Kako preživeti praznike z njegovo družino

Prazniki znajo biti naporni, če jih preživljate s partnerjevimi sorodniki pa lahko postanejo še napornejši.

1.12.2017 ob 6:00

druzina_prazniki_micna.jpg

Preživljati praznike z družino zna biti zabavno, a tudi zelo stresno … Še posebej, ko je to partnerjeva družina. Tudi, če se z njimi dobro razumete, dodatna družba lahko povzroči dodatno breme za vas in vašo zvezo. Spodaj nekaj nasvetov, kako ostati sproščeni med praznovanjem s partnerjevo družino.

1. Zapomnite si, da je to le začasno

Naj bo še tako stresno, gostiti partnerjevo sorodstvo med prazniki, je le začasna situacija. Sčasoma se bodo vsi vrnili v svoje domove.

2. Posredujete le, če je nujno

- Zanemrljivo, malce nadležno vedenje
- Neprimerno vedenje
- Žaljivo vedenje
- Grožnje vedenje

Če njihova dejanja ali besede sodijo v zadnji dve kategoriji, bosta morala vi ali partner posredovati. Drugače samo preslišite, kaj govorijo.

3. Prinesite ali pripravite njihovo najljubšo jed

Malce prilizovanja ne škodi. Če ste vi tisti, ki gostite, se pozanimajte o najljubših jedeh partnerjevega sorodstva. Če vi obiščete njih, pa s sabo prinesite najljubšo jed ali steklenico vina.

4. Naj se z njimi ukvarja partner

Večino časa pustite partnerju, da se ukvarja s svojo družino, saj on točno ve, kako mora ravnati z njimi v določenih neprimernih trenutkih. Ob enem pa bo vsaka kritična opazka bolje sprejeta, če jo bo rekel tisti, ki je z njimi v sorodu in ne tisti, ki je samo priženjen.

bozic_napitek.jpg

5. Vzemite si odmor

Če s partnerjevim sorodstvom preživljate res veliko časa in vsega postane preveč, predlagajte nekaj stvari, s katerimi se boste odpočili od njih.

Ponudite se, da:
- skočite v trgovino po vino
- obiščete trgovino, saj nujno potrebujejo dodatne sestavine
- sprehodite njihovega psa
- pomijete posodo

S temi opravili boste dobili malce pavze in lažje zadihali za minuto ali dve.

6. Pogovor naj se nanaša nanje

Če se vam zdi, da bo vedno, ko želite nekaj spregovoriti, tast pripomnil nekaj ostrega, raje sprašujete vi njega in pustite, da se razgovori. To bo poskrbelo, da vi ne boste na tapeti. Če družini dovolite, da govorijo o sebi, se boste lažje izognili drami. Najverjetnje pa boste morali poslušati tudi kakšne odvratne zgodbe.

7. Pozabite na zamere

Če se je lanskoletna zabava končala s kreganjem ali slabo voljo, letos na to pozabite. Raje se nasmehnite in prinesite darila ter vsem dajte vedeti, da ste pozabili, kaj se je dogajalo lansko leto.

8. Ponudite hotel

Če vas ob misli, da si morate s partnerjevo družino deliti hiši, spreleti, jim ponudite hotel, ali če vi obiščete njih, predlagajte, da boste spali v hotelu.

9. Namerno izberite teme in aktivnosti, ki jih obožujejo

Izognite se tem, kot je politika, namesto tega raje prinesite njihove najljubše igre ali domače videe. Prosite jih, naj vam pripovedujejo o svojih najljubših otroških prazničnih spominih.

Avtorica: K. R. 
Foto: Thinkstock, Unsplash


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)