Tri najlepše plaže na svetu (iz držav, kjer Slovenci zelo radi dopustujemo)

Obale svetovnih morij skrivajo nešteto plaž, ki privabljajo turiste od vsepovsod.

23.6.2023 ob 9:33 | Foto: Instagram | Avtor: M. Fl.

Tri najlepše plaže na svetu (iz držav, kjer Slovenci zelo radi dopustujemo)

Nekatere so bolj, druge manj obljudene, so plaže, ki so zlahka dostopne, in takšne, do katerih vodijo le ozke, komaj prehodne poti, nekatere od njih pa se upravičeno uvrščajo na sezname najlepših na svetu. Tu je trojica iz turistično zanimivih držav.

Punta Rata – Hrvaška

Revija Forbes je to plažo umestila med deset najlepših na svetu. Leži ob mestu Brela v celinskem delu Dalmacije, znanem kot Makarska riviera, in skriva številne zalivčke ter skale, kot nalašč za vse, ki bi radi pobegnili od stresnega vsakdana. 

Približno tristo metrov široko prod­nato plažo obdajajo borovci, ki dajejo kopalcem zavetje pred žgočim soncem, zaradi plitve vode je idealna za družine z majhnimi otroki, ki lahko raziskujejo podvodni svet, pestra je tudi turistična ponudba: obiskovalci se lahko preizkušajo v različnih poletnih športih in poiščejo osvežitev v lokalnih restavracijah.

Plaža Sejšeli, Ikaria – Grčija

Ikaria ni otok, ki bi ga našli na seznamu turistično najzanimivejših grških otokov, a je vreden obiska, saj očara z naravnimi lepotami. S trajektom je dostopen z otoka Samos in se ponaša z eno najlepših grških plaž: plažo Sejšeli. 

Skrita je v zalivčku na južni strani otoka in s čudovitim turkizno modrim morjem ter belim peskom ustvarja vtis tropskega otočja, po katerem je dobila ime.

Po kopnem je dostopna po cesti iz bližnjega mesta Magganitis in premore nešteto možnosti za sproščujoče ali aktivnejše počitnice za vse, ki radi raziskujejo podmorski svet.

Dolina metuljev – Turčija

Dolina metuljev je del naravnega parka v Turčiji. Plaža ni lahko dostopna, najpre­prosteje je do nje priti po morju. Zaradi tega na njej praviloma ni gneče. Leži v zalivu Belceğiz blizu mesta Ölüdeniz na jugozahodu Turčije, ime je dobila po kolonijah metuljev, ki se tam zadržujejo od začetka junija do konca oktobra.

Voda v zalivu je kristalno čista in turkizna, plažo obkrožajo klifi, visoki do 350 metrov, vanje je kanjon vrezal slap, ki preide v reko in napaja rastje v zaledju plaže. Raj za vse ljubitelje neokrnjene narave in počitnic stran od poletnega vrveža.

Preberite še: Mnenje strokovnjakov: To so kraji za najbolj sproščujoče počitnice

Morda vas zanima tudi: Costa Blanca, Španija: Spoj podivjanega urbanizma in zena ob morju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)