Pred odkritjem kipa: Diana se ne bi strinjala s tem

Še preden je postavljen vsem na ogled je kip, posvečen princesi Diani, deležen ostre kritike zgodovinarjev.

30.6.2021 ob 7:09 | Foto: Simon Kreiten/ Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Pred odkritjem kipa: Diana se ne bi strinjala s tem

Prihaja veliki dan, ko bosta na Otoku drug ob drugem stala sprta brata, princ William in princ Harry. Jutri, 1. julija, ko bi njuna mama, princesa Diana praznovala 60. rojstni dan, bosta namreč njej v čast na vrtovih Sunken palače Kensington, odkrila njen kip.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Copeland Dress Design (@copelandsimon)

Kot so lanskega leta zapisali v izjavi za javnost, brata upata, da bo kip vsem, ki bodo obiskali lepe vrtove, pomagal obuditi spomin na njuno mamo in na njeno življenjsko zapuščino.

A še preden je kip postavljen vsem na ogled, je deležen ostrih kritik. Te najbolj glasno izpostavlja avtorica ter zgodovinarka Tessa Dunlop, ki vse od tedaj, ko se je porodila ideja za tovrstno obeležje, izraža nestrinjanje z izbiro umetnika, ki je upodobil pokojno princeso ljudskih src.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tessa Dunlop (@tessa_dunlop)

Princa sta to čast namenila kiparju Ianu Rank-Broadleyju, za katerega zgodovinarka meni, da predstavlja vse, kar Diana ni bila.

Tako je svoje nestrinjanje izrazila na Twitterju: "Zakaj za vraga je najslavnejšo žensko na svetu oblikoval moški?  Ian Rank-Broadley je izjemen oblikovalec kovancev in medalj v čast kraljici in vojakom … skratka vsega, česar Diana nikoli ni predstavljala," je zapisala zgodovinarka in dodala:

"S tem, ko njenega kipa ni oblikovala ženska, je bila zamujena ogromna priložnost Diano predstaviti resnično takšno, kot je bila in za kar se je zavzemala."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

Seveda znanstvenica s tem ne zanika sposobnosti avtorja. Kajti, kot je zapisala za Mail Plus, gre za izjemno talentiranega umetnika, a samo bistvo zgodbe je bilo z njegovo izbiro spregledano:

"Diana je bila med drugim slavna po tem, da se je zavzemala za ljudi, potisnjene na obrobje družbe, znana je bila po svojem nekonvencionalnem pristopu do težav, po tem, da je opozarjala na zadeve, pred katerimi so drug zatiskali oči. Kljub temu je čast izdelave njenega kipa pripadla enemu najbolj uveljavljenih britanskih umetnikov."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

"Generacije deklet, vključno z mojo, je odraščala ob tako imenovanem Diana efektu, njeni osebni boji in prizadevanja za lepši svet so se dotaknili vseh. Bila je ženska žensk in zato bi se mi zdelo prav, da bi njeno podobo izdelala ženska. S tem, ko je bil izbran Rank-Broadley, je bil zamujena izjemna priložnost poudariti vse, kar pooseblja.

In z veliko verjetnostjo lahko ugibamo, kakšen bo kip: klasična upodobitev princese, kot jo je videl moški. Kaj pa ženska, katere smrt je pretresla celo državo? Kaj bi si Diana želela? Koga bi ona izbrala za to nalogo?"

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

Skratka, kip še pred odkritjem buri duhove. Ne samo zato, ker umetnik po mnenju zgodovinarke ni bil posrečena izbira, temveč tudi, ker bosta ob njegovi postavitvi drug ob drugem stala brata, ki sta se leta 2017, ob 20. obletnici smrti mame skupno odločila za takšno počastitev, a so se odnosi med njima od tedaj močno poslabšali.

O tem, kaj se bo dogajalo pred in tik po odkritju kipa, se vrstijo števila ugibanja, brata naj bi se po samem dogodku družila v krogu družine in stopila korak drug proti drugemu, česar bi bila njuna mama nedvomno najbolj vesela.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

Po napovedih se njuni soprogi odkritja ne bosta udeležili. Soproga princa Harryja, Meghan Markle je ostala v ZDA, tudi Kate Middleton naj na slovesnosti ne bi bila prisotna, kajti na njej naj bi se zbrali le najožji sorodniki princese.

Princ Charles, bivši soprog princese Diane prav tako ne bo prisoten na dogodku, mudi se namreč na obisku Škotskem. Po navedbah časopisa The Times, bi bila njegova prisotnost na otvoritvi zanj preveč boleča, saj bi prebudila preštevilne spomine. Prijetne in neprijetne, katere želi, kot je dejal vir, ohraniti zase in za svoja sinova.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ♔ Diana & Charles ♔ (@diana_and_charles)

Večja slovesnost v počastitev kipa je načrtovana za september, ko naj bi se Diani v čast zbrala številen znana imena, med drugim tudi Elton John.

Povzeto po portalu Express.co.uk

Preberite še: Vsi ljubimci Diane ali kako je princesa iskala ljubezen

Morda vas zanima tudi: Prepovedane ljubezni z dvora: princese, ki so ljubile služabnike


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)