Ideja za izlet: Prečudovita božična bajka v Mozirskem gaju

V Mozirskem gaju obiskovalce decembra pozdravlja prečudovit preplet pazničnih lučk in zimske idile.

11.12.2021 ob 5:20 | Foto: Aleksandar Jankovic/Gettyimages, Instagram

Slika avtorja - Mateja Florjančič Piše:

Mateja Florjančič

florjancicm@imap.delo.si

Ideja za izlet: Prečudovita božična bajka v Mozirskem gaju

Letos si očitno lahko obetamo bele zadnje praznike v letu. Sneg, ki ga narava pridno nasipa, prazničnemu okrasju zagotavlja tisto pravo čarobnost, mirnost in hkrati vznemirljivost. Treba je priznati, da lučke v družbi snežne koprene žarijo drugače.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara Pišek (@stran_poti)

Kako, je že vidno po naših mestih, ki so lepo okrašena, posebno izkušnjo pa lahko doživite v cvetličnem parku Mozirski gaj, kjer že od leta 2016 pripravljajo pravo božično-novoletno pravljico, ki očara čisto vsakega obiskovalca.

Nekaj o samem parku

Mozirski gaj je cvetlični park v Mozirju. Razprostira se na desnem bregu reke Savinje in obsega približno sedem hektarov. Njegovo osnovno poslanstvo je hortikulturno ozaveščanje obiskovalcev,  ob cvetju in drugih rastlinah pa so v parku še za dolino ob zgornjem toku Savinje značilne etnografske stavbe.

Naj omenimo mlin na vodo, preužitkarsko hišo iz leta 1803, kaščo iz leta 1731, kovačijo, čebelnjak in žago venecijanko.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandra Pleh (@sandrapleh)

Glavni objekt predstavlja najstarejša mozirska hiša, v kateri so uredili šolsko učilnico in ima status dnevnega centra za osnovne šole.

Ostale znamenitosti Mozirskega gaja so še drevored Evropske unije, zeliščni vrt, potomka najstarejše trte, skalnjak, razgledni stolp SVEA, kovačija, japonski vrt, kozolec in drugo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Slovenia What Else (@sloveniawhatelse)

Pozimi pa je že šest let njegova največja atrakcija decembrska dekoracija. Tudi letos ni nič drugače. Drevesa, grmovja, mostički, klopi, hiške, razstavni eksponati, stezice, skratka vse, kar se skriva v zavetju parka, je obdano z več kot 1.7 milijonov lučkami.

Te tvorijo zanimive oblike, nežne obrise in domislene like, ki bodo goste pozdravljali vse do 9. 1. 2022 vsak dan med 16. in 21. uro.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja Deja (@tadejadejaa)

Kako do Mozirja?

Iz smeri Ljubljane do parka vodi štajerska avtocesta, ki jo zapustite na izvozu Šentrupert v Savinjski dolini. Od tu do končnega cilja lepo usmerjajo table za Mozirje in Mozirski gaj, kjer bodo najmlajši med prazničnimi dnevi lahko pozdravili Miklavža in Božička.

Miklavž bo park obiskal še dvakrat, in sicer 11. in 12. 12. Božiček pa prihaja  18., 25., 26., 27., 28., 29. in 30. decembra. Po pravljični okolici se bodo sprehodili tudi Snežna kraljica in palčki.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mozirski gaj park cvetja (@mozirski.gaj.park.cvetja)

Da pa ne bi bilo slabe volje je treba povedati še, da si organizatorji pridružujejo pravico do spremembe programa. Ob slabem vremenu pravljična bitja in dobri možje ostanejo doma.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sabina Čarman_Mami na vrtu (@mummy_in_the_garden)

Cena vstopnic za obisk parka za odrasle znaša 7 evrov, za študente,  dijake in upokojence 6 evrov, za šolarje 4 in za predšolske otroke 2 evra. Ne bo pa odveč opozorilo, da za sam vstop v park in sprehod po zunanjih površinah pct pogoj ni potreben, je pa ta obvezen pri dostopu do vseh storitev znotraj parka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bojan Škodič (@bojch)

Ob nakupu vstopnic pri blagajniškem okencu, vstopu in izstopu iz parka boste v primeru večjega števila obiskovalcev potrebovali zaščitno masko, skrbniki sicer priporočajo nakup kart preko spleta, za obisk parka pa se ni potrebno predhodno najaviti.

Preberite še: Ideja za izlet: Vse, kar skriva čudovita Logarska dolina

Morda vas zanima tudi: Ideja za izlet: Razgledni vrh Cerje, biser na robu Krasa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)