Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

Špinača prinaša veliko koristi za zdravje, zato bi morali z njo čim pogosteje popestriti jedilnike.

4.9.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Šest izjemnih učinkov špinače na zdravje

Špinača je vsestransko uporabna zelena listnata zelenjava. Lahko jo dodamo v smutije, okusna je v solati, iz nje so odlične juhe in priloge, tudi zavitek s špinačo je prava poslastica.

In prav je, da jo čim pogosteje umestite na svoj jedilnik, kajti premore številne pozitivne učinke na zdravje. Šest najbolj očitnih izpostavlja Health.

Vsebuje veliko vitaminov in mineralov

240 gramov surove špinače vsebuje komaj nekaj več kot 80 džulov (20 kalorij), je brez maščob, v njej sta približno dva grama beljakovin, trije grami ogljikovih hidratov ter dva grama vlaknin.

V njej je vitamin K (skodelica špinače pokrije dnevne potrebe telesa po njem), v njej je veliko vitamina A, vitamina C, folne kisline. 240 gramov špinače telesu priskrbi 15 odstotkov dnevne potrebe po železu in magneziju, deset odstotkov dnevno priporočene količine kalija in šest odstotkov kalcija.

Vsebuje veliko antioksidantov

Ob pisani paleti vitaminov in mineralov špinača telesu zagotavlja še antioksidante, protivnetne učinkovine, ki varujejo pred številnimi boleznimi. Zlasti gre omeniti kaempferol, flavonoid, ki dokazano zavira rast rakavih celic.

Tu je še kvercetin, zaveznik spomina in zdravega srca, ki niža tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa dve in lutein, ki skrbi za zdrave oči.

Ima močno varovalno vlogo

V publikaciji Food & Function objavljena raziskava je dokazala, da igra špinača, zaradi bogastva fitokemikalij in bioaktivnih komponent, pomembno zaščitno vlogo.

 

Pod njihovim vplivom se v organizmu zniža oksidativni stres, varujejo pred poškodbami DNA, pozitivno vplivajo na presnovo, ščitijo pred boleznimi srca, rakom, sladkorno boleznijo tipa dve in debelostjo.

Pozitivno vpliva na zdravje možganov

Protivnetne snovi v špinači varujejo male sive celice, zlasti pred posledicami staranja. V eni od na to temo izvedenih raziskav so strokovnjaki pet let spremljali 950 odraslih in njihove prehranske navade ter opazili znatno manjši upad kognitivnih sposobnosti pri posameznikih, ki so v svojo prehrano umeščali veliko zelene listnate zelenjave.

Natančneje: tisti, ki so dnevno zaužili dva obroka zelene zelenjave, kamor sodi tudi špinača, so se po kognitivnih sposobnostih lahko kosali z 11 let mlajšimi posamezniki, ki niso bili pristaši teh živil.

Uravnava krvni tlak

Špinača je naravni vir nitratov, snovi, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid in pripomorejo k prožnosti krvnih žil. Zdrave in prožne krvne žile so ključne za dobro delovanje srca in za zdrave vrednosti krvnega tlaka.

V manjši raziskavi, objavljeni v časopisu The Journal of Nutrition je enajst moških in žensk vsak dan uživalo napitke iz živil, bogatih z nitrati, torej tudi iz špinače. Pri vseh se je po zaužitju znižal diastolični krvni tlak in v znižanih vrednostih ostal še pet ur po zaužitju napitka.

Varuje zdravje oči

En od v špinači prisotnih antioksidantov je lutein, ki je tesno povezan z nižjim tveganjem za rumeno pego oziroma makularno degeneracijo, katera je glavni vzrok za izgubo vida po 50. letu starosti.

Japonski strokovnjaki so spremljali vid 11 zdravih nekadilcev. Ti so vsak dan zaužili 75 gramov zamrznjene špinače in s tem v telo dva meseca vnašali deset miligramov luteina.

Uživanje špinače, bogate z luteinom, je povečalo raven te snovi v krvi, s tem pa tudi optično gostoto makularnega pigmenta, ki deluje kot notranja sončna očala, nizka ali zmanjšana gostota makularnega pigmenta pa je en od dejavnikov tveganja za rumeno pego.

--> Preberite še: Sin Jamieja Oliverja že pri 9 letih z videom postal kuharska zvezda

Kuhana ali surova?

Vsekakor največ hranljivih snovi ohrani surova špinača. Švedska študija je denimo pokazala, da dlje, kot se špinača termično obdeluje, več hranljivih snovi, zlasti luteina, se uniči.

Stroka tako priporoča uživanje surove ali na pari kuhane špinače v kombinaciji z zdravimi maščobami, saj te spodbujajo absorpcijo antioksidantov v telesu.

Med dolgim kuhanjem se praktično prepolovi količina B vitaminov, priprava na pari nima takšnega učinka, zlasti ne na folno kislino. Priprava v mikrovalovki ohrani največ vitamina K, blanširanje je usodno za vitamin C, kuhanje okrni vitamin E, poveča pa količino vitamina A.

Skratka, za najboljše učinke kombinirajte surovo in kuhano ali drugače termično obdelano špinačo, nikoli pa s segrevanjem ne pretiravajte.

Preberite še: Osem živil, ki jih ni dobro kuhati

Morda vas zanima tudi: Zakaj bi vsi na dieti morali jesti bučke (in najboljši recept za bučke na žaru)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)