Kako med prazniki poskrbeti zase

Da zaradi virusov, izčrpanosti ali dobre hrane ne bi obležali.

22.12.2017 ob 6:00

prazniki_micna.jpg

Ne glede na to, kako radi imate praznike, ki so pred nami, prav priprave nanje in samo praznovanje so tisti, ob katerih neredko začutite, da zadeve uhajajo iz rok in nase izvajate preveč pritiska, kar vodi v izčrpanost ali celo bolezen. A ni treba, da je temu tako. Poglejte, kako tudi v dneh, ki veljajo za najbolj vesele v letu, ohraniti zdrav duh v zdravem telesu.

Po pameti obložite krožnik

Res je, težko se je upreti vsej okusni hrani in vedno se na krožniku najde prostor za še malo  pečenke ali narastka. Pa vendar, vam je francoska solata res tako všeč? Če se vam ob misli nanjo ne pocedijo sline, jo izpustite. In si pri vseh jedeh zastavite isto vprašanje.

Na krožnike v zmernih količinah naložite le tisto, kar obožujete. Vaš obrok bo veliko bolj okusen, želodec pa seveda hvaležen.

Po pameti s koktajli

Božično novoletni prazniki niso telesu najbolj prijazni. Zaradi vseh sladic in prigrizkov želodec hitro postane preobremenjen. Da ne govorimo o zdravicah, ki spremljajo obroke in takšna ter drugačna druženja.

Drži, težko jih je zaobiti, pa vendar z njimi, zlasti pa s sladkimi pijačami in koktejli, ne pretiravajte. Brez dvoma že brez njih presežete količino sladkorja, ki naj bi še bila prijazna telesu.

Ne pozabite na vadbo

Raziščite manj znane možnosti, z njimi bo vadba tudi v dneh, ko bi sicer zlahka popoldneve prelenarili na kavču, zanimiva in se je boste udeležili z večjim veseljem. Morda bi prijateljico povabili na jogo.

Tako ne samo, da boste hitreje porabili kalorije, ki ste jih zaužili z okusno pito, dodobra boste razgibali telo in pomirili misli, s tem pa izboljšali razpoloženje ter se sproščeni lažje sprijaznili z obiskom tašče.

Uživajte probiotike

Ne le, da bodo v veliko pomoč vašim prebavilom, poskrbeli bodo tudi za boljšo odpornost. Umestite zato na jedilnik več z njimi bogatih živil, na prvem mestu fermentiranih izdelkov.

Jogurti in kislo zelje so denimo v prazničnih dneh močni zavezniki vaše prebave in zdravja na sploh.

Ne pozabite nase

Med nakupovanjem daril, sestavljanjem jedilnikov in pogostitvami gostov zlahka pozabite nase. A prav tega v korist psihičnega in fizičnega zdravja tega ne bi smeli.

Vsak dan si namenite vsaj nekaj minut: sprehodite se po okolici doma, preberite nekaj strani v knjigi, zadremajte nekaj minut ali si privoščite kavo v mirnem lokalu. Zaslužite si par trenutkov samo zase.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)