Ideja za izlet: Grad Kalc, zasanjani princ med mogočnimi kostanji

Reka Pivka v zgornjem toku nikoli ne razočara.

16.9.2016 ob 7:35

DSCN5866.JPG

Reka Pivka v svojem zgornjem toku varuje nemalo dragocenosti,  ki so, skrite v tamkajšnjih kotičkih, neupravičeno zapostavljene. V naši tokratni Ideji za izlet vas vabimo med prostrane travnike in pašnike, nad katerimi kraljuje grad Kalc oziroma njegovi ostanki, ki zgovorno pričajo o mogočnosti tamkajšnje nekdanje gospode.

Poiščite naše predloge za izlet tudi na Facebooku.

Pot proti njemu se začne na avtocestnem izvozu za Postojno, od koder se cesta vije proti Pivki, v središči mesta pa nadaljuje proti Knežaku. Po razgibani pokrajni pripelje do Zagorja, kjer tik za lepo farno cerkvijo, ki jo Miroslav Vilhar opeva v svoji pesmi Zagorski zvonovi, ne spreglejte odcepa. Proti cilju vas bo usmeril levo.

DSCN5955.JPG

Ozka cesta vas bo najprej prirejala do vasi Bač, ki ji prav tako gre nameniti pozornost. Ne samo zaradi gostilne, kjer se boste lahko ob zaključku dneva pokrepčali z domačo hrano, razlogi se skrivajo tudi drugje.

DSCN5939.JPG

Na tamkajšnjem avtobusnem postajališču je namreč prikazan oris tematske poti Beu kamn. Ta vodi mimo številnih naravnih, kulturnih in zgodovinskih danosti te doline. Če si boste želeli vse ogledati, boste potrebovali dve uri in pol zmerne hoje, pot je primerna za staro in mlado, ena od njenih postojank pa je tudi Kalc.

DSCN5943.JPG

Zanj v križišču tik pred omenjenim postajališčem zapeljete levo, se povzpnete med hišami, ter nadaljujete po ozki cesti. Peljete se med zaobljenimi, z značilnim rastjem poraščenimi kraškimi griči. Po dobrem kilometru vožnje, lahko pa tudi pešhoje ali kolesarjenja, boste med krošjnami velikih dreves na vaši desni uzrli grad Kalc. Svetujemo, da jeklenega konjička pustite ob cesti, ter se po kolovozu peš povzpnete do lepo obnovljenega stolpa.

DSCN5908.JPG

Sam grad je obkrožen s stoletnimi lipami in kostanji. Ti so nekdaj postavljeni v čudovite drevorede varovali poti, ki vodijo do poslopja, za katerega temelje so postavili v daljnem 17. stoletju. Podoba prvotnega gradu je ovekovečena tudi v Valvasorjevi Slavi vojvodine Kranjske. Ime je dobil po krajevnem izrazu kal. Ta označuje plitvo kotanjo, napajališče za živino ali mlako, žal pa mu zob časa ni bil prizanesljiv.

DSCN5850.JPG

Grad  Kalc je bil v 19.stoletju  dom narodnega buditelja in avtorja številnih naših ponarodelih pesmi Miroslava Vilharja. Po njegovi zaslugi naši zbori med drugim prepevajo Lipa zelenela in Po jezeru bliz Triglava. Pri njem pa je kot domači učitelj služboval tudi Fran  Levstik, ki je prav tu dobil idejo za svoje delo Martin Krpan.

DSCN5915.JPG

Vilhar je bil eden glavnih pobudnikov pri pripravi vseslovenskega tabora na Kalcu.  Ta se je odvijal na nedeljo 9. maja 1869 in je bil eden najpomembnejših političnih dogodkov na Pivškem tedaj in tudi še desetletja kasneje. V spomin nanj je na stolpu gradu postavljena spominska tabla.  

DSCN5875.JPG

Ob sprehodu okoli nekdanjega mogotca se boste naužili svežega zraka ter lahko opazovali številne živali, ki se pasejo na tamkajšnjih pašnikih. Kolikor daleč vam bo nesel pogled, boste zrli v čudovito, s skopim rastjem ter ponosnimi drevesi, ki že stoletja kljubujejo tamkajšnjemu vremenu, poraslo okolico.

DSCN5902.JPG

Na drugi strani doline z vzpetine dvorec pozdravlja cerkvica Sv. Martin. Ponaša se z dragocenimi s poslikavami iz 14. stoletja. Povzpnete se lahko tudi do nje in sicer izlet nadaljujete po cesti, po kateri ste se pripeljali. Ta se na mostu, približno 200 metrov naprej od gradu, spremeni v makadamsko in popelje do omenjene lepotice, od katere se v lepem vremenu odpre čudovit razgled na kraje, katerim pozvanja. Lahko pa si ogled te priče zgodovine prihranite za drugo priložnost.

DSCN5897.JPG

A vrnimo se še malce nazaj, k že omenjenemu mostu. Pod njim je namreč en od izvirov reke Pivke, ki v sušnih dneh povsem presahne. Kadar pa nastopi deževje, voda iz njega bruha na plano, ter svojo pot nadaljuje po z vrbami obdani strugi in okolico gradu Kalc spremeni v čudovito pravljično deželo presajajočih jezer, o katerih te dni pričajo le prazne kotanje.

DSCN5933.JPG

Izletniške točke vam razkriva Mateja Florjančič

Foto: Mateja Florjančič


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)