8 vprašanj, ki si jih morate obvezno zastaviti pred ločitvijo (ali razhodom)

Res je, da nepremišljenost pri razhodu ni na mestu, a res je tudi, da si zaslužite biti srečni.

25.3.2019 ob 9:40

par_tezave_zalost_micna.jpg

Razmišljate o tem, da bi zapustili dragega. V zvezi ali celo poročena sta dolga leta in imate dolg seznam razlogov, ki govorijo v prid razhodu. Ne glede na to, kaj je na samem vrhu, dejstvo je, da v odnosu že dolgo niste več srečni.

Ko stojite pred odločitvijo pa seveda naglica ni na mestu. Tega se zavedate tudi sami, zato oklevate, tehtate, razmišljate o posledicah, o tem, koga vse boste s tem korakom prizadeli, o prihodnosti, skratka, odločitev je vse prej kot lahka.

Nekje v ozadju se vam poraja misel, da se v zakonu ali dolgi zvezi zadeve sčasoma umirijo, začetna evforija potihne in da je v vsakem odnosu veliko vzponov in padcev. Mnogo sta jih že preživela in ne veste, če ni trenutno počutje le posledica enega od slabših obdobji.

Kako torej vedeti, da je zveza resnično izpeta? V katerih primerih ne smete pomišljati? Kako pri končni odločitvi postopati? Na ta in na še več, z razhodom, oziroma ločitvijo povezanih vprašanj, odgovarja Your Tango.


Najprej: kdaj je odločilni korak upravičen?

Kadar so v razmerju prisotni nezvestoba, nasilje, besni izbruhi, ravnodušje, zloraba alkohola ali drog, posesivnost, nadzor, laži, odsotnost seksa, manipulacija in zloraba v kakršnem koli smislu, tedaj v resnici ne potrebujete dodatnega opravičila za odločilni korak.

Čeprav se nemalokrat zgodi, da ljudje ostajajo v nesrečnih zvezah in zakonih.


Zakaj vztrajajo?

Zaradi otrok, zaradi finančne varnosti, zato, ker ne želijo zapustiti doma, ker jih je strah ločitvenih postopkov ali se bojijo osamljenosti.

Kaj vam je torej storiti, če ste v zvezi ali zakonu nesrečni, a se razhoda, ki bi vaše in življenje vseh, ki so vam blizu, postavil na glavo, bojite? Kako ukrepati, če sicer veste, da so zadeve med vami in vašim življenjskim sopotnikom končane, če se globoko v sebi zavedate, da je vajin zakon samo še na papirju?

Odločitev oditi ali ostati boste seveda morali sprejeti sami. Da bi vsaj nekoliko razjasnili sliko, si zastavite in pošteno odgovorite na teh osem vprašanj:

  1. Ste srečni in zadovoljni s svojim trenutnim življenjem?
  2. Boste čez nekaj let, denimo potem, ko bodo otroci odrasli in odšli iz gnezda, obžalovali, da ste odšli ali da ste ostali?
  3. Vztrajate zato, ker se bojite, da bi vas sicer drugi obsojali?
  4. Se je vaš partner pripravljen truditi za zakon ali sta v njem oba sama in osamljena?
  5. Je v razmerju prisotna oblika zlorabe, s katero je ogrožena vaša in varnost vaših otrok?
  6. Se je zaradi razmerja zmanjšal vaš krog podpornikov in prijateljev?
  7. Ste res storili vse, da zveza ne bi prišla do točke, na kateri je?
  8. Se v sebi počutite mrtvi?


Če je povsem jasno, da v zvezi ostajate zaradi strahu pred negotovo prihodnostjo vedite, da boste plačali visoko ceno.

Z vsakim dnem v toksičnem razmerju izgubljate sebe in življenje postaja vse bolj čustveno prazno. Morda se sliši samo po sebi umevno, a dejstvo je, da se morate soočiti in spopasti s strahovi ter jih premagati. V resnici je razhod v tem primeru edini način, da poskrbite zase, da pa bi zadeve tekle kar najbolj gladko, se na končni razplet pripravite, kar pomeni, da stopajte po sledečih petih korakih.


1 Poskrbite za svojo varnost

Ta je na prvem mestu. Vedno. Poiščite okolje, v katerega se boste lahko ob morebitnem nasilju umaknili in ljudem, ki jim lahko zaupate povejte, kaj nameravate ter jih obveščajte o poteku dogajanja.


2 Zavarujte prihodnost in materialni stan

Vas je strah, da se vam ne bi izšlo z vidika financ? Še v zvezi začnite graditi materialno neodvisnost. Postanite pozorni na dohodke in odhodke, izdelajte načrt, s pomočjo katerega boste lažje, tudi v finančnem smislu, začrtali prihodnost.


3 Poskrbite za otroke

V vsakem primeru so oni vaša prva skrb. V kolikor dogovor s partnerjem glede skrbništva, obiskov in preživnine ni mogoč, se brez pomisleka obrnite na primerne službe, ki bodo poskrbele za njihovo varnost in dobrobit.


4 Poiščite pomoč

Vsaka pomoč pride prav, tako sodna kot terapevtska. S pravimi nasveti, napotki in smernicami, ki vam jih lahko dajo za to usposobljeni, bo vse veliko lažje, kot če bi se z vsemi posledicami ločitve ali razhoda morali soočati sami.


5 Poiščite tisto, kar vam prinaša veselje

Življenje v zvezi že samo po sebi zahteva določene žrtve. V kolikor ta ni kvalitetna in zdrava, v njej ničesar ne dobite v zameno.

Zato čas, ko se eno poglavje vašega življenja končuje, izkoristite za stvari, ki ste jih v zvezi pustili ob strani. Za stvari, ki vas izpopolnjujejo in vam prinašajo veselje. Vedite, da je življenje v vaših rokah in da imate izbiro ter se lahko odločite za srečo. Umirite se, zadihajte, prevetrite življenjske vrednote ter pričakovanja in jim na novi poti sledite.

Kajti, čeprav se trenutno zdi le malo verjetno, zadeve se bodo umirile in lahko boste živeli življenje po vaši meri.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako se slabo razmerje odraža na telesu ali pa To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo

Priporočamo tudi: Odlična novica: orgazem v resnici pomlajuje in manjša stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)