Oče Charles princu Harryju: Lahko prideš k meni (in zakaj princ okleva)

Princ Charles si prizadeva, da bi njegov mlajši sin vendarle obiskal domovino.

20.1.2022 ob 8:25 | Foto: Peter Nicholls/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Oče Charles princu Harryju: Lahko prideš k meni (in zakaj princ okleva)

Princ Charles je povabil princa Harryja in njegovo družino, naj vendarle obiščejo Veliko Britanijo, med obiskom pa lahko bivajo pri njemu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Waleški princ namreč v živo še ni videl najmlajše vnukinje Lilibet, ki se je lanskega junija rodila v Kaliforniji.

Vabilo, po zaslugi katerega bi se družina zbrala prvič, odkar sta Harry in Meghan sestopila z mest višjih članov kraljeve družine in se preselila v Združene države Amerike, je prišlo tik pred božičem, piše Mirror.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ✨

Vendar so se zadeve znova zapletle, saj se Harry noče vrniti v Veliko Britanijo, če mu ne bo zagotovljeno primerno varovanje. Po pripovedovanju vira omenjenega časopisa se zadeve znotraj družine izboljšujejo in člani na tej ter na oni strani Atlantika redno komunicirajo.

Koliko stane varovane Sussexov

Skupina, ki je skrbela za varnost Meghan in Harryja med bivanjem v Kanadi, je bila sestavljena iz najmanj šestih varnostnikov iz Scotland Yarda, katerih letno plačilo je znašalo 60. 000 funtov, kar je več kot 70.000 evrov.

Strokovnjaki sicer trdijo, da resnična plača varnostnikov takšnega kova znaša vsaj 100.000 funtov oziroma 120.000 evrov letno, kajti treba je upoštevati tudi nadure, pogosta potovanja, prispevke za pokojnino ter stroške bivanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Par je, preden se je marca 2020 preselil v Kalifornijo, tri mesece bival v Kanadi. Po selitvi v ZDA sta zakonca Sussex najela enega najboljših varnostnih podjetji Gavin de Becker and Associates (GDBA), katerega stranke so mnogi zvezdniki, med drugim Jeff Bezos, Tom Hanks in Madonna.

Podjetje, ki se oglašuje kot tajna služba za slavne, naj bi za dan opravljanja storitev računalo 7000 funtov (8400 evrov), kar pomeni 2,5 milijonov funtov oziroma 3 miljone evrov na leto.

Za Harryja in Meghan naj bi skrbelo šest varnostnikov, med katerimi so nekdanji člani FBI-ja in pripadniki agencije CIA, ki se na delu izmenjujejo: štirje za njuno varnost skrbijo podnevi in dva ponoči.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Vendar ameriški varnostniki v Veliki Britaniji nimajo pooblastil in zaradi varnosti para ne smejo dostopati do ključnih informaciji. Kako bo z zaščito Harryja in Meghan, če se odločita obiskati Veliko Britanijo, sicer ni znano, a po prepovedovanju osebja je:

"Princ Charles žalosten, ker nima priložnosti preživljati časa s svojima vnukoma, katera res pogreša. Je fantastičen dedek in rad igra to vlogo ter upravičeno lahko rečemo, da ima občutek, da mu nekaj manjka, saj praktično ne vidi Harryjevih otrok."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (Fanpage) (@charlesprinceofwales)

Ker upa, da se bo to spremenilo, je povabil Harryja, Meghan in njuna otroka, naj bivajo pri njemu, če želijo, saj so vselej dobrodošli.

Na prinčeve zahteve po uslugah, ki naj bi jih Harry plačal sam, vendar ga britansko notranje ministrstvo zavrnilo, se je odzval nekdanji vodja kraljeve varnostne službe in dejal, da princ ne more vsakič, ko bi obiskal domovino, postavljati zahtev po strogem varovanju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Always Starts With (@alwaysstartswith)

"Vojvoda Sussex ne more pričakovati telesnih stražarjev vsakič, ko se odloči priti domov," je dejal Dai Davis, ki je bil poveljnik operativne enote za varovanje kraljevih vse od leta 1995.

Princ pravico sedaj uveljavlja na sodišču, kjer njegovi odvetniki trdijo,  da mu visoka stopnja varnosti nesporno pripada, saj ne glede na vse, ostaja šesti v vrsti za prestol. Kajti, kot so med drugim zapisali v izjavi, čeprav se je njegova vloga v družini spremenila, položaj, ki ga je dobil ob rojstvu, ostaja enak.

Menijo še, da je za njegovo družino prenevarno obiskati Veliko Britanijo brez primerne zaščite varnostnikov Scotland Yarda. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Davis se s tem ne strinja: "Izbral je Ameriko, to je bila njegova pravica. In pravica varnostnih služb je presoditi, kakšna stopnja varovanja je potrebna za katerega koli člana kraljeve družine.

To je bistvo tovrstnega dela. V tem primeru je bilo ocenjeno, da ni potrebna visoka stopnja. Če bi bila, bi primerno ukrepala metropolitanska policija."

Preberite še: Harry, Meghan in tretji otrok

Morda vas zanima tudi: Višina premoženja Meghan Markle (in koliko je v resnici pridobila s poroko)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)