Še en dokaz, da so ženske boljše od moških

Znanost je znova na ženski strani.

18.10.2017 ob 7:15

bolje.jpg

Če velja tisti rek, da so moški z Marsa in ženske z Venere, bi se večina, vsaj glede finančnih zadev, raje obrnila na tiste, ki prihajajo s planeta ljubezni. Študije so namreč že večkrat dokazale, da so ženske bolj altruistične in radodarne, kot pripadniki močnejšega spola. A do nedavnega je bil razlog za to še neznan.

Nova raziskava, objavljena v publikaciji Nature Human Behaviour pa je dokazala, da se ženski možgani v resnici drugače od moških odzivajo na altruistična in dobronamerna dejanja.

Strokovnjaki so pod drobnogled vzeli 40 odraslih obeh spolov in z natančnimi možganskimi meritvami opazovali, kako se njihovi možgani odzivajo na dejanja, povezana z denarjem. Sodelujočim je bil dan določen znesek, ti pa so morali sami presoditi, kolikšen delež bodo podarili in kolikšnega bodo obdržali zase.

Kot so opazili znanstveniki, so se pri ženskah centri za nagrado močneje aktivirali tedaj, ko so se odločile denar podariti. Pri moških so bili ti odzivi v tem primeru blažji. In kar je še zanimivo: pri slednjih so močnejšo aktivacijo centrov za nagrajevanje strokovnjaki opazili tedaj, ko so se odločili denar zadržati zase.

Posledica vzgoje

Pomeni to, da se ženske rodijo radodarnejše od moških? Ne ravno, trdijo poznavalci.

Vodilni v študiji, Alexander Soutschek, profesor ekonomskih znanosti na univerzi Zurich je povedal, da je sistem nagrajevanja močno povezan z učenjem in da so skozi vzgojo deklice znatneje spodbujene k dobrodelnosti in dobrosrčnosti od dečkov.

Prevod: z različnimi vzorci vzgoje v mladosti deklice in dečki, ter kasneje moški in ženske, pričakujejo nagrado za različna dejanja.

"Stereotipi, ki so sicer v družbi močno prisotni, torej, da so ženske po naravi bolj altruistične in sočutne, nimajo nobene fizične podlage, gre zgolj za produkt različne vzgoje in družbenih pričakovanj," je še pojasnil Soutschek.

Bi torej morali od malih učiti tako dekleta, kot fante, da bi bili do drugih prijazni ter dobrosrčni? Nedvomno!

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)