Razkrito prikrivanje princa Williama: Resnica prej ali slej pride na dan

Princ William je aprila letos podlegel okužbi z novim koronavirusom, kar pa je skrival pred javnostjo.

3.11.2020 ob 9:25 | Foto: Pool New/Reuters, Instagram | Avtor: M. FL.

Razkrito prikrivanje princa Williama: Resnica prej ali slej pride na dan

Po poročanju britanskih medijev je tudi princ William doživel bližnje srečanje z novim koronavirusom. In sicer se je z njim okužil že aprila letos, vendar je, za razliko od očeta princa Charlesa dejstvo, da preboleva covid-19, javnosti zamolčal, povzema Mirror.

Njegovo dejanje je zlasti med britanskimi antirojalisti zbudilo burne odzive, kajti skupina za boj proti monarhiji je menja, da je s tem, ko je prikril svoje zdravstveno stanje, pokazal nespoštovanje in ponižujoč odnos do prebivalcev Otoka.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ExtraTV (@extratv) on

Po pisanju časopisa The Sun, ki je prvi razkril dogajanje znotraj zidov palače spomladi, se je drugi v vrsti za prestol ob okužbi držal tedaj sprejetih vladnih smernic, se osamil in bolezen pod budnim očesom zdravnikov prebolel na posestvu  Anmer Hall. "Virus ga je zelo prizadel, saj je težko dihal in vse prisotne je zelo skrbelo," je za omenjeni tabloid razkril neimenovani vir.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Cambridges (@teatimewiththecambridges) on

Kot razlog za molk je William navedel dejstvo, da v že tako kaotičnih časih ni želel dodatno vznemirjati javnosti.

A prav odločitev zamolčati svoje zdravstveno stanje je med Britanci, zlasti pa med nasprotniki monarhije, povzročilo veliko nelagodja, saj naj bi vojvoda s tem izrazil nespoštovanje do prebivalcev in pokazal na pomanjkanje vodilnih sposobnosti.

Graham Smith, vodilni organizacije Republika, ki se zavzema za izbor predstavnikov ljudstva z volitvam je povedal, da bi morala dežela vedeti vse podrobnosti o zdravju bodočega kralja.

"Vse vodilne osebe, ki so se okužile z novim koronavirusom, so to odkrito povedale in tudi na takšen način pokazale svoje vodstvene sposobnosti in predvsem drugim dale zgled, kako se v takšni situacijo obnašati," je za Mirror poudaril Smith ter pri tem izpostavil okužbi britanskega premierja Borisa Johnsona in princa Charlesa, o katerih sta oba obvestila javnost. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Boris Johnson (@borisjohnsonuk) on

Dodal, da z ljudmi nihče ne bi smel ravnati kot z otroki, temveč bi jih morali soočiti z resnico. V kakšni meri bi ta zbudila zaskrbljenost, pa je odločitev vsakega posameznika.

"Seveda smo bili v skrbeh za Borisa Johnsona, a nihče ni ničesar prikrival. Tudi okužba princa Charlesa ni ostala skrita,"je spomnil Smith.

Kot je znano je Johnson okužbo aprila preboleval na intenzivni enoti londonske bolnišnice, princ Charles je bil zaradi nje marca v samo izolaciji.

Downing Street tega, ali je bil predsednik vlade z okužbo vojvode seznanjen, ni komentiral, tiskovni predstavnik premierja  je izjavil le, da to zadeva zgolj člane kraljeve družine.

Vojvoda je sicer kljub bolezni nadaljeval s svojimi zadolžitvami, ki so potekale preko telefonskih pogovor in videokonferenc.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Duke and Duchess of Cambridge (@kensingtonroyal) on

Tudi Joe Little, odgovorni urednik časopisa Majesty njegovega dejanja ne odobrava: "S tem je stopil korak nazaj v smislu transparentnosti. Prikrivanje bolezni bi mu bilo veliko bolj v prid, če bi okužbo priznal vsaj takoj, ko je prebolel v smislu: Dobro, imel sem ga, a sedaj sem zdrav. Veliko bolje bi bilo, če bi vse skupaj izvedeli aprila, in ne novembra. Kajti povsem jasno je, da te stvari prej ali slej pridejo na plano. In kasneje, kot se to zgodi, slabša luč pade na tistega, ki nekaj prikriva."

Kraljevo biografinjo Penny Junor je prikrivanje Williamove bolezni prav tako presenetilo:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dorchester Literary Festival (@dorchlitfest) on

"Vse skupaj je nenavadno. Vedno smo vedeli, ko se je Charles poškodoval med igranjem pola, javnost je bila obveščena tedaj, ko je princ William med igranjem golfa leta 1991 utrpel poškodbe glave in mislila bi si, da bo tudi okužba s koronavirusom razkrita javnosti. Najbrž bi morala biti, konec koncev je William javna oseba.

Charlesova bitka z okužbo je bila javna in tako je lahko izkušnje ter podporo delil z vsemi, ki so se znašli v njemu podobni situacij," je še dejala Junorjeva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Clarence House (@clarencehouse) on

"S tem ni izpadel kot nezmotljiv, v vato zavit vladar, temveč kot običajen smrtnik, ki se je soočil z boleznijo, katera je pestila in še pesti velike množice širom sveta. Mislim, da bi tudi William ravnal veliko bolje, če bi bil glede koronavirusa odkrit," je zaključila avtorica.

Kensingtonska palača nastale situacije še ni uradno komentirala.

Priporočamo tudi: Pokukajte v novo hišo Luke Dončića (VIDEO)

Preberite še: Stroge zahteve, ki jih imata Williama in Kate do osebja

Morda vas zanima tudi: Princ William deležen ostrih kritik: Tako se ne vzgaja sočutnih otrok


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)