Deset načinov za cenejše potovanje med prazniki

Potovanja med prazniki so super ideja, a hitro lahko stanejo celo premoženje.

28.11.2017 ob 6:00

przniki_micna.jpg

Prazniki in počitnice so tik pred vrati in zakaj jih ne bi letos preživeli na malce drugačen način? Lahko se odpravite v tople kraje ali pa obiščete Božičkovo vas na severu. Ne glede na to, za kaj se odločite, spodaj imamo za vas deset nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste imeli lep dopust, ki ne bo popolnoma izpraznil vaše denarnice.

Karto kupite zgodaj

Če je možno svoje izlete in dopuste načrtujete vnaprej. Odlično je, da že julija veste, kam bi radi šli, a ne skrbite, tudi če radi odlašate, še vedno ni prepozno. Novembra so vozovnice še vedno precej ugodne, decembra pa cene hitro začnejo naraščati, saj so prazniki le še korak stran.

Bodite fleksibilni

Če načrtujete vnaprej je pametno, da prilagodite svoje datume, saj boste tako našli najboljšo ceno. Torki in srede so najbolj ugodni dnevi v tednu, ko potujete za praznike pa je najbolje, da potujete že nekaj dni prej.

Naj bo vaš prihod zgoden

Če potujete že kakšen teden pred prazniki, npr. med 17. in 19. decembrom, bodo karte precej bolj ugodne. Seveda je to odvisno od vaših prostih dni in ali so karte še proste, ampak zakaj ne bi počitnic začeli zgodaj?

Izberite alternativna letališča

Ko letite v točno določeno mesto, raziščite vsa lokalna letališča. Sicer največja, mednarodna letališča ponavadi ponujajo najboljše cene, a včasih lahko najdemo tudi cenejšo možnost. Lahko prihranite kar nekaj denarja, če letite na manjše letališče. Tudi če je malce bolj oddaljeno, je zagotovo vredno privarčevanega denarja.

Nasvet: Preverite, če sta mogoče dve enosmerni karti cenejši kot povratna karta. Lahko tudi letite na eno letališče in se vračate z drugega.

Najdite cenovno ugodno parkirišče

Če se na letališče odpravljate z avtomobilom, ga boste morali nekje pustiti. Pametno je, da poiščete cenovno ugodno parkirišče, saj hitro lahko plačate več 100 evrov, da bo vaš avto dlje časa stal na mestu. Najbolje je, da avto pustite na bolj oddaljenem parkirišču, do letališča pa vas bo odpeljal kombi.

Razmislite o potovalni kreditni kartici z nizkimi stroški

Za navdušene popotnike je primerno, da si dobijo potovalno kreditno kartico, ki ima dodatne ugodnosti, kot so brezplačna velika prtljaga, predčasno vkrcavanje, zbiranje točk, ki vam na koncu pridobijo cenejšo karto in še mnoge druge. Najbolje je, da malce raziščete, kdo ponuja najboljšo možnost.

london_ThinkstockPhotos-868306454.jpg

Javni prevoz naj postane vaš najboljši prijatelj

Preden se odpravite v novo mesto, preglejte, kako imajo urejen javni prevoz, kakšne so cene in kam vse lahko potujete. Ko prispete, hodite okoli in se vozite z javnim prevozom, saj boste videli precej več, kot če se boste vedno vozili s taksijem, ob enem pa boste tudi precej prihranili.

Darila pošljite vnaprej

Ste darila nakupovali po spletu? Priporočljivo je, da jih kar direktno pošljete na vašo počitniško destinacijo, saj boste tako imeli eno stvar (ali več stvari) manj, ki jo boste morali vzeti s sabo.

Izogibajte se znanih poti

Če želite spoznati nov kraj, bodite kreativni in se izogibajte najbolj turističnih in znanih točk. Popularne turistične destinacije bodo med prazniki močno dvignile cene, a obstajajo skriti kotički, ki čakajo, da jih odkrijete.

Oddajte svoje stanovanje

Zagotovo komaj čakate, da pobegnete iz mesta, a za nekoga bo vaše mesto odlična opcija za pobeg. Razmislite o tem, da stanovanje oddate na Airbnb-ju in tako dodatno zaslužite.

Avtorica: K. R. 
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)