7 preprostih nasvetov za bolj harmoničen partnerski odnos

Se pogosto prepirate s partnerjem? Ponujamo vam 7 korakov za hitro reševanje konfliktov.

23.2.2021 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: P. K.

7 preprostih nasvetov za bolj harmoničen partnerski odnos

Prepiranje s partnerjem v zvezi lahko vodi v začaran krog, ki mu ni videti konca. Če ste se znašli v takšni situaciji in se vam zdi, da so vaši partnerski prepiri vedno enaki, si preberite 7 korakov, ki vas lahko popeljejo v bolj harmoničen odnos. Prepiri so včasih mirni in dokaj tihi, spet drugič pa lahko postane glasno. Paziti je le treba, da ohranita spoštovanje drug do drugega in se, če se le da, poslužujete vsaj enega izmed teh sedmih korakov. Z njimi bosta iz prepirov izšla kot zmagovalca in vajin odnos bo bolj trden kot kadarkoli.

1. Umirite prepir še preden eskalira

Če ste še dlje časa v odnosu, potem že dobro poznate sebe in svojega partnerja, kar je lahko velika prednost pri konfliktnih situacijah. Nekatere prepire lahko zatrete v kali in do njih sploh ne pride ali pa se umaknete v trenutku preden stvar eskalira v nemogoče razsežnosti.

2. Prevzemanje odgovornosti

Prevzemite svoj del odgovornosti za to, kar se je zgodilo. V poštenem prepiru ni pomembno, kdo ima prav in kdo ne, marveč to, da se partnerja sporazumeta o ključnih stvareh. Bodite pripravljeni na opravičilo za napake, za katere se čutite odgovorni, a tudi sprejeti in poslušati partnerjevo opravičilo.

3. Pozabite preteklost

Ostanite v sedanjosti, pri bistvu prepira, ne v preteklosti. Če boste govorili o preteklosti, boste obudili neprijetne minule dogodke ali krivdo. Vzbujanje krivde pa nosi v sebi sodbo in samodejno sproži obrambno držo pri osebi, ki jo česa dolžimo. Minuli problemi navadno niso pomembni za prepir in v partnerju vzbujajo občutek, da zadeve, zaradi katerih se v resnici prepirata, niso pomembne. Poleg tega obujanje preteklosti zamegli resnične probleme. Bodite iskreni do sebe in partnerja ter razmislite, ali se vsakokrat razburite zaradi preteklosti, ki vam ne da miru. Če to priznate partnerju, ne pomeni, da ste šibki, ampak da sta odkrila rešitev vajinega problema.

4. Poiščite nevtralen teren za pogovor

Dogovorita se za prostor, kjer bosta zgladila svoj spor in postavita pravilo, da tega prostora nikoli ne zapustita skregana. Tako bo sčasoma ta prostor dobil pozitivno konotacijo in bo za vaju predstavljal oazo miru. Lahko gre za prostor v vajinem stanovanju ali izven njega. Nekateri pari imajo pravilo, da nikoli ne zaspijo sprti, kar po mnenju mnogih strokovnjakov velja za zelo pošten dogovor. 

GettyImages

5. Ne kažite s prstom na partnerja

Uporabljajte stavke, ki se začnejo z »jaz«; beseda »ti« učinkuje napadalno in v drugi osebi sproži obrambno reakcijo. S prelaganjem odgovornosti na partnerja mu dajete občutek, da ga napadate, in v njem vzbujate občutek krivde.

6. Zacelite svoje čustvene rane

Vse se začne pri vas samih. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je partner samo ogledalo nas samih in da nas najbolj moteče lastnosti naših dragih opozarjajo na tiste lastnosti, ki jih ne cenimo pri sebi. Če bomo razrešili svoje čustvene rane, se bo spremenil tudi naš odnos s partnerjem. 

7. Začnite se boriti za svojo zvezo

Ne morete se torej izogibati bojem v razmerju. Ne glede na to, koliko imate radi nekoga, v odnosu pride do nestrinjanj. Najpomembnejši del vsakega prepira je, kako se prepirate in kako ga rešite. Če se to pravilno opravi, se lahko dejansko približata kot par in povečata spoštovanje, ki ga imata drug do drugega. Vajin odnos naj postane nekaj, za kar se je vredno boriti. Energijo, ki jo porabita za iskanje krivca, raziskovanje preteklosti ali obtoževanje, raje porabita za iskanje rešitve in odnos bo trdnejši kot kadarkoli.

Preberite še: Štirje dokazi, da ste edini, ki v razmerju ljubi

Morda vas zanima tudi: Šest vrst napornih razmerji, v katerih ne boste srečni


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)