Finski recept za srečo: tako zase skrbijo prebivalci najsrečnejše dežele

Finska je bila že večkrat razglašena za najsrečnejšo državo na svetu.

18.1.2023 ob 6:49 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Finski recept za srečo: tako zase skrbijo prebivalci najsrečnejše dežele

Finci so bili glede na rezultate raziskav večkrat razglašeni za najsrečnejše prebivalce našega planeta, kar je opazovalce družbene dinamike napeljalo k iskanju finskega koncepta sreče.

Znanstveniki z univerze Helsinki so se denimo osredotočili na fotografije, ki jih prebivalci te dežele delijo na instagramu in z njihovo pomočjo skušali izluščiti, kaj sami dojemajo kot največjo srečo.

Odkrili so, da njihove fotografije največkrat prikazujejo družabne stike in slike ljubljenih oseb (družine, prijateljev, kolegov). Tudi sebki in fotografije urejenega doma niso bile izvzete.

A če je vse to do neke mere značilno za uporabnike instagrama z vsega sveta, so strokovnjaki odkrili eno razliko: Finci velikokrat srečo najdejo v naravi: ob jezerih, v gozdovih in ob sončnih zahodih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sebastian Rautiainen (@photographer_sesto)

Osrečuje jih način življenja

Glede na izsledke druge študije, opravljene med uspešnimi Finci, oni verjamejo, da jih ne osrečuje dežela sama po sebi, temveč način življenja. Predvsem dejstvo, da zadovoljstvo najdejo v zadovoljevanju vsakodnevnih potreb in v malenkostih.

Druge raziskave so pokazale, da mladi Finci svojo prihodnost jemljejo resneje od mladih iz drugih držav ter še, da sreče ne iščejo v kupovanju materialnih stvari temveč v nečem stabilnejšem in bolj trajnostnem. Ves čas se trudijo ostati motivirani in se nikoli ne odpovedo svojim sanjam (k takšnemu razmišljanju jih spodbujajo tudi v šoli).

Čeprav živijo v urejeni družbi z mnogimi možnostmi in priložnostmi, imajo seveda svoje težave, a ne dopuščajo, da bi jih te ohromile in bi postale njihova glavna preokupacija v življenju.

Skrb za druge je skrb za lastno srečo

Še en pomemben ključ do njihove sreče je v tem, da v lastnem zadovoljstvu ne pozabljajo na druge. Verjamejo, da uspeh posameznika ne temelji le na temu, kako se obnaša do sebe, temveč je odvisen tudi od njegovega odnosa do soljudi.

V skladu s tem veliko časa in energije vlagajo v ekipno delo in gradijo medosebno zaupanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Finland (@finland)

Finski recept za srečo

  • Osrečite sebe. Počnite tisto, kar je pomembno vam in življenja ne prilagajte drugim, uveljavljenim kalupom ter vsiljenim vzorcem.
  • Sreča naj bo stranski učinek. Ne osredotočajte se na iskanje sreče, saj to otežuje življenje.
  • Bodite ekipni igralec. Igrajte v ekipi in za ekipo. Ne glejte samo na lastno korist, temveč mislite na dobrobit svojih najbližjih in celega društva. Predvsem pa: najdite pravo ravnovesje med to in prvo postavko.
  • Zaupajte ljudem: družini, tujcem, sodelavcem. Zaupanje pomeni varnost.
  • Uživajte v malenkostih. Veselite se drobnih uspehov in stvari, če se pojavijo težave, nanje ne glejte kot na nesrečo, temveč kot na izzive.

Povzeto po portalu Sensa.rs

Preberite še: Končno obstaja izraz za enega od mojih najljubših občutkov (piše Danaja Lorenčič)

Morda vas zanima tudi: Dragoceni nasveti znanega terapevta, s pomočjo katerih bo življenje lažje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)