Skrivni pomen zadnjega potreta princa Philipa

Zadnji potret pokojnega princa je nastal na gradu Windsor in prinaša skrivno sporočilo.

15.4.2021 ob 8:45 | Foto: Gettyimages, Instagram | Avtor: M. FL.

Skrivni pomen zadnjega potreta princa Philipa

Leta 2017 je avstralskega umetnika Ralpha Heimansa doletela posebna čast: naslikati portret vojvode Edinburškega na njegovem domu, gradu Windsor. Portret je nastal ob posebni priložnosti, in sicer se je kraljičnin soprog tistega leta upokojil ter umaknil iz javnega življenja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HRH Prince Philip (@hrhprincephillip)

Umetnina, ki je tedaj nastala, je izjemno realistična in z že zgolj bežnim pogledom nanjo jemlje dih, je pa umetnik, ki je zaslužen zanjo v podkastu za Sky News Daily zaupal, da se ponaša tudi z močno simboliko ter pojasnil, na podlagi česa je izbral mesto, na katerem je upodobljen vojvoda.

Ta stoji na velikem hodniku na gradu Windsor, ki se nahaja v zasebnih prostorih graščine, katere je dolga leta delil s kraljico. Portretiranec stoji postrani, roki ima na hrbtu in je oblečen v izbrano večerno obleko, ki jo krasi najvišje dansko odlikovanje časti, s katerim je kot danski princ počastil svoje prednike.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ralph Heimans (@ralph.heimans)

Še bolj pomenljiva je celotna okolica, v katero je umeščen. Hodnik, ki se razteza za njim, je v življenju princa igral pomembno vlogo. Tako njegova mama kot njegova babica sta se namreč rodili v sobi na zaključku velikega prehoda. 9. aprila letos se je Philip na istem gradu poslovil in celo njegovo življenje je praktično zaobjeto v dolgem hodniku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Ralph se je spominjal trenutkov, ko je portret nastajal in dejal, da mu je slavni portretiranec zaupal, da je tudi sam gojil ljubezen do slikanja in da je v prostem času med službovanjem na ladji Britannia večkrat v roke vzel čopič ter slikal predvsem krajinske podobe.

"Preživljanje časa z njim je bilo zelo zabavno," je povedal umetnik. "Lahko si predstavljate ves tisti humor, ki se skriva za resnostjo podobe s potreta. Rad je klepetal z mano in užival sem v izkušnji ter v izjemnem privilegiju, ki me je takrat doletel."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ralph Heimans (@ralph.heimans)

Povzeto po portalu Hello Magazine

Preberite še: Tri poslednje želje princa Philipa, ki jih je zaupal Charlesu

Morda vas zanima tudi: Štiri ženske, ki so kraljici Elizabeti ob smrti moža v največjo oporo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)