Kraljica Elizabeta rojstni dan praznuje kar dvakrat! In to je pravi razlog

Britanska kraljica Elizabeta II. rojstni dan praznuje dvakrat, razlog za to pa je zelo angleški.

25.4.2022 ob 8:50 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Kraljica Elizabeta rojstni dan praznuje kar dvakrat! In to je pravi razlog

Le kdo ne bi rad rojstnega dne praznoval dvakrat v letu, a ta privilegiji pripada zgolj britanski kraljici Elizabeti drugi. Ta je prejšnji teden dopolnila 96 let in je dejanski rojstni dan, ki je 21. aprila, praznovala v krogu izbrancev, ob tej priložnosti je nastala njena nova uradna fotografija.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Veliko slavje ob njenem osebnem prazniku pa bo, tako kot vsako leto, potekalo meseca junija s prireditvijo, imenovano Pozdrav zastavi (Trooping the Colour). Kje se skriva razlog za to?

Zgodovinsko gledano rojstni dan britanskega monarha pogosto ni bil obeležen na dejanski datum njegovega rojstva, največkrat tedaj, ko ta ni bil v poletnih mesecih. Razlog za to je zelo angleški in je povezan z vremenom.

Tradicijo je leta 1748 začel kralj Jurij II., ki je na svet prijokal v hladnem ter pustem novembru. Namesto, da bi tvegal, da bi on ali kateri od podanikov ob praznovanjih staknil prehlad, se je odločil obeležje osebnega praznika povezati z letno pomladno parado Pozdrav zastavi.

Njegovi tradiciji sledi sedanja monarhinja, ki kot rečeno, rojstni dan obeležuje v muhastem aprilu, kar vsako leto naznanijo častni streli v Hyde Parku, v parku gradu Winsdor ter na gradu London Tower.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Sama je letos častitljivo obletnico praznovala na posesti Sandringham, kjer je, po njegovi upokojitvi, veliko časa preživela s soprogom, princem Phillipom.

Uradno praznovanje rojstnega dne, ki je praviloma drugo soboto junija, bo letos izjemoma v četrtek, drugega junija, ko bo obeležila platinasti jubilej, torej 70. letnico vladanja.  

Prireditev je prežeta s tradicijo, ki vključuje vojaško parado, na kateri sodeluje več kot 1400 častnikov, 200 konjenikov, 400 glasbenikov iz desetih glasbenih skupin. Zaključi pa se s slovitim preletom letal in s pozdravom kraljevih z balkona glavne kraljeve rezidence.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Keeping You Posted (@keepingyouposted)

Velik dogodek torej kraljico še čaka, je pa bila že za njen aktualni praznik deležna posebne pozornosti.

Proizvajalec igračk Mattel se je namreč odločil izdelati svojo najbolj znano igračko, punčko Barbie v podobi kraljice. Lutka bo na prodaj v londosnkih trgovinskih centrih Harrods, Selfridges in Hamleys. Navdih zanjo je bila kraljica v eni najbolj znanih oprav: v beli obleki z modro lento in okrašeno s kraljevimi odlikovanji.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Club Coleccionista (@clubcoleccionistaxal)

Krasijo jo pripadajoči modni dodatki, torej nakit, ki pritiče kraljici in prihaja v kraljevski embalaži, v zlato obarvani škatli.

Omenjena igračka je del Mattelove Barbie kolekcije, ki je bila lansirana lansko leto in katere namen je počastitev zgodovinskih osebnosti, ki so imele velik vpliv na družbo, svojo Barbie podobo je tako dobila tudi znana ameriška igralka in komedijantka Lucille Ball.

Povzeto po portalih Hello in Yahoo

Prebrite še: Kako je Kate Middleton postala obraz Firme

Morda vas zanima tudi: Prvič v zgodovini: Nenavadno dejanje britanske kraljeve družine


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)