5 posledic odraščanja ob čustveno nezrelih starših

Čustveno nezrele osebe svojim potomcem žal ne zagotavljajo najboljših pogojev odraščanja.

20.1.2023 ob 6:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

5 posledic odraščanja ob čustveno nezrelih starših

Vsi starši so svojim potomcem prvi in največji vzorniki. Otroci jih podzavestno in zavestno posnemajo ter skozi odraščanje osvajajo vzorce, ki jih kasneje vključujejo v odraslo življenje.

Res je, da noben starš ni popoln in da vsak dela tudi napake, a žal nekateri tej vlogi nikakor niso dorasli in s svojimi početji storijo potomcem nemalo škode. Eni od njih so čustveno nezreli starši.

Kako vedeti, da ste odraščali ob takšnih?

Svoje občutke so vedno postavljali pred vaše

Čustveno nezreli starši so neverjetno egocentrični in se ukvarjajo zgolj s svojimi čustvi, občutki ter potrebami. Prepričani so, da se mora z njimi ukvarjati vsa okolica, žalostno, vendar resnično, tudi njihovi lastni otroci.

Če se vam je v odraščanju velikokrat zgodilo, da ste bili vi tisti, ki je moral katerega od staršev tolažiti, ga miriti, ga spodbujati, skrbeti zanj in vam tudi v odrasli dobi očita, da ga zanemarjate, ker mu niste vedno na voljo, da bi se ukvarjali z njegovimi čustvi in potrebami je nekaj povem jasno:

vaš starš je čustveno nezrel in z manipulacijo v vas zbuja slabo vest, ker ste zaživeli po svoje in ga ne postavljate v središče svojega sveta.

Niste imeli občutka, da lahko varno izražate čustva

Prvič zato, ker ste se morali ukvarjati s čustvi staršev, drugič zato, ker tudi, kadar ste svoja čustva pokazali, ta niso bila sprejeta tako, kot naj bi z njihove strani bila.

Kadar ste denimo pripovedovali o težavah, ste na koncu vselej poslušali očitke, da dramatizirate in da so težave mame ali očeta veliko večje od vaših.

Kadar ste se udarili, niste bili deležni tolažbe, tudi veselili se nikoli niso z vami: vedno ste imeli občutek, da vaš uspeh pri njih zbuja zavist ali da zanje nič, kar storite, ni dovolj dobro.

Posledično svoja čustva velikokrat skrivate tudi v odrasli dobi ter s tem sebe in ljudi, ki vas obdajajo, spravljate v stisko in dvom.

Nikoli niso prevzeli odgovornosti za svoje napake

Rekli ali storili so nekaj, s čimer so vas prizadeli, a se zato nikoli niso opravičili, saj se jim je njihovo, še tako neprimerno ravnanje, zdelo povsem normalno in običajno.

Kadar je šlo kaj narobe, so vselej krivili druge, tudi vas in sčasoma ste ponotranjili občutek, da ste za vse slabo krivi in odgovorni vi.

Ta občutek vas spremlja v odrasli dobi in zaradi njega ste pogosto pod stresom ter prepričani, da ste odgovorni in krivi tudi za napake drugih, to pa je breme, s katerim je zelo težko živeti.

Niso znalo nadzorovati čustev

In zato ste bili pogosto priča napadov jeze ali na drugi strani evforije.

Zaradi izrazitih čustvenih nihanj, neprimernega izražana občutkov, zlasti negativnih, se znotraj primarne družine nikoli niste počutili varno ter ste se vselej bali, da ne bi izzvali novega napada obtožb, obkladanj, tudi udarcev.

Zato v domačem zavetju niste nikoli bili sproščeni in zato se še sedaj v družbi ne morete znebiti spon, ki vas vežejo vse od malih nog.

Prisiljeni ste bili prehitro odrasti

Niste smeli biti veseli, razigrani, saj ste od malih nog poslušali, da je skrajni čas, da se zresnite in odrastete.

Skupaj z vsemi stiskami, ki so jih v vas zbudila obnašanja čustveno nezrelih staršev ste res hitro pozabili, kako je biti otrok.

Bili ste del družinskih dram, vključeni v pogovore, ki niso bili primerni za vašo starost, naučili ste se biti mirni in odgovorni, ker to vaši starši  nikoli niso bili.

Vzemite življenje v svoje roke

Če ste se prepoznali v tem vedite, da niste edini in vedite še, da za določene vzorce obnašanja niste krivi sami, temveč vaši starši.

A vedite tudi, da bi morali kot odrasla oseba življenje vzeti v svoje roke in odložiti slabo popotnico. Pot do tega največkrat ni lahka in ne kratka, velikokrat je ne boste zmogli sami, temveč boste morali poiskati primerno pomoč, a kjer je volja, je tudi pot.

Kajti pomembno je, da slabe vzorce premagate, sicer bi jih sami lahko nezavedno prenesli tudi na svoje otroke česar pa kot zrel in odgovoren starš zagotovo nočete.

Povzeto po portalu Tiny Buddha

Preberite še: Uničujoče posledice zakonske zveze z moškim, ki mu mama nikdar ni rekla ne

Morda vas zanima tudi: Znani Slovenec iskreno o starševstvu: »Izogibajte se ljudi, ki so polni nasvetov«


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)