6 z denarjem povezanih napak, ki razdvajajo pare (in rešitve zanje)

Finančna razhajanja so en najpogostejših razlogov za razpad intimnih zvez.

14.4.2019 ob 4:08

par_tezave_denar_racuni_micna.jpg

Denar je sveta vladar, pravijo in zdi se, da je tudi vladar ljubezni. Leta 2017 izvedena raziskava podjetja Magnify Money je namreč postregla z zanimivim rezultatom: finančne težave so drugi najpogostejši razlog za ločitve oziroma razhode. Pred njimi je samo nezvestoba.

Povedano drugače: pri 21. odstotkih razvez in razhodov je bil posredi denar. In največja ironija: odstotek je bil višji med pari z višjimi kot med tistimi, z nižjimi dohodki.

Če nočeta z dragim postati del te žalostne statistike, postavita nekaj temeljnih pravil glede vajinih financ in se izognita najpogostejšim napakam, ki sicer zvezo hitro pahnejo čez prepad. Šest najpogosteje usodnih je nanizal Your Tango.

Ločeni bančni računi

Ločena bančna računa in deljenje stroškov je recept za katastrofo. Kajti: kaj se bo zgodilo, če bo en od vaju izgubil službo ali mu ne bo izplačana pričakovana provizija? In kako bosta uresničevala skupne cilje ter delila odgovornosti, če ne bosta par tudi z denarnega vidika? Sta partnerja ali sostanovalca?

Za uspešno zvezo ali zakon je ključnega pomena, da sta ne glede na vse enako odgovorna za finance in imata nad njimi oba stalen pregled.


Nestrinjanje glede življenjskega sloga

Življenjski stil je pogojen s prihodki. Zato oba ohranjajta trezno glavo in ne presegajta vajinih finančnih zmožnosti. Morda bi en varčeval, drugi zapravljal. Morda sanjata velike, a nedosegljive sanje.

Na samem začetku zveze postavita temelje in pravila, ki jih bosta upoštevala oba ter predvsem, ostanita v razumnih okvirjih. Kajti ignoriranje teh vodi v dolgove, finančno nestabilnost, to pa v spore in posledično tudi v razhod.


Dopuščanje, da razdor vnašajo razlike v zaslužku

Samo zato, ker en zasluži več kot drugi, ne pomeni, da ima v zvezi več moči in lahko prevzame nadvlado.

Oba sta v isti ekipi in enakovredna, pa čeprav se na vajin račun stekajo različni zneski.


Finančna nezvestoba

Ni opravičila za skrivanje izdatkov partnerju, za uporabljanje skrivne plačilne kartice, za prikrivanje nakupov, za skrivno zadolževanje in ne za druge nečednosti na finančnem področju.

Tako kot na drugih nivojih zveze, je tudi tu sprejemljiva le popolna odkritost.


Zastavljanje nerealnih ciljev

Če si ne moreta privoščiti ogromne hiše, prenehajta sanjati o njej. Če si ne moreta privoščiti dragega avtomobila, ostanita pri povprečnem.

Nerealna pričakovanja in sanje, ki se ne skladajo s finančnim stanjem so še ena past za vse v zakonu ali zvezi.


Podrejanje otrokom

Seveda jih imate radi, a to ne pomeni, da jim morate privoščiti vse, kar si želijo. Raje jih naučite odgovornega ravnanja z denarjem in jim privzgojite vrednote, ki jim bodo v življenju koristile veliko bolj, kot najnovejši telefon, računalnik ali igralna konzola.

In za konec: glavno naj ostane glavno. In glaven je vajin odnos. Ne denar in tisto, kar si lahko ali ne moreta privoščiti.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: To so pokazatelji, da ste vpleteni v čustveno prevaro ali pa Verjamete, da trpi tudi tisti, ki vara?

Priporočamo tudi: Horoskop: Od deklet, ki se na fanta dobesedno prilepijo do super neodvisnih punc (glede na znak)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)