Vroča zvezdnica Balkana končno tudi v Ljubljani

Po razprodanih koncertih po vsem Balkanu, Senidah prvič z velikim koncertom tudi v Ljubljani!

26.10.2019 ob 5:45

Vroča zvezdnica Balkana končno tudi v Ljubljani

Senidah je zagotovo vokalistka in performerka z eno najbolj unikatnih odrskih prezenc doma in v regiji, za katero bi lahko brez slabe vesti rekli, da je že z Muffi premikala meje domačega glasbenega ekosistema, kar dokazuje tudi drugouvrščenost na slovenskem predizboru za Pesem Evrovizije in nagrada za najboljši album leta 2014.

To je štiri leta kasneje še dodatno potrdila z debitantskim singlom Slađana, ki jo je z milijonskim odzivom publike ponesel onkraj meja slovenske prepoznavnosti in jo z burnim apelom srbske sedme sile zasidral na regijsko glasbeno prizorišče. V singlu, s katerim je dosegla prelomnico njene solo kariere, je izpostavila intimnejšo plat svojega glasbenega portreta ter posledično postregla s še neslišanim zvokom in ustvarjalno svežino, ki sta kljub svoji žanrski opredeljenosti v popolnosti njena.

Leto kasneje ima Slađana na portalu YouTube skoraj 43 milijonov ogledov, prejela pa je tudi naziv hiphop pesmi leta na podelitvi srbskih glasbenih nagrad MAC 2019, kar je še dodatno utrdilo njen status regijske pop ikone. 22. decembra prihaja v Kurzschluss, kjer bo nastopila z njenimi največjimi uspešnicami, na prvem večjem samostojnem koncertu v Sloveniji.

V dveh letih zasedla prestol regijske urbane scene

Tako Senidah preko svojih solo skladb morda manifestira svoj še neodkriti alter ego, čeprav zase trdi, da je vedno in povsod ista. Zagotovo pa se med nekoliko bolj alternativne vizualne po(p)slastice uvršča videospot za njen drugi singl Belo, ki je junija 2018 nasledil “Slađano” v nizu hitov njene solo kariere.

22. decembra bo nastopila v Kurzschlussu

Nasploh je bilo lansko poletje za Senidah precej plodno, saj je že en mesec kasneje izšla skladba 4 strane sveta - singl, ki ga je v sodelovanju z uveljavljenim producentom Cobyjem ustvarila za srbski film Južni veter. Senidah kljub pretežnemu ustvarjanju v srbo- hrvaščini ostaja jezikovno neomejena, zato je marca letos pri založbi Universal Serbia izdala svoj prvi singl v angleščini z naslovom Ride, ki je luč sveta ugledal nekaj let po tem, ko je bil ustvarjen.

Še isti mesec je izšel tudi njen prvenec Bez tebe, pod katerega sta se poleg Senidah podpisala producent Anže Kacafura in pisec besedil Benjamin Krnetić. V Mladini s štirimi zvezdicami ocenjen album bi žanrsko lahko opredelili kot R&B in trap entiteto, čeprav vsebuje  tudi elemente elektronske, soul ter indie glasbe. Izid debitantskega albuma je Senidah pospremila s svojim petim singlom Crno srce, že en mesec kasneje pa je pokazala mišice še s singlom Mišići , ki ga je podprla z nekonvencionalnim videspotom v režiji avdio-vizualne umetnice Kukle. S svojo zadnjo skladbo je Senidah podrla s Slađano dosežen rekord ogledov na portalu YouTube, saj ima videospot v tem trenutku več kot 48 milijonov ogledov.

Letošnje poletje je Senidah v sodelovanju s srbskima glasbenikoma Jala Brat in Buba Corelli okronala še s skladbo Kamikaza, v domačih medijih pa so se pojavila  namigovanja, da je pevka prejela vabilo za zastopanje slovenskih barv na Pesmi Evrovizije 2020 na Nizozemskem. Vse kaže, da bo Senidah po ambicioznem naskoku na domačo in regijsko glasbeno sceno v svoji ustvarjalni rekreaciji nizala hit za hitom ter osvojila tudi mednarodno publiko zunaj območja naše bivše skupne države.

22. decembra bo v Kurzschlussu nastopila z največjim samostojnim koncertom v Sloveniji doslej. Na Gospodarskem razstavišču bo nastopila z uspešnicami, ki na Youtube-u dosegajo več kot 40 milijonov ogledov. 

Preberite še: Mateja Benedetti: Modna oblikovalka, ki je obiskovalce LJFW spodbudila k plesu

Morda vas zanima tudi: Kar bi nas Greta Thunberg rada naučila, mi že znamo (piše: Goga)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)