Vsi obrazi Renée Zellweger: Od Bridget do Judy

Po šestih letih premora se je igralka Renée Zellweger vrnila in osvojila oskarja.

28.2.2020 ob 5:45 | Foto: GettyImages, Reuters, Imdb | Avtor: A. J. (Revija Suzy)

Vsi obrazi Renée Zellweger: Od Bridget do Judy

Za dolgih šest let se je umaknila iz javnosti in ljudje so verjeli, da so najboljša filmska leta že za njo. Zdaj pa se je kot feniks dvignila iz pepela in znova pojavila v javnosti. Lani je namreč odigrala eno najboljših vlog v svoji karieri. Renée Zellweger in njena Judy Garland sta bili zvezdi vseh pomembnih letošnjih filmskih nagrad, tudi oskarjev.

Mislila je, da je slaba

Od nekdaj je bila sramežljiva, negotova in nesamozavestna. »Za vsako delo, ki sem ga dobila, se mi je zdelo, da je bilo po pomoti, da sem vse preslepila in da jim tega pač še ni uspelo odkriti, slej ko prej pa bodo, in takrat me bodo odpustili,« je pred časom spregovorila o negotovosti glede svojih igralskih sposobnosti, ki jo je spremljala na začetku. Njena šibka samozavest pa ji ni preprečila, da ne bi dobivala vedno novih vlog, čeprav so jo sprva izbirali le za like preprostih deklet iz sosednje ulice.

Od Trixie do Bridget

Ko je pridobila več samozavesti, je začela iskati zahtevnejše izzive. Želela si je upodabljati kompleksne ženske, ki bi v filmski zgodovini pustile svoj – dober ali slab – pečat. V muzikalu Chicago (2002), v katerem je igrala ob boku Catherine Zeta-Jones, je navdušila v vlogi morilske striptizete Trixie, in za vlogo v filmu Hladni vrh (2003) prejela oskarja za stransko vlogo. Končno se je zdelo, da jo bodo začeli jemati resno. Vseeno pa se je ljudem bolj kot z vlogami zapletenih žensk vtisnila v spomin po lahkotnejši vlogi prikupne debeluške z zapletenim ljubezenskim življenjem Bridget Jones, ki jo je zaigrala v treh filmih. In to ji ni bilo všeč.

V mladih letih se je borila s prekomerno težo.

Na robu zloma

Leta 2010 se je na vrhuncu kariere odrekla javnemu življenju. »Ko nimaš ničesar, k čemur bi se lahko vrnil, nikogar, s komer bi proslavljal uspehe, je čas, da se vprašaš, kaj počneš narobe,« je pred časom povedala o razlogih, ki so jo gnali, da se je umaknila od soja medijskih luči in filmskih žarometov. V tem času je sestavljala koščke zasebnega življenja, ki se ji je zaradi posvečanja delu razsulo na drobne delce. Trajalo je več let, da je premagala izgorelost in se končno naučila tistega, kar ji je že leta prej razlagala prijateljica Salma Hayek: »Ni pomembno, kaj o tebi mislijo drugi, ampak kakšno mnenje imaš o sebi sam.«

Njena usoda je v marsičem podobna usodi slavne Judy Garland, ki jo je tako odlično odigrala.

Velika vrnitev

V javnost se je prvič vrnila leta 2014, povsem drugačna: vitka in s skoraj neprepoznavnim obrazom. Javnost je ponorela. »Uganite, katero je najpogostejše vprašanje, ki mi ga zastavljajo na intervjujih zadnja štiri leta,« je ob neki priložnosti naveličano odvrnila še enemu novinarju, ki ga je zanimalo, ali si je privoščila lepotno operacijo ali je šlo za kaj drugega. A Renée ni bila več tista krhka, negotova mlada ženska, ki je bila prepričana, da je njeno poslanstvo ugajati drugim. Ko je sprejela vlogo legendarne Judy, si je zadala velik izziv. Dolge dneve je preživljala na treningih in vajah, da bi se naučila peti in plesati kot hollywoodska legenda. Trud se je obrestoval in njen talent so prepoznali tudi kritiki. V zadnjem mesecu so jo zanjo nagradili z bafto, nagrado SAG, zlatim globusom in oskarjem.

Letos je ponovno prepričala kritike, da je odlična igralka.

Preberite še: Modrosti Eda Sheerana: Kaj nas uči rdečelasi glasbenik

Morda vas zanima: Toni Petrovič: Na neki točki sem se popolnoma izgubil


oddajte komentar

preberite tudi

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)

Odgovori na vprašanje, zakaj seksamo vse manj (niso krivi le telefoni in družabna omrežja)