Smrt kraljice Elizabete II. bo sprožila cel niz dogodkov

Veliko Britanijo bo potem, ko se bo za vedno poslovila kraljica, čakalo kar nekaj sprememb.

8.2.2022 ob 9:01 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Smrt kraljice Elizabete II. bo sprožila cel niz dogodkov

Ta konec tedna je minilo 70 let, odkar je kraljica Elizabeta II., stara komaj 25 let, sedla na prestol ene največjih še obstoječih monarhij. S tem je prva britanska vladarka, ki je obeležila plastasti jubilej, v čast katerega se bo največ uradnih praznovanj vrstilo junija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cam Brunner (@brunnercam)

Kraljica, ki je v visoki starosti za večino Britancev edini monarh, ki mu je vladal in na Otoku, kjer predstavlja nekakšno stalnico ter tradicijo, uživa veliko podpore.

Vendar je bilo v zadnjem času kar nekaj dogodkov, katerih se zaradi priporočil zdravnikov, naj si vzame čas za počitek ni udeležila in tako brez besed sporočila, da čeprav vlada dolga leta, ni nesmrtna. Dejstvo je, da koncu življenja nihče ne more ubežati, vprašanje pa, kaj se bo zgodilo potem, ko se bo poslovila britanska kraljica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cam Brunner (@brunnercam)

Deset odgovorov na deset s tem povezanih vprašanj ima Parade.com.

Bo princ Charles postal kralj?

Da. Takoj po smrti kraljice bo njen najstarejši sin, princ Charles, postal kralj. Vendar bo z njegovim kronanjem treba počakati vsaj eno leto. Se pa bo denar z njegovim portretom, ki bo nadomestil denar s podobo kraljice, začel tiskati takoj.

Charles naj bi že izbral potret, ki bo uporabljen na britanskih bankovcih in kovancih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Old New England (@old.new.england)

Bo Charles kralj Charles III.?

Če se bo Charles kot kralj odločil uporabljati to ime, bo kralj Charles III. A lahko bi izbral drugačnega. Njegovo polno ime se namreč glasi Charles Philip Arthur George, zato ima vsaj štiri možnosti pri izbiri imena, odločitev pa bo sprejel sam.

V vsakem primeru bo njegovo ime javnosti predstavljano takoj. Na večer dneva smrti kraljice, bo Charles državljane prvič nagovoril v vlogi monarha.

Bo Camilla kraljica?

Velika verjetnost je, da bo Camilla, vojvodinja Cronwalla, postala kraljica Camilla z uradnim nazivom spremljevalna kraljica (Queen Consort).

Čeprav so se pred časom pojavile govorice,  da ne bo deležna tega naziva, temveč bo zgolj spremljevalna princesa (Princess Consort), je kraljica v svojem nagovoru ob 70. letnici vladanja izrazila željo, da bi Camilla vendarle postala kraljica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fanpage (@royals_in_europa)

Kako bo novica o smrti prišla v javnost?

Zagotovo javnost ne bo prva, ki bo izvedela za konec neke dobe. Kraljičina smrt bo spodbudila kompleksen niz protokolarnih procesov pod skupnim imenom Londonski most (London Bridge). Ti so povezani z vsem: od naznanila smrti vladarke do njenega pogreba, ki bo deset dni kasneje.

"Londonski most je spuščen," bo sporočilo, ki ga bo britanski premier prejel po posebni, varovani telefonski liniji in v tem trenutku mu (ali ji) bo jasno, da je doba kraljice Elizabete končana ter bo na vrsto prišel nov vladar.

Kmalu nato bo novica posredovana tamkajšnji tiskovni agenciji, hkrati bo obelodanjena ob vratih palače Buckingham.

Osebje nacionalne medijske mreže BBC se redno izobražuje, kako postopati v primeru smrti pomembne kraljeve osebnosti. Alarm, še iz obdobja hladne vojne, znan kot Podgane (sistem za radijsko opozorilo),  bo tam zaposlene opozoril, da se je zgodilo nekaj  resnega.

Medtem bodo na britanskih komercialnih radijskih postajah z utripajočimi modrimi lučmi na mešalnih mizah DJ-jem in voditeljem sporočili, da se bodisi odvija velika katastrofa ali da je umrl nekdo, ki je zelo pomemben v britanski družbi. Najverjetneje bodo uganili, kaj se je zgodilo. Piloti bodo o smrti obvestili tudi potnike na letalih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Abhishek S N (@snabhi)

Kje bo kraljica ležala?

V sobani prestola v palači Buckingham. Njena krsta bo obdana s kronskimi dragulji. Na dan pogreba bo desetim izbranim zaupano, da izjemno težko krsto ponesejo po ladiji katerdrale Westminister, kjer bo pogreb.  Samo povejmo, Dianina je tehtala pol tone.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Duchess Commentary (@theduchesscommentary)

Pričakovano je, da se bo med bedenjem od kraljice prišlo posloviti več kot milijon ljudi, ki se bodo v znak spoštovanja sprehodili mimo njene krste.

V primeru, da bi kraljica umrla na Škotskem v Balmoralu, bo sprva počivala v palači Holyroodhouse v Edinburghu, sledila bo pogrebna slovesnost v katedrali St. Giles. Njeni posmrtni ostanki bodo nato s kraljevim vlakom prepeljani v London.

Kaj bo v dneh od smrti do pogreba kraljice počel Charles?

Novi kralj se bo podal na turnejo po štirih državah Združenega kraljestva: Angliji, Škotski, Walesu in Severni Irski , da bi prejel obljube zvestobe od članov vlad, se srečal z javnostjo in se udeležil spominskih slovesnosti za kraljico.

Bo pogreb kraljice predvajala televizija?

Pogreb po predvajan po televiziji, vendar bo med mašo prepovedano snemanje družinskih članov.

Kje bo kraljica pokopana?

Njen soprog princ Philip je trenutno pokopan v kraljevi kripti pod kapelo Sv. Georga na gradu Windsor.

Po smrti soproge bo njegova krsta premaknjena v grobnico znotraj kapele, kjer so pokopani kraljičin oče, kralj George VI, kraljica mati in sestra Margareta in kjer bo počivala kraljica.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Gentlemen’s Corner (@the_gentlemencorner)

Bo princ William postal princ Walesa?

Princ William bo prevzel očetov sedanji naslov in se po obredu, imenovanem investitura, imenoval princ Walesa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @kate.middleton.and.william

Spremenil se bo tudi seznam naslednikov prestola: Williamov sin, princ George bo postal drugi v liniji, sledila mu bosta princesa Charlotte in princ Louis. Princ Harry bo postal peti v vrsti za prestol, njegov sin Archie šesti in njegova hči Lili sedma.

Bo vojvodinja Kate postala princesa Walesa?

Odločitev, ali bo opustila naziv vojvodinja in bo prevzela nekdanji naslov princese Diane, princesa Walesa, bo izključno na njej.

Camilla bi lahko ob poroki s Charlesom prevzela ta naziv, vendar je raje ostala vojvodinja Cronwalla, saj se ji je zdelo, da še vedno pretesno povezan s princeso Diano.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lady Diana (@diana_princess.of_wales)

Preberite še: Prvič v zgodovini: Nenavadno dejanje britanske kraljeve družine

Morda vas zanima tudi: Panični princ Harry: Kaj bi se zgodilo, če kraljice ne bi več videl žive


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)