Fantastični izumi, za katere so zaslužne ženske

Brez njih življenje ne bi bilo tako zabavno in ne enostavno.

2.11.2017 ob 6:05

izumi_micna.jpg

Ko beseda nanese na izumitelje, ki so s svojimi iznajdbami spremenili svet in se zapisali v zgodovino, večina najprej pomisli na Thomasa Edisona, Nikolo Teslo, Leonarda Da Vincija in Alfreda Nobela.

In kje so ženske, se boste vprašali. Da tudi te niso od muh, dokazuje sledečih šest iznajdb, za katere so zaslužne pripadnice nežnejšega spola.

Več zanimivih dejstev vas čaka na Facebooku

Avtomobilski brisalci

Mary Anderson je davnega leta 1903 pomislila, da bi bili brisalci na vetrobranskem steklu izjemno koristna zadeva. Palčko z gumijasto oblogo, pritrjeno na sprednje steklo tedanjih avtomobilov je patentirala leto kasneje.

Čeprav je bila njena iznajdba v serijsko proizvodnjo vključena kar nekaj desetletji za tem, si danes vožnje brez tega preprostega, a še kako uporabnega izuma ne predstavljamo več.

Monopoli

Elizabeth Magie je odgovorna za eno najbolj priljubljenih družabnih iger vseh časov. Izvirno se je imenovala Igra veleposestnikov (The Landlord's Game), izumljena in patentirana pa je bila leta 1903.

Čeprav je danes njen glavni namen zabava, jo je Elizabeth osnovala zato, da bi prikazala, kako tragičen učinek imata lahko grabežljivost in pohlep.

Ogrevanje s pomočjo sončne energije

Madžarka Maria Telkes je zaslužna za sistem ogrevanja s pomočjo sončne energije. Leta 1925 se je preselila v Združene države Amerike, kjer se je zaposlila na projektu, ki se je ukvarjal s to problematiko.

Leta 1940 je razvila prvi sistem solarnega ogrevanja za gospodinjstva, v realizaciji projekta pa je sodelovala še ena uspešna ženska, arhitekta Eleanor Raymond.

Pivo

Čeprav je sicer nemogoče z gotovostjo trditi, kdo je prvi proizvedel pivo, kakršnega poznamo danes, so zgodovinarji prišli do podatkov, da je to bila ženska. Natančneje ženske, ki so bile v Mezopotamiji zadolžene za varjenje piva.

To je bila veščina, ki so jo obvladale izključno pripadnice nežnejšega spola. Pivo je bilo tedaj božji dar, dandanes velja za eno najbolj priljubljenih pijač širom sveta, zanjo pa se lahko vsi njegovi ljubitelji zahvalijo ženskam.

Požarne stopnice

Prve požarne stopnice na zunanjem delu stavb, ki bi v primeru požara pomagale olajšati evakuacijo, si je leta 1897 zamislila Anna Connlly, njeno idejo pa so sprejeli in v prakso prenesli mnogi arhitekti.

Neprebojni jopič

Verjeli ali ne, tudi za jopič, ki varuje pred streli, je zaslužna ženska. Njeno ime je Stephanie Kwolek, ki je osnovala material, ki se uporablja pri njegovi izdelavi.

Izum je patentirala leta 1966. V svoji bogati, 40 letni karieri, je avtorsko zaščitla več kot 40 različnih iznajdb in si je tako svoje mesto zasluženo priborila v muzeju slavnih izumiteljev oziroma v Inventors Hall of Fame.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)