Tragična ljubezenska zgodba Davida Attenborougha in njegove soproge

David Attenborough in njegova soproga sta spisala lepo, a žalostno ljubezensko zgodbo.

22.10.2020 ob 9:06 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Tragična ljubezenska zgodba Davida Attenborougha in njegove soproge

Čeprav je en najbolj prepoznavnih televizijskih obrazov in glasov, je o zasebnem življenju avtorja preštevilnih dokumentarnih filmov o naravi, Davida Attenborougha, znanega le malo.

94-letni britanski okoljevarstvenik, katerega zadnji dokumentarec z naslovom Življenje na našem planetu (Life On Our Planet) je pred nedavnim luč sveta ugledal na Netflixu, je spisal tudi 47 let dolgo ljubezensko zgodbo z že pokojno soprogo, Jane Elizabeth Ebsworth Oriel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Attenborough Film (@davidalifefilm) on

O začetkih njunega razmerja ni veliko znanega. Par se je prvič srečal leta 1940 in v zakon stopil v cerkvi svete Ane v mestu Kew Green.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Routemaster Bus London (@routemasterbuslondon) on

Kmalu po poroki se je Jane, rojena v majhnem mestu Merthyr Tydful, preselila k soprogu v London, kjer sta zaživela kot zakonski par. V letih, ki so sledila, sta se jima rodila dva otroka: hči Susan in sin Robert.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by G R O O V Y

David je bil zaradi narave svojega dela pogosto odsoten in Jane je za dom ter družino večinoma skrbela sama. Leta 2017 je David v intervjuju za Radio Times takole izrazil svoje največje obžalovanje:

"Marsikaj obžalujem, najbolj pa to, da sem bil, ko sta bila moja otroka majhna, pogosto odstoten tudi po tri mesece. Ko so otroci majhni in te tako dolgo ni, veliko zamudiš, zamujenega pa ni mogoče nadomestiti."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Attenborough (@sirdavidattenborough) on

Susan in Robert, oba v petdesetih, sedaj na očetovo odsotnost gledata s humorjem: "Krožijo družinske šale v smislu; Nikoli te ni bilo. Tega se ne spomniš oče, ker te ni bilo zraven," je zaupal David.

A kljub temu sta David in Jane ostala tesno povezana vse do tedaj, ko je njune poti ločila kruta usoda. Leta 1997 je 70-letna Jane utrpela možgansko krvavitev, medtem, ko je David na Novi Zelandiji snemal film Življenje ptic (The life of birds).

Takoj, ko je prejel novico, je priletel domov in bil v zadnjih trenutkih ob soprogi. V spominih z naslovom Življenje na zraku (Life on Air), ki jih je objavil leta 2010, je obujal tudi njune zadnje skupne minute.

Spomnil se je, da mu je zdravnik naročil naj prime njeno roko in opazuje, če mu bo vrnila stisk. "In mi ga je. Še zadnjič mi je stisnila roko in smisel mojega življenja, moje sidro se je poslovilo … bil sem izgubljen," je zapisal.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shannon Herley (@shannonherley) on

Da bi lažje premagal izgubo, se je še bolj vrgel v delo. Leta 2009 je povedal za The Express:

"Zakopal sem se v delo. To, da sem lahko delal, je bila moja največja sreča. Če bi v življenju ubral drugačno pot, če bi se ukvarjal s čim drugim, bi bil pri 60-ih odpisan."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Life On Our Planet (@davidattenborough) on

David se ni nikoli več poročil in še vedno živi v hiši, ki sta jo kupila z Jane. "S stvarmi se sprijazniš. Res je, navajen sem samote v naravi, a prazen dom ni nekaj, v čemer bi užival. Na srečo me pogosto obišče hči. Vendar v trenutkih globoke žalosti edino uteho najdem v naravi."

Povzeto po portalu New Idea

Preberite še: Prisluhnite prisrčnim otrokom princa Williama in Kate Middleton (video)

Morda vas zanima tudi: 11 dokazov, da je jesen res čudovita


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)