12 dokumentarcev za več navdiha in kreativnosti

Naslednji dokumentarni filmi lahko služijo kot vir življenjskega navdiha.

16.4.2018 ob 9:30

dior_2.jpg

Dokumentarne filme ponavadi povezujemo z znanstvenimi temami, zgodovinskimi odgovori ter krivicami tretjega sveta. Seveda tudi marsikaterega izmed takšnih priporočamo v vpogled, a danes se osredotočamo na nekoliko drugačno tematiko.

Dokumentarci namreč ne širijo le obzorij splošne razgledanosti ter bogatijo naš besedni zaklad, temveč lahko spodbujajo tudi našo kreativnost in služijo kot vir življenjskega navdiha. Spodaj nizamo izbor dokumentarnih filmov urbanega portala Highsnobiety, ki bodo v tebi ponovno prebudili željo po kreativnem ustvarjanju, umetnosti in uresničevanju svojih sanj. 

Iris (2014)

Film režiserja Alberta Mayslesa, ki opisuje navdihujočo strast do življenja modne ikone in notranje oblikovalke Iris Apfel.

Exit trough the gift shop (2010)

Dokumentarni film, ki ga je režiral anonimni umetnik Banksy, ki ga poznamo predvsem po njegovih grafitih, ni le eden najboljših dokumentarcev o umetnosti, temveč ga označujejo tudi kot enega najboljših filmskih del 21. stoletja.

Floyd Norman: The animated life (2016)

Floyd Norman je bil prvi afriško-ameriški umetnik animacije, ki ga je pod svoje okrilje vzela produkcijska hiša Disney. Danes ga poznamo kot očeta animacij kultnih risank kot so Trnjulčica, 101 Dalmatinec, Knjiga o džungli, Scooby-Doo in Svet igrač 2.

I am Sun Mu (2015)

Gre za pretresljivo zgodbo o kitajskem umetniku, ki se je z umetnostjo upal po robu postaviti političnemu režimu. Film je režiral Adam Sjoberg.

Dior and I (2014)

Vsi poznamo modno hišo Dior, a si niti predstavljamo ne, kakšni pritiski zadenejo oblikovalca, ki kreira kolekcijo za eno izmed najbolj prestižnih imen modne industrije. V filmu Frédérica Tchenga spremljamo Rafa Simonsa, njegove vzpone in padce na poti do dizajnerske ikone.

Jeremy Scott: The People's Designer (2015)

Režiser Vlad Yudin v filmu razgalja življenje Jeremyja Scotta, kreativnega direktorja modne znamke Moschino. Bi si mislili, da je svoje otroštvo preživel na majhni kmetiji?

Ai Wei Wei: Never Sorry (2012)

Ai Weiwei, znan tudi kot kitajski Warhol se je v svoji karieri velikokrat spopadal s političnimi ovirami svoje države, predvsem pa za umetnost podiral mnoge zidove in veliko tvegal.

Abstract (2017)

Čudovito prikazana serija dokumentarcev predstavlja odgovore na vprašanja, zakaj potrebujemo dizajn in raziskuje drobovja njegovega delovanja. Serija zajema umetnost oblikovanja superg, avtomobilov, filma in še marsikaj.

Beltracchi: The Art of Forgery (2015)

Ponarejevalcev sicer ne smatramo za umetnike, ravno nasprotno, a film Arneja Birkenstocka prikazuje življenje nemškega Wolfganga Beltracchija, ki mu je več kot trideset let uspevalo ustvarjati neverjetne ponaredke del največjih umetnikov v zgodovini.

Finding Vivian Maier (2013)

Vivian Maier je v Chicagu sicer opravljala delo hišne pomočnice in varuške, za katero se je skrival talent ene največjih fotografov dvajsetega stoletja. Z njene fotografije ni vedel nihče vse do tik pred njeno smrtjo.

The Wrecking Crew (2008)

Film Dennyja Tedesca predstavlja ozadje glasbenega studia v šestdesetih letih, v katerem so delovali The Beach Boys, The Mammas and Pappas in drugi kultni bandi svojega obdobja.

Man on Wire (2008)

Režiser James Marsh je v filmu napeto in dramatično uprizoril nevaren podvig Phillippeja Petita, ki je leta 1974 po žici prečkal zračni prostor med ameriškima Dvojčkoma.

Vsi dokumentarci so dostopni na Netflixu.

Oglejte si še učinkovito telovadbo - sklop vaj, s katerimi boste fit do poletja ali pa inovativno prenovo starega stanovanja v Ljubljani v čudovit sodoben dom.

Avtorica: Ev. N.
Foto: YouTube


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)