6 dokazov, da niste dober partner (čeprav sami menite drugače)

Malo samokritičnosti vedno pride prav in včasih je treba priznati, da za vse, kar je v razmerju slabega, vendarle ni kriv življenjski sopotnik.

11.8.2019 ob 6:33 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

6 dokazov, da niste dober partner (čeprav sami menite drugače)

To, da se v razmerju občasno pojavljajo težave, že veste. Prav tako kot tudi, da reševanje teh zvezo krepi, pometanje pod preprogo in zanikanje svoje odgovornosti pa jo na drugi strani lahko pahne čez prepad.

Zato je treba prevzeti svoj delež krivde, si priznati, da nihče ni popoln in prepoznati obnašanja, ki zgovorno pričajo o tem, da ste vi tisti, zaradi katerega v odnosu pogosto vlada napetost. Sledeča vam po navedbah Insiderja ne morejo biti v ponos.

Ob vsaki priložnosti partnerju očitate drobne napake in neposrečeno izbrane besede

Vsak premore lastnosti, ki drugega spravljajo ob živce. Da, tudi vi. A svojih ne vidite, ste pa še kako dojemljivi za tisto, kar po vašem mnenju narobe počne on. Moti vas, kako govori, kako se obnaša v družbi, na živce vam gre njegov način hoje in še bi lahko naštevali. Vse to jasno priča o tem, da niste ravno prijeten življenjski sopotnik.

"Potreba po stalnem opozarjanju na drobne napake in izpostavljanje nepopolnosti je napad na osebnost in nima prav nič skupnega z ljubeznijo ter intimnostjo. Pa naj bo kritika podana v resnem tonu ali v šali," prvo usodno napako izpostavlja družinska terapevtka Susan Winter.

Kadar ste jezni, žalostni ali prizadeti, tega ne poveste

Če je to, kako on čisti solato, pometa tla in sedi na kavču res brezpredmetno, bi na drugi strani tedaj, ko ste zaradi njegovih dejanj jezni, užaljeni ali prizadeti morali svoja čustva primerno izraziti.

"Jeza in frustracije, ki se sicer kopičijo v notranjosti duše ustvarjajo napeto vzdušje in vodijo v vedno večje zamere, te so na koncu lahko nepremagljive. V kolikor o negativnih čustvih raje molčite in se pretvarjate, da je vse v najlepšem redu, žal ne delujete zvezi v prid, čeprav sami menite drugače," opozarja družinski terapevt David Bennett in dodaja, da v zdravem razmerju odkrito izražanje vseh občutkov ne bi smelo predstavljati težave.

Vedno hočete biti z njim

Na prvi pogled se zdi, da mu s tem, ko pričakujete, da bosta vsak prost trenutek preživela skupaj, izkazujete ljubezen in naklonjenost, vendar v resnici temu ni tako. Če niste pripravljeni sprejeti, da ima on tudi življenje izven vajinega odnosa, ste preveč navezani nanj.

"Pretirana navezanost je za zvezo nezdrava," svari klinična psihologinja Jennifer Rhodes: "Oba imata pravico do druženja s prijatelji, družino, sodelavci. In dober življenjski sopotnik bi to moral sprejeti, ne glede na to, kako močno ljubi partnerja."

Vselej hočete imeti zadnjo besedo

Vedno, ko se spreta, hočete dokazati svoj prav. Torej so spori za vas dokazovanje premoči in ne način za iskanje rešitev težave, ki se je pojavila.

"Dober partner skuša najti kompromis, ne pa dokazovati, da je močnejši, pametnejši in nezmotljiv," meni Winterjeva.

Njegove težave se vam zdijo banalne

Mu tedaj, ko vam potoži, da je imel slab dan, zabrusite, da bo že preživel, da ni konec sveta ali kaj podobnega?

Torej mu ne nudite prave podpore, ga s svojimi besedami ponižujete, mu sporočate, da je nesposoben in preobčutljiv in kadar dodate še, naj vendarle ne bo slabe volje, še zapovedujete, kako naj se počuti. Vsega tega dober partner ne počne.

Kadar sta skupaj, zrete v telefon

Dejstvo je, da se je v današnjem času praktično nemogoče povsem izogniti pametnim telefonom in drugim napravicam, a dejstvo je tudi, da bi se jim v trenutkih, ko si vzameta čas drug za drugega, morali odpovedati.

"To, da sta fizično skupaj, za dobro zvezo ni dovolj in če vi tedaj, ko večerjata, ležita v postelji ali sedita na kavču, več pozornosti kot njemu namenjate zaslončkom, zase žal ne morete trditi, da sodite med dobre partnerje," na sicer znano resnico, na katero pa je hitro mogoče pozabiti, opozarja zakonska svetovalka Megan Fleming


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)