Bolezenske pasti, ki prežijo na vas na letalih

Zakaj na letalu lahko zbolite in kako se temu izogniti.

30.12.2015 ob 2:00

shutterstock_212733004.jpg

Bodimo realni: takoj, ko stopite na letalo, ogrožate svoje zdravje. Letala pač niso kristalno čista, hkrati pa se v majhnem prostoru zadržuje veliko ljudi in okužbe so zato dokaj verjetne. Vas mora zato grabiti panika? "Še zdaleč ne. Za zdrav organizem to ne predstavlja resne grožnje," tolaži Paul Sax klinični direktor bostonske bolnišnice za infekcijske bolezni, kljub temu pa gre namenjati pozornost nekaterim podrobnostim in tako zavarovati svoje zdravje.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Nevarnost: sopotnik, ki kašlja. "Če je na letalu nekdo z okužbo dihal, je velika verjetnost, da se bi ta širila. Če sedi tik ob vas je tveganje, da bi zboleli tudi sami še toliko večje," opozarja Kathryn H. Jacobsen profesorica epidemiologije na univerzi  George Mason.

Kaj storiti? Pozabite na uvidevnost in vljudnost. Sopotnika lepo prosite, naj med kašljanjem in kihanjem pokrije usta. Prav to je najboljša zaščita pred širjenjem virusov, lahko pa si pomagate tudi z obrazno masko, ki pokriva vaša usta in nos. 

Nevarnost: stranišče. Čeprav je letalo še tako skrbno počiščeno, se na površinah v straniščih na približno treh kvadratnih centimetrih površine lahko zadržuje tudi do 265 kolonij bakteriji.

Kaj storiti? Po vsaki uporabi stranišča temeljito umijte roke, jih obrišite s papirnatimi brisačami, površin (ročk na pipi, kljuk na vratih in podobnega) se ne dotikajte z umitimi rokami, pač pa s komolci ali s papirnato brisačko, ki jo takoj nato zavrzite.

Nevarnost: miza na letalu. Tista, ki jo spustite, ko dobite na letalu obrok. Ni tako čista, kot se morda zdi. Na njej je v resnici več bakterij, kot na stranišču. Tudi takšnih, ki povzročajo resne črevesne okužbe. 

Kaj lahko storite? S seboj vedno imejte robčke za dezinfekcijo in mizico, preden nanjo položite hrano, očistite. 

Na zložljivih mizicah naj bi se nahajalo celo več bakterij kot na stranišču.

Nevarnost: sedež ob oknu. "Ob sedenju ob oknu lahko utrpite resne sončne opekline," opozarja dermatologinja Debra Jaliman. Nekatere raziskave kažejo, da je med piloti največ obolelih za kožnim rakom prav zaradi izpostavljenosti sončnim žarkom. 

Kaj lahko storite? Preden se podate na letalo, izpostavljene dele kože zaščitite s kremo s primernim zaščitnim faktorjem.

Nevarnost: suh zrak. Običajna vlažnost zraka v letalu znaša 20 odstotkov, medtem, ko je vlažnost zraka življenjskega okolja nekje med 40 in 70 odstotki. Posledično se koža znatno izsuši in lahko postane rdeča ter srbeča.

Kaj lahko storite? Vlažite svojo kožo. Zlasti na daljših poteh kremo nanjo nanesite tudi med poletom in ne pozabite na hidratacijo celotnega telesa, kar pomeni, da tudi na letalih pijte dovolj vode.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)