Kaj si izkušena pediatrinja želi, da bi vedela vsaka mama

Mama in pediatrinja na podlagi svojih osebnih in profesionalnih izkušenj niza neprecenljive nasvete za starše.

26.7.2021 ob 5:20 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kaj si izkušena pediatrinja želi, da bi vedela vsaka mama

Vse čestitke novopečenim staršem. Zagotovo ste se dodobra opremili z vsem možnim gradivom, v katerem so nanizani številni nasveti. A teh je velikokrat toliko, da se je ob poplavi vseh napotkov res težko znajti.

Zato je mama in pediatrinja Phoebe Danziger v svojem blogu Cool mum picks nanizala nekaj takšnih, ki jih je dobro upoštevati in vam bodo nedvomno v veliko pomoč.

Hrana je hrana

Da, dojenje je super, najbolj priporočljivo, najbolj preprosto in naravno. A včasih ne steče. Včasih je ves trud, da bi dete dojili, zaman. Na koncu je mama živčna, nervozna, razočarana nad sabo in dete lačno.

Zato Phoebe na srce polaga vsem: hrana je hrana. Pomembno je, da otrok ni lačen ter da se pravilno razvija. Če k temu pripomore adaptirano mleko, je vsaka slaba vest odveč.

Na začetku bo dojenček veliko kakal

Skorajda po vsakem obroku. Prvo blato, mekonji, bo temno gosto, lepljivo. Potem bo postalo svetlejše in bolj tekoče. Kar je povsem normalno. Večji kot bo dojenček, redkeje bo odvajal blato. Včasih bo med enim in drugim odvajanjem minilo tudi nekaj dni.

 

Če je blato mehko in ni znakov zaprtja, s tem ni nič narobe.

Vsi otroci imajo neke oblike refluks

Gre za normalen pojav, ki je posledica fiziološke nezrelosti požiralnika. Pri nekaterih je izrazitejši, včasih je prisotno tudi bruhanje.

Če otrok kljub temu pridobiva na teži, je skrb, da izbruha preveč hrane, odveč.  V nasprotnem primeru obvestite pediatra.

Pri spanju ni pravil

Prvih 24 ur po rojstvu so otroci praviloma zelo zaspani, saj jih porod utrudi. Potem pa … ni pravila.

Nekateri spijo veliko, drugi malo, praviloma pa vsi radi spijo v naročju. Brez skrbi, s tem se dojenček ne bo razvadil.

Ležišče naj bo varno

Dojenčka namestite na čvrsto, ravno in zavarovano površino brez vzglavnika blazin, plišastih igračk in podobnega. Blazine in drugi pripomočki niso varne za spanje, ne glede na to, kako jih oglašujejo ponudniki.

Deljenje postelje z malčkom ni najboljša ideja, saj lahko pride do zadušitve. In za konec: osvajanje spalne rutne je včasih naporno, a verjemite, tudi neprespane noči se enkrat končajo.

Uvajanje trde hrane ni svetovna znanost

Osnovna pravila se glasijo: v prvem letu se izogibajte medu, hrani, ki lahko povzroči zadušitev in bodite pozorni na razmike pri uvajanju različnih živil, da boste lahko opazili morebitne neljube reakcije.

Ni treba začenjati z žiti. Otrokov okus ne bo uničen, če boste začeli s sladko zelenjavo.

Keksi in krekerji so s prehranskega vidika res skopa hrana, so pa za otroka zabavni, saj jih lahko drži sam in z njimi spoznava različne okuse ter teksture.

Nekateri otroci se na trdno hrano privadijo hitro, drugi počasneje. Vsak ritem je pravi, če vas skrbi otrokov tek, se posvetujte z njegovim pediatrom.

Selekcija virov

Ko iščete nasvete, se obračajte na kvalitetne vire, podkrepljene z medicinskim znanjem, izberite največ dva kakovostna vira, pa naj bo to dobra knjiga ali pediater. Dobronamerne nasvete in priporočila prijaznih tetk, babic in sosed raje preslišite. Prav tako raje preskočite forume in socialna omrežja.

Ob skrbi za dojenčka ne pozabite nase, ob vsakem trenutku otroku pokažite, kako radi ga imate in mu povejte, kako poseben, prekrasen in ljubljen je ter da je svet z njim postal boljši.

"Vse to sem na prvem mestu zapisala kot mama in šele na drugem kot zdravnica. Vsem staršem na koncu priporočam še, naj poslušajo svoj šesti čut in naj se ob vsakem dvomu posvetujejo s pediatrom," je svoj zapis na blogu zaključila Phoebe Danziger.

Preberite še: Nadležno vprašanje, ki bi ga mamice najraje preslišale

Morda vas zanima tudi: Svetovni dan dojenja: Opazke, ki jih mame, ki (ne) dojijo, ne želijo poslušati


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)