To je novinarka, ki je v Afganistanu osupnila svet (VIDEO)

Poročevalka televizijske mreže CNN Clarissa Ward je bila na misiji že pred udarom talibanov v Afganistanu.

25.8.2021 ob 5:15 | Foto: instagram | Avtor: Š. R.

To je novinarka, ki je v Afganistanu osupnila svet (VIDEO)

Te dni, ko iz Afganistana prihajajo zastrašujoče podobe oblasti talibanov in obupanih množic, ki si želijo pobegniti iz države, je mnogim dih zastal tudi ob poročanju ameriške novinarke Clarisse Ward. Za televizijsko mrežo CNN se je, oblečena v burko, podala na ulice med talibane, posnetki pa kažejo, kako ji je eden od njih sledil z orožjem, v ozadju so se slišali streli, vmes pa so do nje obupani hodili po pomoč ljudje, ki so želeli oditi iz države.

Glede na nastrojen odnos do žensk med talibani - ne dovoljujejo jim namreč niti izhoda iz hiše - je na ulicah Kabula pravzaprav tvegala življenje. A ostala je mirna. Z razkritim obrazom. Ni je zajela panika niti ob strelih. »Delujem mirno, a to ne pomeni, da sem dejansko mirna. Nisem zganjala panike, saj je v takšni situaciji enostavno ne moreš. Če bi paničarila, ta služba zagotovo ne bi bila zame, panika te nameč lahko spravi le še v večje težave. Vseeno pa to ne pomeni, da se bila mirna znotraj. Se pa tako soočam s strahom: utihnem, a ostanem zelo zbrana,« je (še iz Kabula) pojasnjevala v pogovoru za Esquire.

V Afganistanu je delala po 19 ur na dan in bila ena redkih, ki je z ulic Kabula podajala sliko dogajanja v svet. Toda na misijo na Bližnji vzhod se ni podala s tem namenom. Pred približno mesecem dni je v državo prispela, da bi posnela čim več materiala za 20. obletnico terorističnih napadov 11. septembra. Pričakovala je razmeroma miren delovni teren, ki pa se je v le nekaj dneh spremenil v nočno moro. V le nekaj dneh so namreč talibani zajeli državo.

15 let sicer Wardova že poroča s kriznih žarišč, bila je v Siriji, Iraku, v Gruziji. Menda so jo v »krizno novinarstvo« prignali prav dogodki 11. septembra. Pred tem je na univerzi Yale študirala primerjalno književnost in se spogledovala z igralstvom. Ob napadih je začutila neustavljivo željo, da razišče in razume, kaj je pripeljalo do tega grozovitega dejanja, je med drugim zapisala v svoji knjigi On All Fronts.

Pred letom in pol je preživela 36 ur med talibani. Vrata ji je odprl afganistanski filmski ustvarjalec in dobila je zagotovilo, da bo varna. »Toda, ko je bilo jasno, da je Kabul padel, sem se seveda zbala za svojo varnost. Vse se je spremenilo, nisem več vedela, kaj se lahko zgodi,« je dejala.

Na socialnih omrežjih je bilo mogoče spremljati tudi njeno evakuacijo, z vojaškim letalom so poleteli v Doho in od tam se je vrnila domov, k svoji družini: težko sta jo čakala zlasti sinova, stara komaj eno in tri leta. »Seveda, čutim neizmerno olajšanje, da sem lahko spet objemu svojih fantov, da sem stran od nevarnosti, hkrati pa se ne morem znebiti občutka slabe vesti: zakaj sem lahko odšla, medtem ko na tisoče drugih še čaka in upa, da bodo lahko zapustili državo.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clarissa Ward (@clarissawardcnn)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clarissa Ward (@clarissawardcnn)

 

Preberite še: Klara Širovnik: Nisem brezčutna, lahko bi mi očitali le slab smisel za humor

Morda vas zanima tudi: Jelena Aščić: Želeli so me postriči na paža in pobarvati na svetlo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)