4.2.2021 ob 5:55 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Italijanska kuhinja je tako pestra in raznolika, da v široki ponudbi kulinarike te dežele vsak najde kaj zase. Medtem ko so nekatere jedi že razširjene po vsem svetu, so tudi takšne, manj znane, a zato nič manj okusne in zapeljive.
Miss7 tako priporoča seznam jedi, ki bi jih nedvomno morali poskusiti. In še nekaj: nobena ni tako zapletena, da njeni pripravi ne bi bili kos sami, kar je v času pandemije in zaprtih restavraciji vsekakor dobra novica.
V naših krajih, ki mejijo na zahodno sosedo, tako imenujejo običajne sendviče. A pravi italijanski panini niso sendviči z dvema rezinama kruha, sirom in salamo.
Ključ dobrega, pravega italijanskega panina je kvaliteten pšenični kruh: fokača ali cibata (v izvornem jeziku focaccie ali ciabatte) nadevan s kvalitetno šunko, mocarelo, paradižnikom in pesto omako, včasih mu je dodana na žaru pečena zelenjava in slovi po preprosti pripravi ter prefinjenem okusu.
Kultni italijanski desert, prava simfonija okusov pripravljena iz smetane, sladkorja in vanilje. Ime izhaja iz dežele Piedemeont in v dobesednem prevodu pomeni kuhana smetana.
Čvrsto in penasto kremo oplemenitijo različni sadni preliv iz svežega ali vloženega sadja.
Ali piščanec s parmezanom. Ena najbolj priljubljenih jedi na jugu Italije in na Siciliji.
Gre za nežni piščančji file, pečen v omaki s paradižnikom in parmezanom ter se odlično poda k testeninam ali njokom, ki prav tako izvirajo iz dežele v obliki škornja.
Noben sladoled se ne more primerjati s pravim italijanskim gelatom, ki slovi kot najboljši sladoled na svetu. Razlika med gelatom in klasičnim sladoledom je v sestavinah in načinu priprave.
V gelatu je več mleka in vsebuje od pet do sedem odstotkov maščobe (običajni sladoled deset). V prvem je manj zraka, shranjuje se pri temperaturi -9 stopinj Celzija in je gostejše ter bolj kremaste strukture.
View this post on Instagram
Ob špagetih velja italijanska rižota (risotto) za eno najbolj znanih tamkajšnjih jedi.
Glavna sestavina je seveda riž z dodatki in omogoča neskončno možnosti ter kombinacij okusov.
View this post on Instagram
Tradicionalna jed iz plasti testenin in različnih omak. Ne gre brez bešamela, sam nadev pa je izbira okusa: jajčevci, špinača, blitva, paradižniki, bučke, bolonjska omaka … ter seveda veliko parmezana.
--> Klasična lazanja z baziliko
View this post on Instagram
Nežna sladica z blagim okusom po kavi, pripravljena iz kultnih keksov Savoiardi (otroški piškoti), maskarponeja, jajc in smetane.
View this post on Instagram
Polnjene testenine značilne oblike in različnih nadevov: mesnim, skutnim, krompirjevim. Izvirajo iz regije Emilija in so odlični kot priloga ali samostojna jed.
View this post on Instagram
Po naše bi rekli mineštra. V prevodu minestrone pomeni juha iz številnih sestavin. Gre za gosto jed na žlico, v kateri je veliko zelenjave z dodatkom testenin ali riža.
Običajne sestavine so grah, čebula, zelena, korenje, krompir, por, koleraba in paradižnik. Postrežete lahko toplo ali mrzlo.
View this post on Instagram
Frittata je tradicionalna italijanska omleta z rikota sirom ali parmezanom ter z dodatkom različne zelenjave.
Sprva se jo pripravlja v ponvi in nato zapeče še v pečici ter je odlična malica ali, z dodatkom mesa, tudi glavni obrok.
View this post on Instagram
Preberite še: Ta hrana vam bo pomagala premagati stres in tesnobo
Morda vas zanima tudi: Pet živil, ki bi jih morali jesti vsak dan (po priporočilih harvardske profesorice)
oddajte komentar