Znanost pravi: Tako dolgo traja, da prebolite razhod

Obstaja časovni okvir, znotraj katerega večina premaga srčno bolečino.

20.4.2019 ob 4:17

zenska_zalostna_lasje_dolgi_micna.jpg

V eni od epizod serije Sex v mestu je Charlotte prijateljicam pojasnila, da prebolevanje razhoda traja polovico dolžine razmerja. Torej: če sta bila z Markom par dve leti, boste razhod objokovali leto dni.

Vendar naj vas potolažimo. Charlottina teorija ne drži. To, da ste bili z nekom štiri leta par ne pomeni, da boste po razhodu za njim žalovali dve leti.

Kaj pa na to temo pravi znanost

Obstaja časovni okvir, v katerem naj bi vendarle preboleli zgodovino in šli naprej? Kako dolgo naj bi objokovali konec zveze in kdaj najmočnejša srčna bolečina popusti?  

Pure Wow ima odgovor. Kot povzema v časopisu The Journal of Positive Psychology objavljeno študijo, posamezniki razhod v povprečju prebolevajo tri mesece.

V poizvedbi je sodelovalo 155 prostovoljcev, ki so v zadnjih šestih mesecih okusili razpad zveze.  71 odstotkov sodelujočih se je po približno 11. tednih počutilo bolje. Ne glede na to, kako dolga je bila njihova zveza.

Na določeni točki je treba naprej

Strokovnjakinja za razmerja Samantha Jayne meni, da je dobljene podatke dobro upoštevati: "Človek si mora vzeti čas za žalovanje, objokovanje, za pogovor o čustvih ter za prebolevanje propadlega razmerja. Prav pa je, da si postavi tudi mejo in vse skupaj ne traja v nedogled." 

Nekaj mesecev je po njenih besedah več kot dovolj, da se zaključi proces prebolevanja in objokovanja, da se prizadeti sooči z novo realnostjo in gre naprej.

Kako si pomagati?

"Prekinite vse stike z bivšim, ne spremljate ga na družabnih omrežjih, ne pišite mu sporočil in ne kličite ga. V treh mesecih kritično poglejte na vajin odnos in se vprašajte, kaj se iz samega razhoda lahko naučite," svetuje strokovnjakinja.

Skratka, pozabite vse upe, da bosta nekoč znova par in zakorakajte novemu poglavju življenja nasproti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Tako se slabo razmerje odraža na telesu ali pa To je ključna lastnost žensk, ki se jih moških bojijo

Priporočamo tudi: Odlična novica: orgazem v resnici pomlajuje in manjša stres


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)