Slovo britanske kraljice?

Se bo kraljica umaknila s prestola in tega še za časa življenja prepustila sinu?

18.5.2022 ob 9:43 | Foto: Steve Parsons/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Slovo britanske kraljice?

Ingrid Seward, avtorica knjige Vse o princu Philipu (Prince Philip revealed) je v zadnjem pogovoru za Newseek povedala, da bo kraljica Elizabeta druga zagotovo na prestolu ostala, dokler ji bo dobro služilo zdravje, a dozdeva se, da prihaja čas, ko telo ne bo več zmoglo vseh naporov.

Prvi dokaz tega je dejstvo, da 10. maja letos ni sama prebrala govora ob odprtju britanskega parlamenta.

To je bila najbolj zaskrbljujoča odpoved javnega dogodka od tedaj, ko so se oktobra lanskega leta začele pojavljati očitne težave z njenim zdravjem.

Namesto nje je nalogo opravil princ Charles in tako sebi ter Britancem pokazal, kakšna prihodnost se jim obeta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

"Vsem je jasno, da se je odprtja parlamenta želela udeležiti sama. Vemo, koliko ji ta naloga pomeni. Od namere je odstopila zadnji trenutek kar jasno priča, da je hotela zadevo izpeljati.

Mislim, da je prihodnost močno odvisna od tega, kako se bo počutila med in po praznovanjih njenega jubileja. Na podlagi tega se bo odločila, kako naprej," je povedala Sewardova in dodala:

"Če ne bo več mogla hoditi, bo vse zelo težko. Njeno delo je namreč povezano z veliko hoje. Še vedno ostaja alternativa, da bo sede sprejemala goste na gradu Windsor. S tem ni nič narobe, a mislim, da bi jo to zelo potrlo."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Komentarji avtorice niso najbolj razveselili britanske javnosti, saj je glede na ankete večina mnenja, da bi kraljica morala na prestolu ostati, četudi bi bila preveč slabotna za opravljanje uradnih dolžnosti.

Na vprašanje raziskovalne agencije YouGov, ali naj ostane na čelu monarhije ali naj to mesto prepusti nasledniku, je letošnjega aprila 55 odstotkov vprašanih odgovorilo v prid kraljici, 32 odstotkov jih je menilo, da bi morala prestol prepustiti dedičem.

Številke so se od junija 2020 obrnile njej v prid. Tedaj je 48 odstotkov sodelujočih dejalo, da bi morala ostati in 42 odstotkov, da bi bi se morala umakniti potomcem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monarchie Britannique (@monarchie.britannique)

Sewardova je pojasnila: "Večini se zdi, da kraljica samo sedi na udobnem stolu in po televiziji spremlja, kaj se dogaja okoli nje in v svetu, a v resnici še vedno opravlja veliko nalog. Kljub temu, da je takšen vsakdan za nekoga njene starosti naporen, Britancem ni najbolj všeč ideja, da bo princ Charles po njenem odhodu postal kralj. To sporočajo tudi rezultati anket.

Močno je še prisoten duh princese Diane. Veliko Britancev prav za prav noče princa Charlesa. To se mi zdi sicer neobičajno in zelo omejeno razmišljanje, kar pa je del britanskega značaja."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DIANA.THE.GODDESS.❤

Elizabetine težave so se začele lanskega oktobra, ko je zaradi zdravja odpovedala obisk Irske ter nato konference COP26 v Glasgowu, kjer naj bi se med drugim sestala z ameriškim predsednikom Bidenom. Od tedaj je bila odpovedana njena udeležba na več dogodkih, je pa odprtje parlamenta zagotovo en najbolj odmevnih, katerih se ni mogla udeležiti.

Sewardova ni edina poznavalka britanske kraljeve družine, ki si je upala predvideti, da se bo kraljica morda umaknila s prestola in tega še za časa življenja prepustila sinu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Prince of Wales (Fanpage) (@charlesprinceofwales)

Avtor Robert Jobson, pisec knjige Stoletje princa Philipa (Prince Philip's Century) je denimo že oktobra dejal, da bi jo lahko zdravje prisililo k temu, da bi žezlo prepustila nasledniku:

"Če bo začutila, da ne zmore nadaljevati tako, kot bi morala in da bi njeno zdravje lahko ogrozilo delovanje monarhije kot institucije, bo z aktom regentstva oblast prepustila Charlesu. Ne bi hotela, da bi institucija trpela. Prepričan sem, da nismo še čisto tam in verjamem, da bo zmogla vse, kar prinaša praznovanje njene 70. obletnice vladanja. Nihče pa zagotovo ne ve, kaj se bo res zgodilo. Smo na neznanem teritoriju."

 A kljub tem napovedim, ni kraljica v posebnem sporočilu na predvečer 70. obletnice njenega vladanja februarja letos z ničemer namignila, da se namerava posloviti: "Z obeleževanjem moje obletnice z veseljem obnavljam svojo zaprisego, v kateri sem se leta 1952 zaobljubila, da bom življenje posvetila služenju mojemu narodu," je tedaj sporočila javnosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Povzeto po portalu Nesweek

Preberite še: Princu Williamu in Kate Middleton se mudi s selitvijo - In to naj bi bil razlog!

Morda vas zanima tudi: Je to skrivnost dolgega življenja kraljice Elizabete?


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)