10 najboljših božičnih koktajlov širom sveta

Pri se nas večina greje s kuhanim vinom, poglejte pa, s katerimi pijačami med božično-novoletnimi prazniki tradicionalno nazdravljajo drugje po svetu.

21.12.2018 ob 5:41

napitek_bozic_liker_cola_del_mono_micna.jpg

Tu je praznični čas, ki ga je treba primerno obeležiti. Tudi s pijačo, ki je nekako povezana z božično-novoletnimi prazniki. Pokukajte malo izza meja poznanega in poglejte, s kakšnimi napitki se v tem delu leta razvajajo drugje po svetu. Kuhano vino je pri nas res stalnica, pa vendar, morda vam bo zadišalo kaj drugega.

Švedska: Glögg

Glögg je tradicionalno švedsko kuhano vino, izdelano iz vodke, rdečega vina, rozin, pomaranč ter zimskih začimb: cimeta in janeževih zvezdic ter sladkorja. Običajno se z dodatkom suhega sadja in oreščkov postreže v keramičnih skodelicah.

Nemčija: Feuerzangenbowle

Feuerzangenbowle ali, kot bi rekli po naše, nemški ognjeni punč. Ta na praznični novoletni večer v Nemčiji ne sme manjkati.  Vroči punč je sestavljen iz rdečega vina , ruma, pomaranč, limon, cimeta in klinčkov.

Na koncu se tik nad površino pijače prižge v rum namočeno sladkorno kocko. Sladkor se počasi karamelizira in pada v pijačo ter ji tako zagotovi poseben, sladkast okus in nedvomno bogato praznično noto.

koktaijl_bozic_micna.jpg

Združene države Amerike in Kanada: Jajčni liker

Jajčni liker je tudi pri nas priljubljena pijača, ni pa tako, kot na drugi strani luže, povezana z božično-novoletnimi prazniki. Izdelan je iz jajčnih beljakov, rumenjakov, mleka, smetane, sladkorja, cimeta in muškatnega oreščka. Dober je topel ali mrzel, za otroke v različici brez in za odrasle z obveznim rumom.

napitek_bozic_jajcni_liker_micna.jpg

Italija: Bombardino

Bombardino je neuradno pijača italijanskih zimskih smučarksih središč. Podobna je jajčnemu likerju, vendar se vedno postreže vročo in nikoli hladno. Izdelana je iz A dvoccata (danske alkoholne pijače), iz jajc, sladkorja in žganja ali ruma in postrežena z dodatkom stepene smetane.

Po legendi je koktajl izumil prebivalec Ženeve, ki je želel premraženim smučarjem ponuditi nekaj, ob čemer se bodo hitro pogreli. Prvotno se je pijača, ki so jo Italijani vzeli za svojo, imenovala bomba, saj se ponaša z visoko vsebnostjo alkohola. 

napitek_bozic_bombardino_micna.jpg

Puerto Rico: Coquito

Pijača, pogosto imenovana tudi kokosov jajčni liker je napitek, s katerim za božič nazdravijo prebivalci Puerta Rica. Postrežena je ledeno mrzla in je stalnica vseh božično-novoletnih praznikov.

Tradicionalni coquito je pripravljen iz kokosovega mleka, kokosove smetane, običajnega mleka, cimeta, muškatnega oreščka, strokov vanilije z veliko bacardí ruma. Sestavine so segrete do vrelišča, ohlajene in, kot rečeno, postrežene mrzle.

napitek_liker_puerto_rico_bozic_micna.jpg

Jamajka: Sorrel punch

Božiča si na Jamajki ne predstavljajo brez sorrel punča. Sorrel, oziroma posušeni cvetovi hibiskusa, so v kombinaciji z ingverjem, cimetom, muškatnim oreščkom in pomaranč dodani jamajškemu rumu. Potem, ko mešanico zavrejo, jo pohladijo in postrežejo z veliko ledu. 

Čile: Cola de mono

Cola de mono bi prevedli v opičji rep. Res je to neobičajno poimenovanje za praznični liker, a kot trdijo tisti, ki so ga že okusili, zaradi visoke vsebnosti alkohola mnoge pripravi do tega, da se zibajo kot opice. Izdelan je iz vrelega mleka, kave, sladkorja, cimeta in žganja.

napitek_bozic_liker_cola_del_mono_micna.jpg

Mehika: Ponche Navideño

Ta topel mehiški punč je mehiška praznična pijača in obstaja v alkoholni ter brezalkoholni različici. V kolikor ji je dodan alkohol, je to seveda tekila.
Po tradicionalnem receptu se pripravlja iz agave, jabolk, rozin, sliv, rezin pomaranče in tejocotov (mahiški sladko kisli, marelicam podoben sadež) ter rjavega sladkorja.

Škotska: Hot toddy

Klasični hot toddy ni samo božična pijača, Škoti se z njo krepčajo celo zimo. Običajno je pripravljen iz vrelega ruma ali žganja, limone, medu, včasih mu je dodan čaj. Pijača izhaja iz 18. stoletj,  tedaj so Škoti z njo premagovali prehlad. Dandanes je bolj namenjena premagovanju mraza.

pijaca_skotska_bozic_hot_toddy_micna.jpg

Velika Britanija: Wassail

Pijača iz vročega jabolčnika, s katero se za praznike nazdravlja v anglosaksonskih deželah in izhaja še iz poganskih časov tamkajšnjih staroselcev.

Pripravljena je iz vrelega jabolčnika, sladkorja, ingverja, muškatnega oreščka, pomarančnega soka in postrežena v posdi za punč. Alkoholnim različicam je praviloma dodan rum.

pijaca_bozic_anglija_wassail_micna.jpg

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Meghan Markle z načinom, kako in kje namerava roditi, krši tradicijo britanske monarhije ali pa To se bo zgodilo, če dve leti ne boste pili kave in alkohola


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)