Dragoceni nasveti znanega terapevta, s pomočjo katerih bo življenje lažje

Prikaz srečanja hollywoodskega igralca Jonaha Hilla in njegovega psihoterapevta Phila Stutza uspe prinesti nov, svež in nekoliko revolucionaren pogled na temo duševnega zdravja.

8.1.2023 ob 7:50 | Foto: gettyimages | Avtor: D. L.

Dragoceni nasveti znanega terapevta, s pomočjo katerih bo življenje lažje

Dandanes je na družbenih omrežjih veliko knjig, filmov in vsebin, ki skušajo odkrito govoriti o duševnem zdravju, a tudi odpravljati stigmo glede iskanja strokovne pomoči.

Dokumentarni film Stutz, ki si ga lahko ogledate na Netflixu, pa uspe k tej temi pristopiti na nov, svež in nekoliko revolucionaren način.

Avtor je hollywoodski zvezdnik Jonah Hill, skozi dokumentarec pa spremljamo njegov odnos s psihoterapevtom Philom Stutzem.

Stutz mu je v zadnjih petih letih s pomočjo svojih orodij in nekoliko drugačnega pristopa k psihoterapiji pomagal pri izboljšanju samozavesti, sprejemanju samega sebe, pa tudi pri spoprijemanju z izgubo in žalovanjem, ki ju je povzročila bratova smrt.

Za razliko od drugih psihoterapevtov, ki poskušajo ostati nevtralni in se držijo tradicionalnega pristopa k terapiji (kjer pacient govori, oni pa poslušajo in postavljajo vprašanja), je Stutz razvil nekoliko bolj neposredno metodo.

Namreč, nekatere stvari, ki v dokumentarcu najbolj navdušujejo, so med drugim njegova odprtost in ranljivost (s Hillom se pogovarja o svoji boleči izgubi brata), spopadanje s čustveno nedoraslimi starši, prav tako spregovori o Parkinsonovi bolezni.

Kot pravi Stutz, je tradicionalni pristop k psihoterapiji prepočasen in neučinkovit. Želel je pospešiti potek terapije, a hkrati pacientom dati upanje, da je ozdravitev možna.

V ta namen je ustvaril posebna orodja - vizualizacijske vaje, s pomočjo katerih komunicira s pacienti.

Po zaslugi takšnega pristopa mu je uspelo ne le izboljšati proces zdravljenja svojih pacientov, temveč tudi vzpostaviti tesen odnos z njimi – kar je še posebej vidno v ganljivem odnosu med njim in Hillom, ki ga spremljamo v dokumentarcu.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj Stutzovih konceptov in orodij.

Trije vidiki resničnosti

Da bi lahko uspešno uporabljali orodja, morate najprej sprejeti, da obstajajo trije vidiki realnosti, ki jih morate sprejeti, in se naučiti živeti z njimi. Vedno bodo z vami, ne glede na vse.

To so bolečina, negotovost in potreba po nenehnem delu (s tem misli osebnostno rast).

Vitalnost

Za vse tiste, ki se počutijo lene in nemotivirane, ki se počutijo izgubljene in ne vedo, kaj bi sami s sabo v življenju, Stutz predlaga krepitev življenjske moči.

Po njegovem mnenju obstajajo tri ravni življenjske sile. Prva raven je odnos s telesom (skrb za telo, kot so vadba, prehrana in spanje), druga je odnos z drugimi, tretja, zadnja raven pa se nanaša na odnos, ki ga imate s samim seboj (z drugimi besedami, povezovanje s svojimi notranjimi potrebami in željami).

»Ko se boste počutili izgubljene, začnite delati na prvi stopnji in čez čas, ko bo vaša življenjska moč naraščala, boste razumeli, kaj vas resnično zanima,« svetuje Stutz.

Del X

Tudi če ste sprejeli vse vidike realnosti in postajate boljši pri krepitvi svoje življenjske sile, to ne pomeni, da bodo stvari postale lažje. Vedno se lahko pojavijo težke in nepredvidljive okoliščine, ki lahko sprožijo temnejšo in bolj kritično plat vaše psihe.

Stutz jo imenuje del X in jo opisuje kot »nevidno silo, ki vam preprečuje, da bi se spreminjali in rasli.« Sprejeti morate, da bo ta del vedno del vaše osebnosti, in se ga nikoli ne boste mogli znebiti. Lahko ga premagate začasno, vendar se bo vedno vrnil,« pravi Stutz.

Ko enkrat razumete in sprejmete neizogibne vidike resničnosti, svojo življenjsko silo in svoj del X, je čas, da preidete na uporabo orodij.

Niz biserov s temnimi lisami

V nizu biserov, ki jih zložite, vsak biser predstavlja dejanje v vašem življenju. Ker so biseri podobni po velikosti, si predstavljajte, da imajo vsa dejanja enako vrednost.

To pomeni, da je vsako veliko ali majhno dejanje v vašem življenju (umivanje zob ali odločitev za prekinitev razmerja) prav to: stvar, ki jo morate narediti.

Vi ste edina oseba, ki lahko postavite naslednji biser na nitko. Toda znotraj vsakega bisera je temna lisa (Stutz jo v šali imenuje »sranje«), opomnik, da noben trud, ki ga vložite, nikoli ne bo popoln.

Ključno je, da si to priznamo in vseeno nadaljujemo.

Senca

Po Stutzu je Senca tisti del vaše osebnosti, ki ga želite skriti pred drugimi, del, ki se ga sramujete (za Hilla je bila to njegova 14-letna različica samega sebe, debel, aknast fant, ki se počuti neprivlačno).

Pomembno jo je prepoznati in se nanjo osredotočiti. Potem se moramo z njo pogovoriti in jo vprašati, kako se počuti. Bodite pozorni nanjo. Šele ko nam bo to uspelo, se bomo lahko počutili popolne.

Kraljestvo iluzij

Večina ljudi nenehno išče popolno izkušnjo: popolnega partnerja, popolno količino denarja, popolno stopnjo uspeha … Stutz pravi, da je razmišljanje o življenju na ta način kot posnetek, zamrznjen trenutek, ki nima gibanja, dinamičnost ali globine.

Čeprav ljudje mislijo, da v tem posnetku obstaja popolno življenje, se to ne ujema s Stutzevimi vidiki resničnosti:

»Ljudje se tolažijo, da se bo zgodila čarovnija, če bodo vstopili v popoln svet. Vendar ne smete pozabiti, da obstajajo trije vidiki realnosti. Bolečina ne bo nikoli izginila. Negotovost ne bo nikoli izginila. In ne morete ubežati svoji potrebi po nenehnem delu.«

Radikalno sprejemanje

Po Stutzu je radikalno sprejemanje protistrup obsojanju – obsojanju sebe, drugih in tega, kar se lahko zgodi v prihodnosti. Gre za to, da sprejmete vse dele sebe in jim dovolite, da obstajajo.

Prirejeno po Sensa Hrvaška

Preberite še: Odpustila sem ti, ampak ne morem pozabiti (kako ta stavek vpliva na vaše življenje)

Morda vas zanima tudi: »Imela sem popolno telo, a sem ga sovražila« (iskrena izpoved)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)