Kaj se dogaja s princem Charlesom? Na Otoku so zaskrbljeni

Fotografije otečenih prstov princa Charlesa so sprožile nemalo polemik.

15.6.2022 ob 5:26 | Foto: Peter Cziborra/Reuters, Intsagram | Avtor: M. FL.

Kaj se dogaja s princem Charlesom? Na Otoku so zaskrbljeni

Prsti najbrž niso tisto, kar bi ob omembi princa Charlesa večini najprej padlo na misel, a presenetljivo je, da so prav prsti najstarejšega sina kraljice Elizabete zadnje mesece pogosta tema debat.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (Fanpage) (@charlesprinceofwales)

Vse se je začelo lanskega maja, ko je fotografski objektiv ujel 73-letnega britanskega prestolonaslednika med obiskom puba v južnem Londonu, kjer si je privoščil vrček piva, natančnim opazovalcem pa niso ušli njegovi zatečeni prsti, ki so oklepali kozarec.

En od njih je tako na Twitterju zapisal: "Prej nisem še nikoli opazil rok princa Charlesa. Je on zdrav? Njegovi prsti so res zatečeni."

Bodoči kralj se je sicer v preteklosti že sam norčeval iz svojih, kot jim je rekel, klobasastih prstov. V pismu prijatelju potem, ko se je rodil princ William, je zapisal:

"Ne znam ti povedati, kako srečen in ponosen sem. Res je izjemno srčkan in ima klobasaste prste, prav tako kot jaz," se glasi citat iz Charlesove biografije Howarda Hodgsona, Charles, moški, ki bo kralj (Charles, The Man Who Will Be King).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nansledan (@nansledan)

V bistvu so prsti princa Charlesa v Veliki Britaniji od lanskega leta en najpogostejših, v povezavi s kraljevo družino, iskalnih nizov v Googlu. Zakaj pa so takšni?

Možnih vzrokov  je več. Lahko so denimo posledica prekomernega zadrževanja vode v telesu, nenadnih temperaturnih sprememb ali artritisa.

Artritis je bolezen, ki prizadene sklepna tkiva. Gre za kronično vnetje, zaradi katerega vezivna tkiva sklepov otečejo, kar povzroča bolečino, togost prstov in njihove zmanjšane funkcije. Drugi simptomi artritisa so topla in rdeča koža na prizadetem sklepu ter zmanjšana zmogljivost mišic.

Za artritis zdravila ni, lahko pa določena zdravila in fizioterapija blažijo njegove simptome.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (Fanpage) (@charlesprinceofwales)

Nikoli ni bilo potrjeno, da bi Charles trpel za artritisom in je videti tudi, da je otečenost zlasti opazna tedaj, ko princ potuje v toplejše kraje.

Kot je poročal Cornwall Live, je leta 2012 na potovanju po Avstraliji sam večkrat omenil, da je večurno letenje in bivanje v vročih krajih okrepilo njegove klobasaste prste.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Premiership Rugby (@premrugby)

Izraz klobasasti prsti (sausage fingers) se sicer uporablja za opisovanje enega od simptomov daktilizma, ki je posledica vnetja ali okužbe sklepov ter je najpogosteje povezan s psoriatičnem artritisom. Gre za s kožno luskavico združeno kronično vnetno bolezen.

Kot rečeno, ni znano, kaj je natančno razlog za otečene prste Charlesa, ne glede na vzrok pa so priporočila stroke ob otekanju določenega dela telesa dvigovanje tega nad raven srca, počitek nežna masaža, vaje in uživanje dovolj tekočine, kar pospešuje krvni pretok.

Stanje lahko izboljša tudi namakanje v izmenično mrzli in hladni vodi.

Povzeto po Hello Magazine

Preberite še: Nezakonski otroci, varanje in drugi največji kraljevi škandali v zadnjem stoletju

Morda vas zanima tudi: Nezakonski otroci, varanje in drugi največji kraljevi škandali v zadnjem stoletju


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)