Diana, kraljica in glavni vir trenj med njima

V novi knjigi o britanski kraljici avtor opisuje, v kakšnem odnosu sta bili v resnici monarhinja in princesa Diana.

18.10.2021 ob 8:50 | Foto: Chris Jackson/Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Diana, kraljica in glavni vir trenj med njima

Princ Charles in princesa Diana sta si leta 1981 na pravljični poroki obljubila večno zvestobo. A njuna skupna zgodba je bila vse prej, kot pravljična: potem, ko so milijoni spremljali njun vstop v zakon, so prav tako številni po vsem svetu opazovali njun razhod leta 1992 in bili priča ločitvi štiri leta kasneje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by

Obdobje, ki sta ga preživela skupaj je bilo polno pretresov in številni člani ožje kraljeve družine so bili prepričani, da je Diana nosila velik del krivde za razpad zakona. Kajti, dodobra naj bi razburkala gladino monarhije in bi lahko s svojim delovanjem ogrozila institucijo, v katero se je poročila.

Nova knjiga z naslovom The Queen (Kraljica) avtorja Matthewa Dennisona, ki se dotika zlasti obdobja po razhodu in ločitvi princa ter princese, pa navaja, da je imela Diana znotraj monarhije zaveznika na zelo visokem položaju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jonathan Myles-Lea (@myleslea2)

"Nobenega dvoma ni, da je kraljica do princese gojila veliko simpatijo," je v pogovoru za Fox News povedal avtor in dodal: "Jasno je, da je bila kraljici osebno zelo všeč.

Seveda je bilo med njima veliko razlik. Kraljica, kot predstavnica starejše generacije, je bila deležna zelo zastarele vzgoje. Po tem vzorcu je vzgajala svoje otroke in so stvari, o katerih se v skladu s tem ni govorilo. Ena od njih je mentalno zdravje, o katerem  je bila ozaveščenost tedaj mnogo slabša, kot v današnjih časih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British Royal Family

Prepričan sem, da v odnosu med kraljico in Diano ni šlo za pomanjkanje naklonjenosti in trenja, šlo pa je za različne poglede na stvari. Mislim, da kraljica ni razumela, zakaj Diana občuti potrebo povedati stvari, ki bi lahko ogrozile institucijo, v katero se je poročila in ki je bila dediščina tudi njenim otrokom."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by British Royal Family

Diana je, kot je znano, večkrat spregovorila o svojih stiskah, o bulimiji, ki jo je, kot je trdila, sprožilo odkritje Charlesove afere, najbolj pa je monarhijo pretresel intervju za BBC, v katerem je med drugim povedala, da so bili v zakonu trije.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @diana.spencer__

"Kraljica, ki je strogo sledila načelu, da se o osebnih stvareh znotraj družine v javnosti ne razpravlja, tega ni mogla razumeti, a to ne pomeni, da snahe ni marala ," je še dodal avtor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Elizabeth

Zakulisje odnosov znotraj kraljeve družine v času  življenja Diane je zaradi prihajajočega novega filma Spencer, v katerem je princeso upodobila igralka Kristen Stewart, znova pogosto na tapeti.

Film, ki v britanske kinematografe prihaja 5. novembra se osredotoča predvsem na propad zakona med Diano in Charlesom, ki ga upodablja Jack Farthing.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by jules (@cig4ret)

Nekateri poznavalci so ga že skritizirali in povedali, da bo v kralejvo družino vnesel nemalo nemira in grenkobe. Ingrid Seward, glavna urednica časopisa Majesty Magazine, je dejala, da povsem po nepotrebnem zelo krut:

"William in Harry bosta zelo jezna in prizadeta. Zagotovo jima ob podobi mame, kot jo prikazuje film, ne bo lahko."

Povzeto po portalu Mirror

Preberite še: Monarhinja sreča ljubico: Kaj si je kraljica v resnici mislila o Camilli


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)