni vročini nedvomno pride prav.

Če boste pri šoli namesto desno zavili levo, pa boste po kolovozni poti prišli do slapa Pr. Raka in si ob enem lahko ogledali še ruševine cerkvice svete Jelene, ki se nahaja nedaleč od slapa.

Gostilne, kjer bi se lahko v Koštaboni okrepčali, ni, a vendar s Šavrinskega gričevja ne boste odšli lačni. V okoliških naseljih (Pučah, Krkavčah) je mogoče uživati v lokalnih kmečkih dobrotah na turističnih kmetijah, v bližnjih Pučah vas bodo pogostili v okrepčevalnici, v prav tako bližnji Novi vasi je na voljo picerija, v Padni restavracija, v Pomjanu ena in v Šmarjah dve gostilni.

Predvsem pa uživajte v razgledih. Zlasti, če se boste v dolino proti Kopru spuščali ob sončnem zahodu. Ta resnično vzame sapo.

Utrinke iz našega izleta v Koštaboni najdete v galeriji.

 


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)