Ideja za aktivne počitnice: Po skritih kotičkih Radol’ce (s kolesom)

Mesto Radovljica (po domače Radol’ca) ponuja veliko več kot staro mestno jedro in Festival čokolade. Spoznajte Radol'co kot aktivno destinacijo. 

3.6.2022 ob 1:06 | Foto: Špela Sila in JZT Radovljica

Slika avtorja - Špela Sila Piše:

Špela Sila

spela.sila@delo.si

Ideja za aktivne počitnice: Po skritih kotičkih Radol’ce (s kolesom)

Običajno nas v Radovljico zanese kakšen festival ali pa se v tem prikupnem mestecu ustavimo zgolj na poti na Bled. Škoda, saj se ta prikupna gorenjska postojanka lahko pohvali tudi s čudovito naravo, okusno domačo kulinariko in kulturnimi znamenitostmi.

Prijazni lokalni turistični vodniki znajo pripovedovali izjemne zgodbe krajev in ljudi, zato smo se prepustili njihovemu vodenju in spoznali Radol’co v čisto drugi luči.

Na potep s kolesom

Radol'co kot aktivno destinacijo boste najlažje spoznali kar s kolesom, saj po podeželju vodijo trase turno-kolesarskega omrežja.

Brez skrbi, tudi če niste kolesar v formi, se lahko odpravite na potep, saj imajo na voljo za izposojo sodobna električna kolesa, ki naredijo kolesarjenje po hribčkih tako lahkotno, da se ne boste niti spotili.

Na voljo je osem krožnih turno-kolesarskih tras, ki povezujejo kraje na območju Radovljice, Begunj, Lipniške doline, Žirovnice in Bleda. 

Skupna jim je vožnja po podeželju, skozi gozdove, čez travnike. Trase so zastavljene tako, da vključujejo zanimivosti, naklon in zahtevnost terena pa so pri vsakem izletu drugačni. 

Na traso se lahko podate s pomočjo GPX sledi ali navigacije preko aplikacije OutdoorActive.

Postanek in ogled znamenitosti

Med kolesarjenjem priporočamo, da se ustavite in si ogledate katero od lokalnih znamenitosti. Ena od prisrčnih vasic so Mošnje.

V Mošnjah se nahaja ena najstarejših cerkva tod naokoli - cerkev sv. Andreja, ki je pogosto s strani turistov povsem spregledana. 


V Mošnjah imajo tudi Etnološki muzej in letošnje poletje (julij in avgust) bo na voljo brezplačen voden ogled (vsako sredo ob 10.00). 

Ena od obveznih postojank je tudi Grad Kamen. Mogočen grad ob vstopu v dolino Draga je ena bolj slikovitih točk v destinaciji. 

Do gradu vodi prijetna tematska Lambergova pot iz središča Begunj, pod gradom pa se vsako leto odvija tudi prireditev O kresi se dan obesi, in sicer tradicionalno 23. junija, ko po stari navadi zakurijo kres. Prireditev bo tudi letos.

Tudi za ogled Gradu Kamen so na voljo brezplačna vodenja, ki bodo meseca julija in avgusta potekala vsak četrtek ob 16.00.

Kulinarično razvajanje

Radovljica slovi tudi po vrhunski kulinariki. Mi smo se okrepčali v Gostišču Draga in si privoščili njihove štruklje. 

Zelo priporočamo!

Okusi Radol'ce so projekt, ki povezuje gostince v destinaciji. To so gostinci, ki po mnenju kulinaričnih kritikov predstavljajo najboljše izbrane restavracije in gostilne v občini, hkrati pa si prizadevajo za povezovanje z lokalnimi pridelovalci in medsebojno sodelovanje. 

Tik pred letošnjo sezono sta kulinarična kritika obrate ponovno obiskala in jih ocenila. Dva obrata sta svojo oceno izboljšala, in sicer Gostišče Draga in Gostišče Tulipan, pridružili pa so se jim tudi novi člani. To so: Šmeks Lounge Bar, Baffi House of Pizza in Restavracija Manu, ki se sicer nahaja v Žirovnici.

Vsako prvo soboto v mesecu oživi Radolška tržnica

Radolško podeželje ponuja izvrstne proizvode, ki jih je vsako prvo soboto v mesecu mogoče dobiti na Radolški tržnici v starem mestnem jedru Radovljice. Priporočamo, da poskusite: slano pecivo iz Mojčine pekarne (Mlin Globoko), jagode iz Kmetije Pr'Šlibar in sire Kmetije Dolenc.

Kaj še lahko letošnje poletje počnete v Radovljici?

Poleg kolesarjenja je glavna aktivnost pohodništvo. Letos je na voljo nova karta pohodniških poti po Radovljici, na kateri je podrobneje predstavljenih 12 tematskih poti po destinaciji, v karto pa je vrisanih še 13 planinskih in drugih poti.

Prvi junijski vikend bo festival Okusi Piva, na katerem se bo predstavilo 11 slovenskih kraft pivovarn.

V soboto, 11. junija, bo Čebelarski center Gorenjske praznoval 10-obletnico, med 16. in 18. junijem pa bo staro mestno jedro zaplesalo v ritmu swinga. Gre za nov dogodek, mednarodni festival Shake the Change.

13. junija se v Kropi pričenja IX. Festival gledališča Kropa, 23. junija pa bo - kot smo že omenili - na gradu Kamen prireditev O kresi se dan obesi. Dan kasneje bo 10. Radolški tek.

Julija bodo tudi letos na trgu potekali četrtkovi koncerti s ponudbo ulične prehrane, ljubitelji filma pa boste prišli na svoj račun na poletnem kinu, ki bo gostoval na različnih lokacijah.

Več informacij najdete na spletni strani www.radolca.si.

Preberite še: Poletje 2022 v Sloveniji: Mestne občine razkrivajo točke za sončenje in ohladitev

Morda vas zanima tudi: Neverjetni 20-letni Tim Marovt: Po poškodbi so mu dejali, da ne bo več hodil. Danes teče maratone!


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)