Presunljiva dejstva, ki jih je v odmevnem intervjuju razkrila princesa Diana

Intervju s princeso Diano, ki ga je pred 25 leti predvajal BBC, še danes buri duhove.

1.12.2020 ob 9:10 | Foto: Ian Waldie/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Presunljiva dejstva, ki jih je v odmevnem intervjuju razkrila princesa Diana

Zakaj je intervju s princeso Diano, ki ga je leta 1995 v oddaji Panorama predvajala televizijska mreža BBC, še danes deležen tolikšne pozornosti?

Prvič zato, ker to ni bil običajen intervju. Vedno, ko se je Diana pojavila v javnosti, je pritegnila široke množice in njen pogovor z Martinom Bashirjem je pred 25. leti spremljalo več kot 23 milijonov gledalcev po vsem svetu.

Čeprav je način, s katerim so ustvarjalci oddaje Diano pripravili na pogovor pod drobnogledom in se na obtožbe, da je šlo za prevaro, Bashir, ki preboleva covid-19, še ni odzval, je dejstvo, da njene izjave, ki jih je tedaj podala, tudi dandanes burijo duhove.

Katere so bile tedaj in so še vedno najbolj odmevne?

V soju žarometov

"Najhujša je vsa medijska pozornost," je zaupala novinarju. "Meni in soprogu so obljubili, da se bo ta po zaroki in poroki polegla, vendar se to ni zgodilo."

"Nasprotno, mediji pa so se osredotočili predvsem name in zdi se mi, da sem vsak dan na naslovnici časopisov. Mediji te lahko povzdignejo zelo visoko, prav tako te lahko vržejo najbolj globoko."

O turneji po Avstraliji

Leta 1983 sta se Diana in Charles podala na prvo skupno turnejo po Avstraliji. Čeprav je bila ta prikazana kot velik uspeh para, je Diana med njo neizmerno trpela.

"Obiskala sva Alice Springs. Hodila sem ob možu in ga vprašala: "Kaj sedaj?" Rekel je: "Pojdi in govori z mediji." "Ne morem, ne morem," sem rekla. "Preprosto moraš," je odvrnil.

"Odšel je in odigral svojo vlogo, jaz pa sem odigrala svojo. Praktično vržena sem bila v svet, ki ga nisem poznala. Po turneji sem bila druga oseba. Zavedala sem se občutka dolžnosti in zahtevnosti vloge, ki mi je bila namenjena."

Ljubosumni soprog

Charles, bodoči kralj, se ni zlahka sprijaznil z dejstvom, da je vedno v senci soproge. "Z vso pozornostjo, ki so mi jo namenjali mediji, je prišlo ljubosumje Charlesa. To je močno zapletlo zadeve," je povedala.

Na koncu se je prestolonaslednik odločil, da morata več zadolžitev opravljati ločeno. Tako je bil deležen vsaj kančka pozornosti.

Označili so jo za noro

Diana je v intervjuju razkrila, da je po prvem porodu trpela za poporodno depresijo: "Zame so bili to težki časi. Zjutraj sem se zbudila in nisem imela ne volje, ne moči, da bi vstala iz postelje. Počutila sem se samo, nerazumljeno in zelo zelo nizko."

Njena nova družina ni premogla veliko razumevanja: "Morda sem bila prva oseba v družini, ki se je soočala z depresijo ali celo jokala pred drugimi. Očitno je to povzročilo nemalo zmede, saj niso vedeli, kako se odzvati na moje obnašanje, kako pomagati. Na koncu sem dobila čudovite oznake: Diana je nestabilna, mentalno neuravnovešena, skratka nora. Na žalost so me te etikete spremljale še leta."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

Obdobje samopoškodb

Namigi, da je Diana večkrat škodovala sebi, so se izkazali za resnične:

"Ko v sebi nosiš toliko bolečine, s samopoškodbami kličeš na pomoč. Vem, da je to narobe. Torej da, dvignila sem roko nase. Kajti sram me je bilo, ker nisem bila kos vsem pritiskom."

Diana in motnje hranjenja

Prav tako je priznala, da se je leta soočala z bulimijo. "Imela sem nizko samozavest, počutila sem se brez vsake vrednosti in svoje stiske sem reševala s prenajedanjem. Potem sem se sama sebi gabila in bruhala. V hrani sem našla tolažnika in sovražnika. Bulimija je bila simptom vsega, kar se je dogajalo v mojem zakonu. Kričala sem po pomoči, a pošiljala sem napačne signale in vsi okoli mene so znova dobili potrditev prepričanja: Diana je duševno nestabilna."

Trije v zakonu so gneča

Morda najslavnejša izjava intervjuja je povezana z dejstvom, da je Charles kljub zakonu ohranjal razmerje s Camillo Parker Bowles. Na vprašanje, ali je ta odnos usodno vplival na njen zakon s Charlesom je odgovorila: "V zakonu smo bili trije in bila je kar gneča."

A je k temu dodala: "Tudi nase prevzemam del odgovornosti, da najin zakon ni uspel. Nosim polovico krivde in nič več. Kajti vem, da sta za situacijo, ki je nastala, potrebna dva."

Kako je Williamu povedala za razhod s Charlesom

Ko sta se s soprogom razšla, se je odpeljala v šolo k Williamu, ki je tedaj bival v internatu Berkshire in mu novico sporočila osebno:

"Ko me je William zagledal, me je vprašal, kaj se dogaja in povedala sem mu mirno, brez jeze in zamer, da imam še vedno rada njegovega očeta, da pa ne morem več z njim živeti pod isto streho."

Na vprašanje, kako misli, da je vse skupaj vplivalo na sinova pa je dogovorila: "Ne vem, to se bo pokazalo čez leta."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Diana (@dianaforeverremembered)

O njeni aferi

Nikoli ne bo znano, ali bi se Diana spustila v afero, če ne bi bila tako nesrečna ob Charlesu. Je pa priznala, da sta bila s vojaškim častnikom in inštruktorjem jahanja njenih sinov Jamesom Hewittom več kot prijatelja.

Hewitt je kasneje izdal knjigo z naslovom Zaljubljena princesa (Princess In Love) in v njej razkril podrobnosti o aferi, ki se je začela leta 1987, kar je Diano zelo prizadelo. "Oboževala sem ga," je priznala: "Da, zaljubljena sem bila. In na koncu zelo razočarana."

Povzeto po portalu e-online

Priporočamo še: Kako je Melania Trump še zadnjič okrasila Belo hišo

Preberite še: Vse, kar morate vedeti o 5. sezoni serije Krona

Morda vas zanima tudi: Kaj se je v resnici dogajalo med Diano in Camillo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)