Kate in William se selita, to je škandalozna preteklost njunega novega doma

Princ William in Kate Middleton se selita v kočo Adelaide, ki je povezana z mnogimi kraljevimi škandali.

17.6.2022 ob 8:36 | Foto: Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Kate in William se selita, to je škandalozna preteklost njunega novega doma

Koča Adelaide (Adelaide Cottage) na posestvu Windsor, ki bo novi doma Kate Middleton, princa Williama in njunih treh otrok ima škandalozno preteklost ter je nekoč skoraj razdvojila kraljevo družino.

Gre za rezidenco s štirimi spalnicami, zgrajeno leta 1831 in umeščeno na veliko posest gradu, na katerem biva kraljica. Prav dejstvo, da bosta vojvoda in vojvodinja Kambriška bliže monarhinji je tudi razlog, da sta se odločila za selitev iz palače Kensington.

A zgradba, v kateri bosta bivala, je prežeta s temno zgodovino in škandali. Kaj vse se je v njej dogajalo v preteklosti, povzema britanski The Sun.

Smrt kralja

Omenjeno kočo je leta 1831 za kraljico Adelaido zgradil kralj William IV.

Šest let potem, ko je bila zgrajena, je kralj, katerega zamisel je bila, pri 72-letih v njej umrl in od tedaj jo spremlja več tragičnih zgodb.

Par ni imel otrok in prestol je zasedla takrat 18-letna kraljica Victoria. Po smrti soproga, Adelaide ni nič kaj rada obiskovala njej namenjene rezidence, je pa ta prirasla k srcu mlade kraljice, ki je tam večkrat zajtrkovala in pila čaj. Bila ji je celo tako všeč, da je na njenem posestvu pokopala ljubljenega kužka Dasha, pasme king charles španjel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Queen Victoria’s Journals (@queenvictoriasjournals)

Afera s starejšim, poročenim moškim

Leta 1944 je koča Adelaide postala rezidenca kapitana Petra Townsenda, ki je kot častni častnik služil očetu sedanje kraljice, kralju Juriju VI.

Takrat je veljala za neugledno, časopisi so jo opisovali kot neudobno in neprivlačno. Električna napeljava naj bi bila tako šibka, da sta lahko istočasno v njej delovala zgolj en sesalnik in en električni grelec.

A Townsend, odlikovan pilot britanskih kraljevih zračnih sil, ki je v drugi svetovni vojni sodeloval v bitki za Britanijo, je bil več kot srečen, da je postala njegov prvi dom, kamor sta se lahko vselila s soprogo Rosemary.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal of Windsor

Imela sta dva sinova, Gilesa in Huga, mlajšemu je bil kralj Jurji VI. celo boter.

Kraljičina sestra, princesa Margareta je imela tedaj, ko se je Townsend z družino preselil na kraljevo posest, 13 let. Kasneje je priznala: "Ko sem ga prvič videla, sem se zaljubila vanj."

Margaret je s častnikom preživljala vse več časa, nedeljski obiski so postali stalnica, vedno pa je v kočo zahajala v družbi sestre Elizabete, sedanje kraljice.

"Princesa Margaret se je na trati igrala z drugimi otroki, Peter Townsend pa je ob prostih dneh posedal na verandi," je leta 1950 poročal en od britanskih časopisov.

Ni natančno znano, kdaj se je med mlajšo sestro kraljice in Petrom začela romanca, domneva se, da nekje leta 1947, ko je bilo njej skoraj 17, njemu pa 32 let. Ona je kasneje povedala, da jo je resnično prevzel med trimesečno turnejo po Južni Afriki, kjer je Townsend spremljal kraljevo družino in bil zadolžen za varovanje princese ter sta vse dneve preživljala skupaj.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DANDY ROYALS CLUB (@dandyroyals)

"Vsako jutro sva skupaj jahala po čudoviti pokrajini v krasnem vremenu," je kasneje doživetja opisala princesa.

Nadaljevanje afere

Townsend se je ločil šele leta 1952, družina se je izselila iz koče in vest o aferi med njim in princeso je prišla v javnost. A zveza med njima ni bila mogoča, saj je kraljevi zakon tedaj navajal, da se noben član kraljeve družine ne sme poročiti z ločencem, dokler je njegov bivši partner še živ.

Kraljica je sicer hotela ugoditi sestri in zaobiti zakon, prosila jo je, naj s poroko počaka še tri leta. Ko bi dopolnila 25 let, za poroko ne bi potrebovala dovoljenja vladarja. V tem obdobju je bil Peter kot odposlanec poslan v Bruselj. 

A še pred iztekom obdobja je britanska vlada princeso postavila pred dejstvo: če se poroči s častnikom, bo ostala brez vseh kraljevih privilegijev in brez dohodkov, ki ji pripadajo s tega naslova. Leta 1957 se je Margareta uklonila, končala razmerje in se poročila s fotografom Antonyjem Armstrongom-Jonesom.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess Margaret Official (@princessmargaretofficial)

Poročena sta bila 18 let, v zakonu sta se jima rodila dva otroka: lady Sarah Chatto in David Armstrong-Jones. Margaret kljub kasnejšemu burnemu ljubezenskemu življenju ni več našla prave sreče.

Drugi slavni prebivalci

Od konca tragične ljubezenske zgodbe je bila koča umaknjena z žarometov, kljub temu je gostila še kar nekaj dvorjanov in dostojanstvenikov. Nazadnje je v njej do smrti leta 2016 bivala kraljičina sestrična Margarete Rhodes, sedaj pa se vanjo selita Kate in William.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Splendour (@royal_splendour)

Koča je bila prenovljena leta 2015, a je ohranila detajle iz 19. stoletja. Ponaša se s številnimi izvirnimi značilnostmi, marmornim grško-egiptovskim kaminom in z glavno spalnico s stropom s pozlačenimi delfini.  Njena posebnost so okraski iz vrvi s kraljeve jahte Royal George.

Iz koče je do gradu Windsor mogoče priti skozi sedem vhodov, ki članom kraljeve družine zagotavljajo več zasebnosti, od glavne stavbe pa je oddaljena le deset minut hoje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Princess And Politics (@princessandpolitics)

Opisujejo jo kot lično, elegantno a skromno rezidenco s čudovito svetlobo v vseh delih dneva, ki bo zagotovo po volji otrokom para.

William in Kate novega bivališča ne nameravata prenavljati, kajti, kot piše the Sun, nočeta ničesar vpadljivega, prav tako v njunem domu ne bo nastanjeno osebje ter ne pričakujeta dodatnega varovanja, saj nočeta po nepotrebnem bremeniti davkoplačevalcev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Cambridge Family (@the_cambridge_family_)

"Nočeta nič drugega, kot biti blizu kraljice in v bližini šol za njune tri otroke," je za Daily Mail povedal vir.

Povzeto po portalu The Sun

Preberite še: Vzgojni prijemi princa Williama in Kate Middleton na udaru

Morda vas zanima tudi: Srečanje Kate in Meghan: očitna gesta, polna prezira


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)